OURGROUND
No Comments

Fashion en Bowie in het FOAM

De museumjaarkaart. Ik kreeg het voor Kerst van mijn lief vorig jaar. Voordat hij hiermee kwam zou het niet in mijn hoofd opgekomen zijn om deze aan te schaffen. En een gegeven paard kun je natuurlijk niet in de bek kijken (ondanks dat ik wel echt geprobeerd heb naar binnen te gluren, maar dat werd niet gewaardeerd). Twee musea in acht maanden tijd later, ben ik er over uit. Ik vind musea nog steeds ontzéttend SAAI. Enige lichtpunt aan de kaart is het FOAM. Dit fotografiemuseum vind ik namelijk wél interessant en leuk. Dan maar daarheen.

Op het moment zijn er een aantal tentoonstellingen de moeite waard:

Edward Steichen – In High Fashion, the Condé Nast Years, 1923–1937 (t/m 6 september)
Deze beste man was hoofdfotograaf van de Vogue en Vanity Fair in de roaring twenties en jaren dertig in New York. Alle beroemde acteurs, actrices, danseressen en modellen van die tijd zijn door hem gefotografeerd in kleding van couturiers als Chanel, Lanvin, Worth, Poiret en Schiaparelli.

Hoewel ik eigenlijk vooral voor Edward Steichen naar het FOAM ging, was ik diep onder de indruk van de tentoonstelling Infidel van Tim Hetherington. Deze oorlogsfotograaf is tijdens zijn werk in Libië omgekomen en laat prachtige beelden achter. Heel indrukwekkend. Te zien t/m 7 september.

Bowie by Duffy – Photographs ’72 – ’80 (t/m 6 oktober)
Op locatie Vijzelstraat hangen de foto’s van David Bowie gemaakt door Brian Duffy. Het zijn niet heel veel foto’s en ik had er iets meer van verwacht, maar leuk om even naar binnen te lopen als je in de buurt bent (en toch in het bezit bent van de ónmisbare museumjaarkaart). Mooi om te zien hoe die man echt alles aantrekt en het hem ook nog staat.

Helaas zijn bovenstaande tentoonstellingen niet heel lang meer te zien, maar er komen nog genoeg interessante aan. Vanaf 11 oktober kun je bijvoorbeeld naar Framed in Print. Deze tentoonstelling geeft een overzicht van veertig jaar fotografie in toonaangevende Nederlandse tijdschriften.

Wat: FOAM – fotomuseum Amsterdam
Waar: Keizersgracht 609 en Vijzelstraat 78
Waarom: als je dan toch iets cultureels wilt doen, ga dan hierheen.
Website: foam.org

About the author:
Has 19 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top