OURGROUND
No Comments

Ff bijkomen met Heel Holland Bakt

Zondagavond 20.20. Uitgeteld van een weekend lang het Amsterdamse nachtleven onveilig maken ben ik er klaar voor. Geen Game of Thrones, Breaking Bad of zelfs Homeland komt erbij in de buurt. Ik zit, in trainingsbroek gehesen en met een kom soep vanavond gekluisterd aan de buis voor Heel Holland Bakt. In deze wekelijkse bakwedstrijd gaat Martine Bijl, elke week weer in een ‘gezellig en kleurrijk’ Miss Etam ensemble gestoken, op zoek naar ’s lands meest getalenteerde thuisbakker. Geen bloedstollend spannende muziekjes en wegtikkende klok-geluiden, geen venijnige onderlinge strijd en geen Gordon Ramsay-achtige neersabelende kritieken. Bij Heel Holland Bakt is het de ongeëvenaarde Nederlandse kneuterigheid die je een uur lang ademloos en gegarandeerd broekplassend van het lachen aan de buis gekluisterd houdt.

De thuisbakkers bakken niet in een kekke en speciaal ontworpen studio, maar buiten op een landgoed in een soort van veredelde party-tent. ‘Leuk’ en ‘huiselijk’ aangekleed door iemand die thuis vermoedelijk schilderijen heeft hangen met teksten als ‘live life laugh’ en ‘home is where the heart is’. In deze veredelde partytent gaan de bakkers aan de slag, en valt elke week de minste bakgod af. En dat er mindere bakgoden zijn hebben we geweten. Mijn favoriet was Jacques. Jacques is 49 en heftruckchauffeur maar houdt er wel van om in z’n vrije tijd “een taartje te bakken hier en daar.” Jaques kon goed bakken -hij zat immers bij de laatste 4- maar bij onze favoriete heftruckchauffeur ging er ook veel mis. Een feest van herkenning voor iemand als ik. Bij mij willen ‘luchtige cranberry cupcakes’ nog wel eens als zwartgeblakerde Oreo-achtige verschijnselen uit de oven komen.

OURGROUND Amsterdam Holland Bakt OURGROUND Amsterdam Holland Bakt

Die keer bijvoorbeeld dat de bakkers ‘delicate eikenblaadjes’ moesten maken, een soort kleine dunne sprits-achtige koekjes. We zien Jacques met een bedenkelijke blik door het ruitje van de oven turen. “Mijne zien er toch wel iets anders uit,” gniffelt de heftruckchauffeur. Op de bakblikken van de andere kandidaten prijken subtiele koekjes. Bij Jacques zien we twee hompen deeg die qua vorm nog het meeste weghebben van een wietblad. Ook had Jacques, die overigens achter z’n aanrecht staat in een blauw-groen geruite afrits-broek en witte sportsokken die zó hoog zijn opgetrokken dat ze bijna de broek in kwestie raken, nog nooit gehoord van een bagel. Op Jacques’ werkbank zien we bij deze opdracht een dubieuze deegworst gerold tot iets wat nog het meeste wegheeft van een pretzel. Weer die bedenkelijke kop van Jacques. Had ‘ie weer gezien dat het bij z’n collega’s ietsje anders was. Dikke grijns. “Een bagel is eigenlijk gewoon een rondje met een gat!” Maar helaas helaas, heeft Jacques, die overigens de beste namen had voor zijn gerechten: Uberassung voor een stol en Knibbelknabbelknuisje voor een peperkoek-huis, het door zijn geklungel niet mogen redden tot de finale. 

Of je dan nog steeds moet kijken vanavond? Hell yes. Waarom? Omdat je wilt zien hoe televisieprogramma’s óók kunnen zijn. Zonder irritant veel reclame en vervelende spanningsopbouwende-muziekjes. Zonder een paranormaal begaafde Scheveningse met extensions. Zonder camera-geile dronken tieners op een eiland. Martine Bijl en kornuiten channelen je inner 65-plusser en dat is helemaal zo slecht nog niet. Na twee dagen weekend met weer een veel te hoge dosis sex, drugs and rock ’n roll doet het je goed om in trainingsbroek met soep op de bank, je handen te wassen in omroep Max-achtige onschuld. Met zo’n hoge dosis Hollandse kneuterigheid in je mik begin je geheid vol inspiratie aan je maandag, je zult het zien.

roosOns Moppies, Roos, is naast een beeldbuis kind druk om Master in de Taal & Communicatie en Nederlands te worden. Met twee van dit soort studies is het natuurlijk alleen maar winnen, dus communiceren kan dit moppie wel! Keep them coming deze blogs! Wat we verder over haar kunnen vertellen is dat ze een onderkant-nudist is. Ze dwarrelt dus graag rond in haar stringetje..ook wanneer ze niet in haar eigen huis is. Nieuwe trend die we in haar geval vooral toejuichen. Show die ‘cushion for the pushin’! 

 


Wat:
 Heel Holland Bakt
Waar: op de buis
Waarom: omdat we na een weekend vol sex, drugs and rock ’n roll wel wat ontspanning kunnen gebruiken
Website: heelhollandbakt.nl

About the author:
Has 132 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top