OURGROUND
No Comments

Een bakkie met deep house koning Mike Risk

RISK close up square (mid-res) copyOriginal Warehouse Acid Party’s (O.W.A.P.), wie kent ze niet? Housen op iconische muziek, kleuren zo fel dat ze pijn doen aan je ogen, confetti en stroboscopen. Een van de mannen achter deze feesten is Mike Richters, beter bekend bij het grote publiek als dj Mike Risk (en voormalig member Risksoundsystem). Één van de grondleggers van house in Nederland kunnen we hem wel noemen. Samen met welbekend party-organisator Meubelstukken richtte hij 12,5 jaar geleden O.W.A.P. (Original Warehouse Acid Party) op, het grote broertje van het welbekende O.H.A.F (Oud Hollands Acid Feest). Ook bestiert hij de deephouse-draaitafels op verschillende festivals en feesten zoals Bungalup, King Kong, Valtifest en Speedfreax. Sinds kort heeft hij een nieuwe telg: het feest #NOOFILTER. Naast zijn wilde leven als dj is Mike ook creatief directeur van FUSE. Tijd voor een bakkie dachten wij.

Waar komt een house-koning als jij vandaan?
Ik ben in Arnhem geboren en op mijn 18de verhuisd naar Amsterdam waar ik International Management ben gaan studeren aan de HES. Ik wilde altijd al naar Amsterdam, het was een no brainer dat ik hier zou gaan studeren. Inmiddels ben ik dus creatief directeur en partner bij FUSE Communication, dat is mijn (uitspreken op zijn Jambers) “overdag baan” en in de nacht ben ik dj Mike Risk en draai ik deep house. Dit doe ik nu al zo’n 20 jaar, In ‘94 organiseerde ik mijn eerste feestje genaamd ‘Club Risk’.

Zo lang! En in die tijd ben je het kleurrijkste feest van Amsterdam gestart: Vertel eens wat MIKE2meer over het ontstaan van O.W.A.P. ?
Midden jaren ‘80 werd er nog geen house gedraaid in de clubs van Amsterdam. Wel waren er illegale raves, vanuit de achterzijde van Centraal vertrokken er bussen naar verschillende geheime industriële locaties. Die party’s waren enorm underground, lekker op je gympies en feesten op Amerikaanse house totdat de politie het feest stil kwam leggen. Naar de jaren ‘90 toe kwam er steeds meer house naar de clubs, Roxy was de eerste Amsterdamse club die house ging draaien. In clubs, ten opzichte van de raves, was alles fancy. Veel glamour, entertainment en mooie meiden maar wat mij betreft minder spannende muziek. Met O.W.A.P. combineren het beste van beide werelden. We gaan terug naar het ruige, underground gevoel met de locaties; dat zijn altijd industriële maar legale plekken. Daarbij zorgen we voor veel entertainment en voor een line-up waar je u tegen zegt. Naast de Nederlandse house-helden boeken we ook altijd internationale iconen.

O.W.A.P. is een opvolger van O.H.A.F., toch? Over die feesten hebben we goede verhalen gehoord! Wat was jullie plan precies?
O.H.A.F is een soort hysterische erfenis van de legendarische Amsterdamse club Roxy. Nadat de club is afgebrand in 1999 is de traditie van dit feest voortgezet, één keer per jaar op pinksterzondag. Wij dachten; dit kunnen we in een groter jasje stoppen en er nog meer een rave gevoel van maken. We willen met O.W.A.P. echt het muzikale begin van de house vieren, op een zo authentiek mogelijke manier met de bekende dresscode, sirenes, rook, fluitjes en natuurlijk smileys. Het ultieme acid gevoel, door de heftige stroboscopen geen hand voor ogen kunnen zien.

Vooral de dresscode is zo heerlijk hysterisch. Hoe krijg je iedereen zo extreem gekleed?
Extreme kleding valt op een of andere manier samen met house. De Roxy en latere iT spelen hierin een belangrijke rol. Toentertijd was uitgaan extremer dan nu qua extravagantie. Een stuk minder braaf.

Vind je de dance-scene veel veranderd in de afgelopen jaren?
Jazeker, dat zie ik echt. Om de Roxy en de iT er weer bij te halen, beide clubs waren enorm gay friendly. Het uitgaan voor gays was veel meer geïntegreerd in het uitgaansleven dan dat het nu is. Daarentegen is het muzikale aanbod enorm verbeterd. De gehele mondiale wereldtop staat elk weekend in Amsterdam te draaien en dat vinden we hier nu de normaalste zaak van de wereld.

Is er een organisator/club die jou anno nu verast?
Meubelstukken is een partij waar ik veel samen mee werk en die ik heel hoog heb zitten. Zij zijn echt compromisloos in de feesten: alle elementen van topkwaliteit met een hele hoge fun factor. Verder was ik onlangs een paar keer in Trouw; ook daar klopt alles. Goede muziek, geluid en sfeer. Ik ga liever naar clubs dan naar festivals. Om te draaien vind ik een festival te gek maar het is altijd zo’n gedoe om er recreatief heen te gaan. Het blijft een beetje een volksverhuizing.

Dat herken ik wel ja. Even terug naar de mooiste stad van Nederland, Amsterdam. Wat zijn jouw pareltjes op het gebied van eten?
Restaurant Blauw in Amsterdam. Agus Hermawan is mijn favoriete chef. Innovatief, doch authentiek Indonesisch eten. Verder zit ik graag bij Coffee & Coconuts, daar hangt een goede sfeer, fijne muziek en ze hebben lekkere en gezonde producten. Vanwege het eten ben ik fan van Bakers & Roasters, ze serveren daar een lekkere brunch met broodjes en granola.

Wat zijn jouw favoriete Amsterdamse spots voor snuisterijen?
De Good Genes winkel op de Albert Cuypstraat vind ik echt heel erg mooi. Ook 290 SQM vind ik cool. Verder ga ik graag naar de Ten Kate markt, terwijl ik in Oost woon. De Dappermarkt is ook te gek, alleen is deze iets groter en iets stressiger. Tip voor de lezers: ga naar de Gouden Tent bij de Ten Kate markt. Hier heb je de beste hummus van Amsterdam. Neem dan de mango hummus.

Bedankt voor de tip! Laatste vraag: stel je bent de (nacht)burgemeester van Amsterdam. Wat zou je willen veranderen?
Natuurlijk de openingstijden van de clubs, maar ik zou vooral stimuleren dat er ‘s nachts beter en gezonder gegeten kan worden. Dat vind ik ECHT een aanfluiting. Na 01:00 of 02:00u zijn er alleen nog maar  maar friet, kroketten of hamburgers te krijgen. In Rotterdam kan het bijvoorbeeld wel, daar zit ik regelmatig bij de Chinees of Surinamer rond die tijd. De grote vraag is natuurlijk; ontbeert het ondernemers aan verkoopdrang of mag het niet van de gemeente?

Wij zien een gat in de markt! Bedankt Mike voor je stukje house-geschiedenis en dit gesprek! Tot 28 maart op O.W.A.P.!

 

Wat: een bakkie met Mike Risk
Waar: kantoor FUSE
Waarom: omdat deze man de New Yorkse house mede in Nederland heeft gebracht
Website: mikerisk.house en fuse-communication.com

 

 

About the author:
Has 114 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top