OURGROUND
No Comments

Hoe iedereen online stalker werd. En blijft.

Afgelopen week had ik een feestje waar ik de helft van de mensen kende. Van de overgebleven helft had ik een kwart nog nooit van m’n leven gezien en die andere kwart kende ik ook, een soort van. Een soort van…euhm door het Social Media gestalk waar aan ik (en jij ook) me al schuldig aan maak toen iedere virtuele zin nog met de dansende Hyves banaan werd afgesloten. Al die sociale vleeskeuringen maken het leven makkelijk. Túúrlijk maken ze dat. Want heb jij een potentiële goede crush op Happn? Een onschuldig rondje langs FB, Insta en Snapchat en je weet van alles. Of hij schuddebuikjes blieft op zijn brood en of zijn ouders een schattige hond genaamd Bo hebben. Nieuwe baan? Met een paar klikken weet jij dat je nieuwe collega houdt van reptielen en je baas van dingen als bbq’s en hamers.

dansende+banaan

Maar wat die sociale vleeskeuringen ook makkelijker maken: de levens van de online stalkertjes. En jongens, dat kan redelijk ver gaan. Ik betrap me vaak op een partijtje doorklikken van jewelste. Ben ik ineens beland op de FB van Annet uit Amsterdam West. Want haar beste vriend is een neef van mijn ex-collega en ze heeft verdomd goede laarsjes aan, die Annet. Zo droom ik een tiental minuten weg in een andermans leven. Totdat ik “wakker” schrik en me bewust wordt van mijn stalkeritis. Ik weet inmiddels dat ze Art Director is van beroep, het liefst naar Thailand op vakantie gaat, dat haar paard vorig jaar overleden is en ze volgens mij geen vriend heeft. Wel veel vriendinnen. En die heb ik óók potdomme. Waarom zit ik hemelsnaam dit meisje te beloeren terwijl ik mijn tijd ook kan besteden aan mensen die ik daadwerkelijk kén?

Screen-Shot-2013-03-10-at-11.04.51-AM-700x319-630x310

Helemaal diep zink ik als ik deze Annet dan vervolgens door de Amsterdamse straten zie banjeren met een meisje van wie ik weet dat ze Sarah heet (haar BFF en een veelvuldig getagged persoon op Annet’s wall). Ik schrik zoals je schrikt als je een Bekend Persoon tegen het echte lijf loopt. Ongemakkelijk twijfel ik of ik “hoi” moet gaan zeggen. NATUURLIJK NIET! Met het schaamrood op mijn kaken loop ik de DA in waar ik een random lippenbalsem koop. Kap-pen, wat genant. Annet heeft ondertussen geen idee.

Andersom kan het ook. Zo stond ik laatst op een festival (op zo’n heel goed moment op de dag, dat de zon extra geel is en je vrienden het allerbeste zijn wat je ooit is overkomen en je dat ook de hele tijd blijft herhalen) toen er een knul naar me toe kwam gebanjerd. Een bekend hoofd, verder ging er geen ene bel rinkelen. Wat ook niet heel raar was, gezien mijn toestand, maar toch. De boy zei me te kennen en ik bleef maar ontkennen. Hij ging iedere mogelijkheid hardop af: “Studie, sport, een verre reis, gemeenschappelijke vrienden….?” Nee.

En toen: “Ohhh, ik weet het! Happn”. Ik zakte zo ongeveer door mijn hoeven en de vrienden die inmiddels ons gesprek half aan het volgen waren gingen KO van het lachen. Nu kijk ik never nooit meer op die app, dus ik bleef lekker heel hard ontkennen. But he didn’t took no for an answer en pakte zijn telefoon erbij om mij van dead hard proof te voorzien. Reden genoeg om een toiletbezoek te veinzen. RENNEN.

im-not-a-linkedin-stalker-i-prefer-the-term-social-media-analyst--6889f

De stap van online naar offline is toch best moeilijk. Toegeven dat je elkaar alleen van Social Media “kent” is nog een beetje onwennig en een soort van not done. Online stalken is safe, totdat er een moment supreme voorbij komt waarbij je met de billen bloot moet. Afgelopen week ging ik dat met ongeveer 4 van die mensen op dat feest. Opgelucht haalden we adem en bestelden we een nieuwe wijn. Onze stalkstatus was voor eventjes erkend en voor eventjes verdwenen. Maar morgen weer een dag. Eens een stalker…

Wat: Social Stalking
Waar: The Interwebs
Waarom: het is veel te makkelijk
Website: klaar mee?

 

About the author:
Has 100 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top