OURGROUND
No Comments

Helmut Newton in Foam Amsterdam

helmut newton beach

Ik zie net op nu.nl een auto op de weg drijven en lees dat er nog nooit zoveel regen is gevallen als deze maand. Des te meer reden om onze mooie stad binnenshuis te ontdekken.
Misschien had je het al voorbij zien komen op een van je online kanalen. Sinds vorige week, staat het Foam Fotografie museum namelijk in het teken van de legendarische fotograaf Helmut Newton. Je kent hem waarschijnlijk wel van dit mega bekende salonboek. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben groot fan.

helmut newton book
Helmut Newton werkte al sinds de jaren vijftig als fotograaf, maar hij brak pas echt door aan het begin van de jaren zeventig. Dit, dankzij de opvallende foto’s die hij maakte voor de Franse Vogue. De jaren zeventig en tachtig werden gekenmerkt door de verschuivende traditionele machtsverhouding.
Er was sprake van een sterke vrouwenemancipatie (Wiehoeee, go Dolle Mina’s) en een vrijere seksuele moraal. (Make love not war) Helmut Newton legde deze veranderingen feilloos vast in zijn werk.

Bij de naam Helmut Newton denken de meeste mensen dus meteen aan hooggehakte, langbenige, naakte vrouwen met een erotische uitstraling. En dat klopt. Lekker ventje. Maar tegelijk is deze prominente rol van erotiek ook een van de redenen dat zijn werk te snel beoordeeld wordt. Zijn werk heeft namelijk veel meer inhoudelijke complexiteit en gelaagdheid. Aldus het Foam Museum.

Schermafbeelding 2016-06-23 om 12.12.10

De tentoonstelling bestaat uit maar liefst meer dan tweehonderd foto’s. Deze variëren van zelden vertoonde vroege prints tot monumentale afdrukken.

PS: Ook fijn voor alle werkende beestjes onder ons, Foam museum is elke dag geopend. 

Wat: Helmut Newton – A Retrospective 
Waar: Foam Museum, keizersgracht 609
Wanneer: 17 juni tot 4 september
Website: tickets.foam.org/foam-nl

About the author:
Has 44 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top