OURGROUND
No Comments

Eitje met Pasen eten?

Het is Pasen. Eieren verstoppen, versieren en vooral ook eten. Niet alleen de chocolade variant maar ook de ei die gelegd is door de kip lijken we tijdens deze feestdagen meer te bingen dan onze favoriete Netflix serie. Waarom zou je geen eieren eten? Het is gezond, bevat eiwitten en de kip legt van nature een eitje. Niks aan de hand! Maar dat klopt niet. De kip heeft wel degelijk ‘last’ van de eieren die we massaal opeten.

Ik heb ook lang genoten van eieren. Ik deed ze in mijn bananenpannekoek, vond het een kunst om de perfecte eggs benedict te kunnen maken en eigenlijk in elk bakgerecht ging een ei. Een topproduct vond ik het altijd. Tot ik mij ging verdiepen in de eierenindustrie, want wat daar gebeurt is niet pluis.

Wat is er nodig om dat ei op je bord te krijgen?

Scharrelende kippen in de wei die in volle tevredenheid leven en zo voor ons eieren leggen. Dat beeld is helaas een mythe. Filosoof Jonathan Safran Foer heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar waarom we dieren eten en hoe deze op ons bord belanden. In zijn boek ‘Dieren eten’, gebruikt hij een combinatie van filosofie, literatuur, wetenschap en onderzoeksjournalistiek om deze vragen te beantwoorden. Een informatief en inspirerend boek, dus sowieso een must read. Maar nu weer terug naar de eieren. Dit is wat Foer hierover schrijft.

Vleeskippen en legkippen

Wie denkt dat er een soort kip bestaat die heeft het mis. Je hebt tegenwoordig 2 soorten kippen: vleeskippen en legkippen. We noemen ze beiden ‘kippen’ maar ze hebben ieder hun eigen genetische kenmerken met een ander lichaam en stofwisseling. Ook worden ze gefokt voor andere functies. Zoals de naam al doet vermoeden leggen legkippen eieren en produceren vleeskippen vlees. Wist je dat vleeskippen ooit een levensverwachting van 15 tot 20 jaar hadden, maar moderne vleeskippen meestal na zes weken al geslacht
worden?

De industrie van de legkippen

De industrie van de legkippen manipuleert het voedsel en de verlichting om de productiviteit van de kippen te verhogen, vaak ten koste van het welzijn van de dieren.
Eierboeren doen dit om de biologische klok van de dieren te herstarten zodat ze sneller beginnen met het leggen van eieren. Zodra de vrouwtjes volwassen zijn- na 16 tot 20 weken worden ze in hokken gezet en wordt het licht gedimd. Vervolgens worden de kippen op rantsoen gezet. Dit betekent dat ze net genoeg te eten krijgen om niet te verhongeren. Dit proces duurt 3 weken. Vervolgens gaat het licht 20 uur per dag aan en krijgen ze proteïnerijk voedsel. De kippen denken op dat moment dat het lente is omdat er veel licht is. Ze beginnen dan meteen met het leggen van eieren
Het systeem is zo uitgekiend dat de eierboer het proces naar wens kan stoppen en herstarten. Na het eerste jaar worden de kippen geslacht omdat ze daarna minder eieren leggen. De pluimvee industrie heeft berekend dat slachten en opnieuw beginnen meer oplevert dan de kippen die minder eieren leggen te huisvesten en te voeden. Alles voor een zo goedkoop mogelijke productie.

Haantjes

Je vraagt je misschien af wat er dan met alle haantjes gebeurt. Die kunnen immers geen eieren leggen, ze zijn niet rendabel voor de vleesindustrie en hebben in de ogen van de pluimvee industrie dus ook geen functie. Daarom worden alle haantjes
– meer dan 250 miljoen kuikens per jaar – vernietigd
De meeste haantjes worden vernietigd door ze via een buizenstelsel naar een elektrocuteerplaat te zuigen. Een andere mogelijkheden om de haantjes te vernietigen is in grote plastic containers gooien waarbij de zwakkere naar onderen worden vertrapt, waar ze langzaam stikken. De sterkere stikken langzaam bovenin.
Nog een laatste optie om haantjes te vernietigen Simon ze geheel bij bewustzijn, in een hakselaar te gooien.dit is dus als het ware een houtsnipperaar waar nu geen hout maar kuikens in zitten.

Eitje erbij? 

Dus achter dat eitje op je bord zit een heel verhaal van dierenleed. In de pluimveeindustrie is een kip een ‘ding’, dat gemanipuleerd, uitgebuit of systematisch vernietigd wordt. Met elk eitje wat je koopt en eet draag je bij aan deze industrie. Dus aan jou de vraag: Wil jij dat eitje dan nog op je bord?

Meer lezen over waarom Milou veganistisch eet? Ze legt het allemaal uit in haar artikel Waarom ik geen vlees eet en jij daar ook mee wilt stoppen. 

About the author:
Has 91 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top