OURGROUND
No Comments

Een fulltime huismoeder zijn is ‘not done’

Het Mestival

Ik ben geen psycholoog en ook geen antropoloog. Maar het volgende onderwerp roept toch wel de de nodige vraagtekens bij mij op.
Vorige maand was ik in Zuid-Korea. In een land zo machtig mooi om te bereizen, blijken wonderbaarlijk genoeg de meeste zelfmoordpogingen ter wereld te worden gedaan. In 2013 poogde 1 op de 4 scholieren (for real) zichzelf van het leven te beroven en in 2014 was het de nummer 1 cause of death onder mensen tussen de 10 en 39 jaar oud. Made me think. Uit onderzoek blijkt dat de ‘toenemende competitieve samenleving’ (met burn-outs en despressies als gevolg) op één staat. In je studietijd blokken tot in de nachtelijke uren en je daarna kapotwerken in een 70-uur-per-week baan. En in Zuid-Korea moet je daartussen ook nog de tijd vinden om je te conformeren aan het (Westerse) schoonheidsideaal; plastische chirurgie is daar inmiddels net zo ‘gewoon’ als het bestellen van een hamburger. En blijkbaar krijg je met een melkwitte huid, amandelvormige ogen en een wipneus meer gedaan.

druk amsterdamGelukkig gaat het er in Nederland nog niet zo zot aan toe, maar ook hier bezwijken we onder de enorme druk om altijd het maximale te bereiken. Ik ervaar dat. En ik weet zeker dat er veel mensen met mij zijn. Studeren gaat gepaard met stress, want opleidingen worden duurder en de eisen strenger. Een fulltime huismoeder zijn is ‘not done’. En om als dertigplusser achter de balie van de Coffee Company te staan net zo min. Dus maken we carrière. We leiden aan FOMO en timmeren – zelfs na een lange dag achter de laptop – onze agenda’s dicht, om aan het einde van de dag op Facebook te kijken en nog niet tevreden te zijn over hoe de dag is verlopen. Want de mate van ons welbevinden spiegelen we (onterecht) af aan onze Facebookvrienden. Die op het strand liggen. Of gaan trouwen. Of net hun motorrijbewijs hebben gehaald. We lijken wel Duracelkonijntjes. Vermomde Duracelkonijntjes. Want stiekem zijn we vermoeid en willen we ons ontworstelen aan deze prestatiemaatschappij.  

A busy calendar.

De mensen achter ‘Mestivaldenken er net zo over. Zij organiseren op aanstaande vrijdag, 17 juni, een event voor alle twintigers die over dit topic na willen denken. En met topic bedoelen we de generatie ‘die wel moet slagen’. Even ontsnappen aan de door een waanzinnig up tempo gedicteerde wereld, om ervaringen te delen met anderen op het gebied van studie, werk, passies, liefde en andere belangrijke dingen in het leven. Het Mestival onderzoekt ‘stinkende’ verhalen van onze tijd, maar produceert ook nieuwe perspectieven. ‘Voor iedereen die in de shit zit, of denkt dat ‘ie de shit is’.


Wat: Het Mestival
Waar: De Rode Hoed, Amsterdam
Wanneer: vrijdag 17 juni
Waarom: omdat we allemaal weleens in de shit zitten, of denken dat we de shit zijn
Website: Het Mestival

mestival

De Kwekerij presenteert MESTIVAL:
Voor iedereen die wel eens in de shit zit of denkt dat ‘ie de shit is!

Wij zijn de generatie die wel moet slagen. Als we het maar willen. Toch? Onze dromen zijn eindeloos. We zijn zelf verantwoordelijk voor ons geluk. Maar wat komt er daadwerkelijk van terecht? Torenhoge ambities worden met de grond gelijk gemaakt in een arbeidsmarkt vol hoogopgeleide barista’s en eeuwige stagiaires. Daar zit toch een luchtje aan?

Mestival onderzoekt niet alleen de stinkende verhalen van onze tijd, maar produceert ook NIEUWE MEST. Voor een vruchtbare voedingsbodem. Een festival vol perspectief met sprekers, muziek, hangplanten, workshops, theater en ontregelende zaken. 

Kaarten: http://bit.ly/1T4WDQN voor €12,50.

About the author:
Has 37 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top