OURGROUND
No Comments

Haatblog: Amsterdam ‘werk aan de weg’

schermafbeelding-2016-09-17-om-15-56-15

Laatst las ik dat Nederlanders een van de meest gelukkigste inwoners zijn van Europa. Vanwege het feit dat wij overal naar toe kunnen op de fiets. Klopt als een bus, maar ligt het aan mij of zijn er op dit moment daadwerkelijk over-al werkzaamheden aan de gang?

Omleiding
Iedereen is bekend met het spreekwoord: iemand om de tuin leiden? Mooi maak daar stad van. Ligt het aan mij of wat? Ik word he-lemaal gek van de vele omleidingen. ‘Doorgaand verkeer gestremd.’ ‘Straat afgesloten.’ ‘Werkzaamheden.’ ‘Omleiding van toepassing.’ Ik fietste gister van de Dam naar het De Mirandabad en ik kwam maar liefst vijf (!) omleidingen tegen. Met kerst op de taart borden als: DOORRIJDEN 55,- boete. Haha die staan volgens mij echt alleen in Amsterdam. Nog nooit ergens anders gezien in ieder geval. Ik zou de boete ook gerust riskeren. Net als elke mede Amsterdammer volgens mij, want verkeersregels zijn er tenslotte om aan je Dr Martin laars te lappen. Helaas staan er vaak een, twee of drie mannetjes bij in een hip neonjasje. Ik weet dat de bouwvak net afgelopen is maar ik kan ondertussen twintig minuten extra per fietsrit incalculeren door alle opbrekingen.

Ik citeer trouwens een paar zinnen uit dat stuk over fietsgeluk:
‘Fietssteden zijn welvarender, beter opgeleid en gezonder dan niet-fietssteden.
De bevolking is er ook creatiever,’ Door de dagelijkse lichaamsbeweging worden lichaam en geest gestimuleerd. ‘We moeten er dan ook alles aan doen om meer mensen op de fiets te krijgen. Het creëren van echte fietssteden zal ons Bruto Nationaal Geluk ten goede komen,’
besluit Roel De Cleen van de Fietsersbond. Lieve Roel, helemaal eens. Nu ik er zo over nadenk, ik kan ook nog wel wat dingetjes bedenken voor het creëren van een fietsstad.

Een fietskrat is geen klikko
Waarom dumpt iedereen altijd zijn restjes croissant, nat hamburgerpapier of pakjes Fristi in je fietskrat? Als ik een klikko op mijn fiets had gewild had ik heel rustig een brabantia voorop bevestigd. Oprecht. Zo grappig dat mensen zich blijkbaar beter voelen om het in een fietsmandje te gooien ipv op straat. “Good job Karen.” De eerste tien keer fietste ik nog braaf naar een prullenbak maar nu niet meer. Nee ik gooi het a la minute op de grond, en fiets chagrijnig naar werk, onder de Fristi. Misschien een ideetje om meer prullenbakken neer te zetten? In ieder geval rond de Dam.

Fietspompen
Ben ik de enige die last heeft van ‘t fietsventielenprobleem? Het overkomt me ook op meerdere plekken. Kom ik aan, is mijn band lek en fietsventiel weg. De gedachte dat er iemand een ketting voor me aan het rijgen was, is vrij klein. Een ventieltje is trouwens ook zo klein, en de moeite voor nieuwe lucht zo groot.
Mijn fietspomp was al na een nacht gestolen en ik ga ook niet naar de kroeg met eentje in mijn tas. Nee, met een lekke band moet je vaak straten verder lopen voor een fietsenmaker. Hoe chill zou het zijn als er op meerder plekken een fietspomp uit de muur komt? Het liefst zo’n automatische van fietsmakers. Je kent ze vast wel Roel.

Misschien zijn het alleen mijn hersenspinsels en wishful thinking maar het zou denk wel bijdragen aan mijn fietsgeluk. Dus indirect ook een beetje aan het Bruto Nationaal geluk.

 

About the author:
Has 44 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top