OURGROUND
No Comments

Doe mij maar die zwarte poot!

De liefde van een man gaat door de maag. Voor mij gaat dit ook op. Ik ben namelijk een foodlover. Het is daarom ook extra fijn dat ik op de Haarlemmerdijk woon. Hier zitten heerlijke delicatessen winkels doorlopend tot de Haarlemmerstraat. Zo kun je losgaan op de Nederlandse, Portugese en Spaanse delicatessen. Dit doe ik dus ook regelmatig. Op weg naar de AH of Marqt vind ik mezelf altijd op een zijspoor neuzen bij al die lekkernijen.

Door dit te doen heb ik een nieuwe verslaving ontwikkeld: Pata Negra halen bij Ibericus. In deze winkel op de Haarlemmerdijk kun je o.a. Pata Negra kopen. De heerlijke Spaanse Jamón Iberico (ook wel bekend als rauwe ham), is vernoemd naar de zwarte poot van het varken. Bij binnenkomst vliegen de poten je om de oren. In eerste instantie vond ik het er een beetje luguber uitzien. Ik ben nooit zo’n fan van in your face varkenslichaamsdelen. Desalniettemin laat ik mij de Jamón Iberico er niet minder om smaken. Daar stond ik dan met openhangende mond te staren naar al die poten in de hoop dat er een spontane keuze zou ontstaan. Gelukkig kwam een van de Spaanse helden achter de toonbank mij helpen met zijn kennis en advies. Waar houd ik van? Sterke of zachte smaak? Harde of zachte structuur? Iets wat vettig? Mijn advies is om jezelf dit van te voren af te vragen vóórdat je overspoeld wordt door een vragengolf.

De Spaanse held stelde, waarschijnlijk naar aanleiding van mijn onwetende blik, twee soorten varkens voor, in beide gevallen ging het om de achterpoot van het varken. Het maakt dus verschil , een voor- of achterpoot, weten we dat ook weer! Één varken had op een andere grondsoort gelopen en meer bijzondere eikels gegeten waardoor de smaak wat sterker is. Na van beide poten wat geproefd te hebben en ik beide lekker vond besloot ik van elk 50 gram te nemen. De prijzen zijn per 100 gram maar je kunt het verdelen over de soorten Pata Negra. Let er wel op dat niet elk varken hetzelfde prijskaartje heeft. Er zijn drie prijslevels; laag (€12,50), medium (€16,50) en hoog (€21,50). Uiteraard is de kwaliteit afhankelijk van de prijs. Voor het eerst proberen? Dan is de laagst geprijsde Pata Negra al heel smakelijk.

Naast de Jamón Iberico kun je er ook andere Spaanse delicatessen halen. Wel jammer is dat deze dan verpakt zijn, ik heb dan altijd het idee dat het toch minder vers is. Heb je de tijd dan kun je ook plaatsnemen aan de bar of tafels om van de verse producten genieten. Ik heb dit zelf nog niet gedaan maar het zal niet lang meer duren voordat ik mezelf in Ibericus ga verwennen. Meet you there!

Wat: Pata Negra (rauwe ham) scoren
Waar: Ibericus, Haarlemmerstraat 93
Waarom: is te eten gedurende de hele dag, tijdens de lunch, borrel of als stiekeme snack.
Website: Ibericus

About the author:
Has 13 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top