OURGROUND
3 Comments

Dertigers in doodsangst?

Er is iets aan de hand in Amsterdam. Mijn vrijgezelle dertig plus vriendinnen klagen dat ze te weinig sjans krijgen. Van iedereen hoor ik hetzelfde: ‘Mannen zijn passief. Ze pakken niet meer door.’ Ik zit met drie single vriendinnen in een café. We drinken te veel wijn en bespreken waarom het toch maar niet wil lukken met de mannen.

‘Zijn we te kritisch (geworden)?’

‘Misschien.’

‘Ligt het aan het vrouwenoverschot in Amsterdam?’

‘Natuurlijk!’

‘Is het de angst voor onze rammelende eierstokken?’

‘Gelul! Daar hebben wij totaal geen last van, toch?’

Mijn beste vriendin Kat vertelt over haar zoveelste Tinder date. Dit keer is het Jasper die maar niet door wil pakken. Na vijf super gezellige dates blijft het stil op Whatsapp. Kat is een knappe, blonde chick van 35. Ze kan makkelijk door voor een goed geconserveerde 28-jarige. Nadat haar lange relatie drie jaar geleden op de klippen liep, zag ik een niet-bij-te-houden reeks aan scharrels voorbij komen. ‘Wie was Alex nou ook alweer? De drummer? Niet? Die met die te krappe spijkerbroeken? Die gast die zachte boertjes laat van Oreo koekjes? Nee? O! Je bedoelt die kerel die elke avond Chicken Tonight eet?‘

‘Heb jij niets gestuurd dan?’ vraagt vriendin Suus (ook 35).

‘Natuurlijk niet,’ klinkt het stellig.

Kat vindt namelijk dat je nooit achter een jongen aan moet lopen. Suus vertelt over haar laatste scharrel: ‘knappe gast, slim, tikje te lief.’ Na negen romantische dates hadden ze tot haar grote frustratie nog steeds geen seks gehad. ‘Hij heeft hem er niet eens lafjes tegenaan gehangen! Ik wil een caveman die me tegen de muur zet!’ aldus Suus. Na de laatste date zei hij plechtig: “Ik ben er nu klaar voor om met je naar bed te gaan.” ‘What the fuck? Hij lijkt wel een wijf.’ Van Suus hoefde het eigenlijk niet meer. Maar na een droogteperiode van negen dates vond ze wel dat ze nog even seks had verdiend. Zo geschiedde. 

Mannenschaarste Waar komt deze verandering vandaan? Waarom worden we niet meer ge-chased zoals vroeger? Vriendin Minou (36) gooit haar nieuwe theorie in de groep. ‘Dat er een vrouwenoverschot in Amsterdam is weten we wel, maar in de leeftijdscategorie 20-25 jaar blijkt het vrouwenoverschot het grootst te zijn. Het betreft hier een percentage van ruim 20%, zo blijkt uit een onderzoek van het Parool. Deze jongere generatie vrouwen is dus opgegroeid met een mannenschaarste. Ze weten niet beter dan te moeten vechten voor een beetje aandacht. Terwijl wij dertig plussers nog steeds versierd willen worden. We verwachten hoffelijkheid, maar deuren worden niet langer voor ons opengehouden, jassen niet aangenomen en we worden niet meer thuis gebracht. Begrijp me goed, we zijn natuurlijk ook niet vies van een beetje assertief flirten, en vragen heus wel eens iemand van het andere geslacht spontaan op een date. Maar een beetje ouderwets hard to get spelen is ons ook niet vreemd en daarmee trekken we met de verkeerde wapens ten strijde. Het pop-up café van verleidelijke twintigers Amsterdam is één groot pop-up café vol bloedlekkere, jonge, verleidelijke en bijdehante vrouwen, dus waarom zouden mannen nog veel moeite doen? Een mannelijke prooi hoeft zich maar aan de bar aan te dienen en is verzekerd van een of ander moppie die direct de jacht inzet: Ze spot, richt en schiet: ‘Hé sexy, jij gaat met mij mee naar huis.’

tumblr_n9zficB3ms1sz5en0o1_500

Tien jaar geleden was dat andersom. Er moest op z’n minst een bacootje en een complimentje tegenaan gegooid worden om een meisje achterop je fiets mee naar huis te krijgen. Maar mannen hoeven geen baco meer voor ons te kopen, of de rekening in een restaurant te betalen. De jacht is voorbij en dat maakt ze lui. De vrouwelijke twintiger is de nieuwe man in Amsterdam, De single vrouwelijke dertiger kan het shaken.

Een knap meisje komt de kroeg binnen – jaartje of 23 schatten we – Ze ziet er fris en stoer uit, met haar crop top en brutale grijns op haar gezicht. Achter haar aan loopt een jongen -nou ja, man – van onze leeftijd. Ze flirt openlijk met hem. ‘What the fuck!’ sist Kat, ‘Dat is Jasper!’ Sexy crop top chick knijpt Jasper in zijn arm en fluistert iets in zijn oor. Min of meer weggedoken achter een kaars ziet Kat hoe de sexy crop top chic er met haar veelbelovende Tinder date vandoor gaat. Jasper heeft niets in de gaten. De crop top girl heeft zijn volledige aandacht. Als ze opnieuw in zijn arm knijpt en iets in zijn oor fluistert, verschijnt er een stoute twinkeling in zijn ogen. Vijf minuten later verlaat het stel het decor, hun drankjes halfvol achterlatend op de bar.

besties-blonde-brunette-coachella-Favim.com-2767116

‘Wat een lul,’ zegt Kat, nog altijd weggedoken achter de kaars. Ze doet me denken aan een schaapje met helse baringspijn. ‘Wat zei ik,’ doorbreekt Minou het moment, ‘Zo pakken die chickies dat aan! Zonder gene!’ We drinken zwijgend onze wijn op. Waren we maar weer vijfentwintig.

image2

Laura Driesser is 30+ en funny as hell. Dit copywritende comedykanon raast door het leven en door Amsterdam. Vaak op een scootmobiel, maar ook weleens met de bacotrein. Schrijven vindt ze top. En wij vinden hetzelfde van haar. Go Laura! 

About the author:
Has 132 Articles

3 COMMENTS
  1. Anna

    Fantastisch stuk! Zeer herkenbaar voor ons 30+ besjes helaas….

  2. Arnoud

    Wat mij als 34-jarige man al mijn hele leven opvalt: Nederlandse vrouwen zijn (ook) erg passief. Zelf simpel flirten via oogcontact lukt me zelden, want die blik terug die net even blijft hangen komt gewoon niet.

  3. Oude bekende

    Die Laura toch. Alles met een knipoog?

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top