OURGROUND
No Comments

Een bakkie met Vincent Reinders, medeoprichter van 22tracks én nu 22fest

22fest-InstaZes jaar geleden startten Vincent Reinders en Gilles de Smit met 22tracks: een site waarop de beste nieuwe nummers van 22 verschillende genres te beluisteren zijn – met per genre een lokale dj of producer als curator. Met nu 120 betrokken muziekexperts in vier verschillende steden en miljoenen beluisterde tracks per maand, is 22tracks een beproefd concept. Op 18 juli is de primeur van het eerste 22tracks festival – 22fest – in het Diemerbos, waarmee de mannen hun netwerk en expertise inzetten voor een veelbelovende ‘offline’ uitbreiding. Net als bij de site, staat de festivalformule geheel in het teken van het ontdekken van nieuwe muziek. Wij spraken met Vincent over dit gloednieuwe evenement.

Jullie organiseerden vanuit 22tracks al eerder kleinschalige events, een festival is echter van een hele andere orde. Was die stap een logische?
Jazeker. Ons platform wordt natuurlijk gedreven door (120) dj’s, die alles weten van muziek. Daarmee vorm je al bijna een soort ‘agency’, waar je allemaal parels uit kunt vissen. Wij hebben vaker – zoals tijdens ADE – 6 á 7 dj’s bij elkaar gezet, maar zijn nooit zo breed gegaan als nu met 22fest, waar onder meer house, drum & bass, hiphop en funk de revue passeren. Veel hoge festivalbonzen tipten ons al vaker dat we zo’n sterk merk hebben én zo breed kunnen programmeren, zonder dat het geforceerd overkomt. Via via hoorden we over het Diemerbos; een relatief nieuwe festivallocatie, bij uitstek geschikt voor een nieuw festivalconcept én een relatief nieuwe en onbekende line-up.

Wat kunnen we van 22fest verwachten?
Normaal gesproken ‘skip’ je op een festival instinctief de dingen die je niet kent. Wij willen proberen de aandacht van de timetable af te halen en bezoekers te triggeren om een open en breed muzikaal georiënteerde blik te hebben. De bedoeling is dat mensen rondlopen en denken: ‘hey, dit vind ik tof en hier blijf ik even staan’ of ‘dit is niet helemaal mijn ding, ik check wat er bij de volgende stage te ontdekken valt’. Je kunt bij wijze van spreken alle uithoeken van het hedendaagse muzieklandschap verkennen. En dat in een hele intieme en laid back setting.

Hoe uit die muziekmix zich op het festival zelf; zijn er voor verschillende genres verschillende stages opgezet?
We zijn voor drie mooie stages gegaan, waarbij per stage ongeveer zes genres belicht worden. Er is een beats stage (hiphop, r&b en omliggend), een elektronische stage (disco, house, techno, drum and bass en garage) en een live stage, waar je live bands kunt zien, zoals hypnotiserende funk uit Togo.


Een festival gebouwd op nieuw muziektalent, dat lijkt mij een uitdaging. Hebben jullie het gevoel dat (juist) Amsterdam hiervoor open staat – ten opzichte van andere steden?
Het is inderdaad een uitdaging om mensen te prikkelen, aangezien het festival niet op headliners draait. Hoe vooruitstrevend Amsterdam op heel veel gebieden ook is, valt het me op dat wij op het gebied van festivals en feesten nog steeds heel erg op dezelfde namen geënt zijn. Die openheid is minder groot dan mensen denken – vooral ten opzichte van bijvoorbeeld Londen. Daar is juist zoveel focus op het ‘naar boven duwen’ van die underground, terwijl je hier jarenlang moet zwoegen, netwerken en de juiste mensen moet kennen, voordat je echt opvalt. 

De Nederlandse kliekjesvorming proberen we te doorbreken. Hiphopensemble Nachtdienst is een goed voorbeeld; zij maakten acte de presence op een superklein underground festival in Oost. Ik zag daar later een filmpje van en het ging helemaal kapot. Ik heb ze meteen geboekt, ook al kende niemand ze. Ze hadden geen label, geen boeker en geen manager en bij het boeken keken wij totaal niet naar bepaalde belangen, politics, of hoeveel kaarten we met zo’n act gingen verkopen. Dat is best wel een nieuwe manier van werken, binnen de festivalgame. Who knows; grote kans dat je de artiesten die dit jaar op 22fest staan volgend jaar op PITCH of Lowlands ziet.

Jullie omschrijven het festival als ‘Electropical’. Kun je dat toelichten?

We hebben in den beginne gekeken naar wat onze artiesten bindt. Elektronische muziek speelt daarin een hele grote rol; zelfs bij de hiphop-, r&b- en popacts. Allerlei andere factoren – waaronder ons artwork, de live band uit Togo en de lichtmuur die Sef meebrengt – hebben een kleurrijke tropische vibe. Het is een verzonnen woord, haha, maar daarmee krijg je wel een beeld bij de sfeer. En we hopen natuurlijk op bloedmooi weer. 😉

Welke acts wil je zelf tippen voor 22fest?
1 – Nick V, een dj uit Parijs. Hij draaide in de jaren negentig al vaak met een legende uit Chicago, Daniel Wang, en die hebben wij ‘herenigd’ voor een warme house set. Een persoonlijke favoriet, waar ik erg naar uitkijk.

2 – Jon K, een dj van ons uit Londen. FACT benoemde hem tot één van de 20 meest underrated dj’s uit Engeland. Hij kan van een hele gekke jazzplaat overgaan naar techno – dat zie ik verder alleen Lefto doen (die op de 18de helaas een eigen festival heeft in België). Echt two of a kind gasten waarbij je een uur lang totaal niet weet waar het heen gaat, maar het altijd echt knalt.
3 – Jon Phonics, daar ben ik ook heel benieuwd naar. Hij produceert hele stevige funkbeats en brengt een nieuwe
live-set die nog niemand heeft gezien. Vanuit de UK wordt hij al volop endorsed, hier nog niet. Ik wilde de gok wagen, dus heb hem geboekt.

Is er een must-see act van Hollandse bodem?
Een no-brainer voor mij om heen te gaan: Sevdaliza (van oorsprong Iraans en woonachtig in Rotterdam). Zij mixt sensuele mystiek met rauwe electronica en weet heel goed het publiek te bespelen, iets wat ik in die hoek verder alleen maar bij FKA Twigs zie werken.

22fest-SefSef geeft een solo-optreden. Waarom Sef als afsluiter? Hij is voor Amsterdamse begrippen immers wel een meer gevestigde artiest.
Dat is eigenlijk gekatapulteerd door ‘Wakker’, zijn nieuwste single en video. Zijn album ‘In Kleur’ komt in september, waarop een tour met een hele toffe lichtmuur volgt; in zijn ééntje en zonder dj, als een soort Kanye-achtige one man show. Hij staat voor het eerst solo op een festival en dit is de primeur van die show. Geen nieuwe artiest, maar wel een nieuwe manier om hem te zien; the new and improved Sef. Het wordt onvergetelijk.

Volgend weekend is het zover: 22fest in het Diemerbos! Wees zeker dat je erbij bent; de volledige line-up is inmiddels prijsgegeven en de laatste kaarten zijn nog in de verkoop. Helemaal omver geblazen door een onbekende act? Vergeet na afloop niet 22tracks.com te checken voor de playlists en tracks van jouw personal favorites.

1436806456-22tracks-01

About the author:
Has 37 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top