OURGROUND
No Comments

De hamburgerbazen van de Pijp

foto (3)

Halleluja, voor wie het nog niet wist: De Albert Cuyp lijkt wel te zijn veranderd in één groot hamburger paradijs. Toen ik, pak ‘m beet, een tweetal maanden geleden door de Albert Cuypstraat liep viel mijn mond open van verbazing. Op een stuk van amper één kilometer zitten maar liefst 5 (!) hamburgerzaken. Burgermeester, Mc Donald’s, The Butcher, Thrill Grill en Geflipt. Ik vond dit genoeg aanleiding om deze hamburgerbazen eens allemaal langs te gaan.

Vier weken verder en anderhalve kilo zwaarder (lekker zo voor de Kerst) kom ik tot de volgende conclusie: De kwaliteit van alle burgers (op één na) is goed. Vers vlees (hoe weet je dat eigenlijk zeker?), goede broodjes en knisperende groentes zorgen voor burgers die als ware torens voor je opdoemen. Ze doen het allemaal op hun eigen wijze. De ene chef zoekt de klassieke variant op, waar de andere chef een eigen invulling geeft aan de term ‘fast food’. De keuze voor welke tent je dan ook aandoet komt eerder aan op de vraag: Waar heb ik zin in vanavond? Want in sfeer, setting en mensen zit wel degelijk verschil. Here we go:


Burgermeester (Albert Cuypstraat #48)

Bij Burgermeester kom ik al jaren en was de eerste hamburgertent in de Pijp en misschien wel in heel Amsterdam. Inmiddels zitten ze in meerdere stadsdelen. Het fijne aan deze plek is dat de kwaliteit door de jaren heen altijd goed is gebleven. Ze geven een eigen interpretatie aan de hamburger en hebben een burger van de maand die door bezoekers bedacht mag worden. Omdat ik hier meestal voor een keuze dilemma sta ga ik vrijwel altijd voor het minitrio. Hoewel ze bij de Burgermeester heerlijke maiskolven hebben, heb ik meestal meer behoefte aan friet, die ik dan vervolgens bij de Mac aan de overkant haal. Echt goed zitten doe je hier niet, tenzij je voor een snelle hap gaat (of het zit überhaupt vol). Beter neem je de buit mee naar huis en plof je bijvoorbeeld zondagavond op de bank voor Studiosport (of je Netflix serie).

Snip20141222_3


 Mc Donald’s (Albert Cuypstraat #75)

De Mac mag zeker niet ontbreken aan dit illustere rijtje hamburgertenten. Hier kom ik met hoge uitzondering wel eens. Als mijn ruggengraat zo slap is als het broodje waarop je de hamburger krijgt geserveerd (lees: naar de klote). Favoriet is hier de QuaterPounder of Big Mac. En de frietsaus, liefst zo veel mogelijk. Negeer de geur, afvalbakken, dienbladen en tl-verlichting. Dan ontdek je zo maar eens de oude foto’s van de Albert Cuyp en is de sfeer zo gek nog niet.Snip20141222_4


The Butcher  (Albert Cuypstraat #129)
Overdag zit The Butcher verscholen achter marktkramen en schreeuwende marktkooplui. Dat heeft charme. Dit pijpenlaatje oogt klein want de ene helft wordt opgeslokt door de “keuken” en de andere helft heeft een paar hoge tafels voor de snelle eters. De burgers worden voor je neus bereid door ruige mannen met baarden. Goed gecast, ze lijken zo weg geplukt uit een vleesverwerkingsbedrijf. Hier mag je aangeven hoe je je burger wilt hebben (rare/medium/well done). Pluspunt, want niets is erger dan een droog stuk vlees dat ergens achter in je keel blijft hangen. Hier kom je halverwege de avond, wanneer je je in een van de vele cafés hebt laten volgieten en nog even doorgaat richting Leidse. Of als brakke lunch doet ie het ook erg goed. De geheime cocktailbar achter de gesloten deur achterin is een aardige bijkomstigheid. Maar mij zul je er niet snel vinden.
Snip20141222_2


Thrill Grill (Gerard Doustraat #98, net achter de Albert Cuyp)
Thrill Grill is nog maar net geopend en geen onbekende naam in Amsterdam. De rollende keuken van Robert Kranenborg was al eerder neergestreken als pop-up vorm in de Wolvenstraat. Nu dus ook gevestigd aan het Gerard Douplein, waar voorheen The French Café zat. Op de menukaart staat meer dan alleen lijstje burgers. Hier kun je naast je burger namelijk ook een biertje of glas wijn drinken. Daar scoor je punten mee bij mij! Een Chef kok als Robert Kranenborg heeft uiteraard een ‘signature dish’. En is zeker een aanrader voor de echte smulpapen onder ons. De “Kranenburger” overstijgt een hamburger en voegt foie gras en een knisperende Waldorf salade aan de burger toe. Chique burgertje, dat wel. Ondanks de kou buiten is een bolletje popcorn ijs toe verrassend lekker. Sfeer en setting zijn op en top New York; what is not to like? Ok, één nadeel dan, de burgers staan iets té snel op tafel. Maar dat kan ook aan mij liggen, ik ben waarschijnlijk een gevalletje slow food i.p.v. fast food!

Snip20141222_5


Geflipt (Van Woustraat 15, hoek tegenover de Albert Cuyp)
De eerste indruk die je krijgt van Geflipt is dat het een soort Amerikaanse diner is. Het is nog maar net open en loopt goed. Overdag kom je hier pakken met dassen van de Nederlandse Bank tegen. ‘s Avonds schuiven hier studenten en buurtbewoners aan. Het zorgt voor een knusse mix aan mensen. Ook hier hebben ze de term ‘fast food’ begrepen, de burgers komen aan de lopende band de keuken uit. Geserveerd door een allerliefst meisje die heel ‘dinerlike’ is, mede door de grote strik in haar haar. Omdat het de eerste keer is dat ik hier ben ga ik voor de Geflipt burger, met alles erop en eraan. Dat is te merken want het is een unit waar je U tegen zegt. Waar ik altijd een burger met beide handen naar binnen schuif kies ik er hier voor om mes en vork te gebruiken (waarom echt?). Dit blijkt niet echt handig. Langzaam zie ik het gat in het papier onder mij burger groter worden, dat lijkt mij niet de bedoeling. Ik spoel de heerlijke burger (met papier) weg met een IPA biertje van Brouwerij ‘t IJ. De laatste burger van het rijtje en van 2014. In het nieuwe jaar zul je mij hier zeker nog wel tegenkomen of anders bij een van de andere tenten. Een hamburger blijft ten slotte een hamburger, wat je er ook mee doet.

Snip20141222_6


 

Wat: hamburgers kanen op de Cuyp
Waar: In en rondom Albert Cuypstraat
Waarom: 5 hamburgertenten op amper 800 meter, where to go?
Website: hamburgerbaas

About the author:
Has 71 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top