OURGROUND
No Comments

Develop your Yoga Delight

IMG_1533   Delight-Studio-Yoga-Amsterdam-Poses
Hoewel mijn sporten eerder in het explosieve straatje van bootcamp en hardlopen liggen, heb ik hier sinds een paar jaar yoga aan toegevoegd. Een goede afwisseling voor het stretchen van de lange spieren om met mijn 1 meter 64 geen michelin-vrouwke te worden. Na een paar jaar poweryoga, wilde ik wel eens ontdekken wat de wondere yogawereld mij nog meer te bieden heeft. Een tienrittenkaart bij Delight Yoga bood de uitkomst. Drie locaties in west, centrum en oost, de ene nog mooier dan de andere, zo’n 46 docenten met elk een eigen stijl en een scala aan verschillende lessen. Zelf raak ik nogal eens de weg kwijt als het gaat om de verschillende yogaklasjes. Om dit leed bij jou te voorkomen, geef ik je bij deze tekst en uitleg bij de vormen van yoga die ik heb uitgeprobeerd. Here we go!

Delight-Yoga-Amsterdam4De Astanga Led les was voor mij heel speciaal omdat ik de docente Miriam Boon van vroeger ken, toen we samen als kleine meisjes met een hockeystick over het veld rende. Nu is ze die elegante yogalerares waar je vanaf je matje adembenemend naar staat kijken. Bij het shanten moest ik eerst m’n lach inhouden, maar het is wel een mooie traditie om de les gezamenlijk te beginnen en te eindigen. Je leert de opeenvolgende Astanga houdingen waarbij Miriam steeds tot vijf telt en tips geeft over je houding en ademhaling. Wat was ik trots op haar!

De Vinyasa les vond ik lekker pittig en acrobatisch met bruggetjes en hoofdstandjes. Vroeger deed ik aan selectie turnen, dus ik word als een kind zo blij als ik mijn kunstjes weer mag opvoeren! (Ik deed nog net geen groet naar de jury.) Dit is geen les om rustig van te worden, daar vond ik de docente Chantal Soeters ook te druk en enthousiast voor.

Weer compleet anders was de Vinyasa Core Flow les. In deze les leer je de vinyasa houdingen eerst langzaam en met aandacht voor de techniek en vervolgens snel achter elkaar op uptempo muziek. Hierbij ligt de focus continue op je core. Nee, dat is niet je belly maar dat zijn de spieren die je aanspant als je nodig naar de wc moet, zo leer ik van docente Marlene Henny. (Als je deze spieren traint kun je hier volgens haar overigens bij meer activiteiten profijt van hebben.) Ik was gefascineerd door Marlene, hoe zij zich als een elegante kat door de ruimte beweegt. Dit inspireert om de houdingen ook met aandacht uit te voeren. Deze les is minder geschikt voor mannen.

delight-yoga-amsterdam-4In mijn missie alles te proberen, moest ik eraan geloven: Yin yoga. Gesteund met kussens en blokken is het de bedoeling om zo relaxed mogelijk vijf HELE minuten in dezelfde houding te blijven zitten. Terwijl iedereen om me heen zwaar lag te chillen (zo leek het tenminste) bleef ik maar verzitten en schichtig om me heen kijken of niet iedereen al lang in een andere houding zat. Maar toen ik eenmaal wist waar ik aan toe was, lukte het me: surrender! Alle gedachtes van pijn, IK-WIL-NIET-MEER! te laten gaan en er doorheen te ademen. Een goede afleiding is de mooie muziek met zang, piano en pamfluit en de engelenstem van docente Kata van Doesselaar. Blijkbaar ook een perfecte les voor zwangeren, de les zat er vol mee.

De Yin Yang is het actievere broertje. Hier zit je in totaal misschien vijf keer in een houding van vijf minuten. Tussendoor worden de houdingen sneller afgewisseld. Je energie gaat hier sneller van stromen, wat ik persoonlijk prettiger vind. De les wordt afgesloten met mooie wensen van de docente, oftewel: een goede start van de dag!

Yoga-Deligh-www.fall-news.com-08Ten slotte de Hatha les van Kirsten Drooger. Hier kun je prima in je pyama met slaap in je ogen naartoe. De les begint ZEER langzaam en relaxed met meditatie-, ademhalings- en stretchoefeningen liggend op de grond. Dat ik het spaansbenauwd krijg van ademhalingsoefeningen waarbij je steeds een neusgat moet dichthouden, zal wel meer over mij zeggen dan over de les. Ook deden we een stilte-oefening waarbij we vijf minuten in de lotushouding zaten. Toen besefte ik pas: wat is stilte fijn voor je oren! (Jammer dat er buiten de zaal net op dat moment de afwasmachine werd ingeruimd.) Daarna volgen oefeningen die meer vragen van je balans en uithoudingsvermogen. De les eindigt met luidkeels zuchten: “Hhhaaaa…!!” Zo. Nu kun je ontspannen het weekend in.

Ben je nog een beetje zoekende in yogaland? Dan is zo’n introductiekaart zeker een aanrader. Tien lessen voor 50 euro is voor Amsterdamse begrippen – waar de prijzen de yogapan uitrijzen- een goede deal. En ik ben eruit: mijn favo stijl is Vinyasa.

Zonder kritische noot geen blog, dus hier nog wat aandachtspuntjes voor Delight:

  • De zalen en kleedkamers zijn perfect schoon. Maar de spuiten en rollen papier om je matje mee schoon te maken zijn er meer voor het idee dan dat het werkelijk iets uithaalt. Iedereen doet maar wat, het papier rult kapot en niets van de desinfectiespray komt uiteindelijk op het matje terecht. Waarom werken jullie niet met vochtige doekjes?
  • Grote duralex glazen zijn ook mijn favoriet om thee uit te drinken. Maar het glasgerinkel stoort tijdens de lessen (of ben ik nou zo’n zeurpiet?). Misschien vervangen door bekers van gerecycled karton?
  • Het reserveringssysteem werkt niet altijd even best. Soms had ik me aangemeld, maar bleek dit niet in het systeem te staan. Dan moest ik maar geluk hebben of er nog een plekje vrij was om mee te doen en anders kon ik weer naar huis met mijn goede gedrag.
  • Ik ben zes keer de Weteringschans op en neer gefietst omdat ik het huisnummer niet meer wist en het niet kon vinden! Misschien toch een klein Delight bordje aan de gevel plaatsen? (of gewoon onthouden: nummer 53!)
  • De ensuite zaal op Weteringschans is erg mooi met haar schouwen en ornamenten maar wel erg krap. Bij bepaalde oefeningen had ik bijna de teen van mijn buurvrouw in m’n neus. Ik weet dat ik moet me moet overgeven, maar daar word ik toch niet heel zen van. Misschien wat minder mensen toelaten voor de lessen in deze zaal?

Namaste!

Wat: op ontdekkingstocht in yogaland
Waar: oost, west en centrum
Waarom: als je door het mega aanbod van yogascholen je les niet meer ziet
Website: delightyoga.nl

About the author:
Has 38 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top