OURGROUND
No Comments

Gedrochten in de grachten

Amsterdam is mooi. Amsterdam is prachtig. De grachten zijn de natte droom van iedere toerist. De klassieke salonboot, de ietwat ordinaire rondvaartschepen en de jolige studentikoze vaartuigen; ze horen erbij, en ze maken de grachten tot wat ze zijn. Helaas is ons wereld erfgoed ook voer voor pauperachtige types. En daar precíes begint mijn beklag:

Misschien wel de lelijkste van alle boten, de Hot Tug: een weinig innovatief vaartuig. En dat innovatieve aspect was precies wat een vereiste was van de gemeente om een vergunning te bemachtigen. Maar eigenlijk gewoon een sloep vol met lauw water en open vuur.

hottug1

grachten amsterdam

Deze zomer behoorden de eerste Hot Tugs door de grachten te varen, drijvende hot tubs met motor en verwarmd middels een hout gestookt kacheltje. Naast dat ze oerlelijk zijn, komen ze wat betreft veiligheid niet eens in de buurt van een klomp met buitenboordmotor. Het lijkt me bepaald geen pretje om bij elke brug op te moeten letten dat je geen rondvaartboot gaat koppen, die met z’n boeg mooi op ooghoogte zit.

Misschien met het oog op de veiligheid hebben ze besloten om ze een mooi fel kleurtje te geven: geel, rood of gifgroen. Als ze een donkere kleur zouden hebben -wat er al een stuk beter uit ziet- vallen ze natuurlijk helemaal niet op.

Wie gaat er in godsnaam zo een lomp ding huren voor €450,- per uur, of voor €50,- per persoon instappen, als diegene de behoefte heeft om met zes vreemden in een lauw bad te zitten. Een bad dat dus helemaal vol zit met lamme Engelsen die elkaar én de kapitein die je er bij krijgt een uurtje lekker onderzeiken terwijl ze halve liters wegzetten die nog over waren van de bierfiets? No thanks! Je kan er donder op zeggen dat ze de boel gewoon laten lopen in de Hot Tug. Lauwe pis gegarandeerd. Supersjiek. Daarbij opgeteld: de enige keer dat er een paar leuke meisjes inzitten is natuurlijk voor promotie van de Hot Tug zelf. Me no like. 

boot boot1

De Hot Tug is een doorn in het oog maar misschien is er toch nog een lelijkere boot de vinden in Mokum. Rederij Staets heeft twee vergunningen gekregen voor hun elektrische juweeltjes. “Een garantie van een luxe rondvaart waarmee jullie de parels van Amsterdam gaan ontdekken. Waar je het gevoel van St. Tropez op de Amsterdamse grachten en het IJ ervaart “ aldus rederij Staets. Say what? Als deze gedrochten door de grachten varen bekruipt je eerder het gevoel dat je communistisch erfgoed ziet varen dan dat je uitkijkt over de Middellandse zee.

Afgelopen donderdag is gelukkig de uitreiking tot vergunning voor de Hot Tugs gesneuveld. Een zeer goed besluit, nietwaar? Nu maar hopen dar de gemeente z’n plots gevonden verstand blijft behouden. 

hj

Hendrik Jan valt niet in een hokje te plaatsen. Hij danst (als het moet), hij onderneemt (altijd) en bouwt het liefst een feestje met zijn beste vrienden in de woonkamer voor zijn open haard (en dát vinden wij nou knus). 

Wat: misbaksels op ons water
Waar: de grachten van Mokum
Waarom: als sla je me dood
Website: for president 

About the author:
Has 76 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top