OURGROUND
No Comments

Hoogste tijd voor Zweedse FIKA in Amsterdam

 

schermafbeelding-2016-09-25-om-10-34-27

‘Fika’ is een diepgewortelde, traditionele Zweedse koffiepauze. Ie-dereen in Zweden doet dit blijkbaar. Van jong tot oud, van student tot overheidsmedewerker. Het staat voor ‘bijkletsen met vrienden onder het genot van koffie en iets lekkers’. Alleen dan specialer. Het betekent echt tijd voor elkaar nemen, genieten in een heerlijk ontspannen setting. YEHESSS wanneer gaan we dit in Amsterdam introduceren? Ik vind het werkende leven maar moeilijk te combineren met vriendinnen.

In het woordenboek staat de betekenis van vriendin als volgt: Iemand met wie ga je graag en vaak omgaat. En laat daar lief woordenboek, jij nou net de spijker op haar kopje slaan. Want wat is vaak? Voor mij zou dat namelijk elke dag zijn. Het liefst zelfs meerdere keren per dag. Zoals ze in Zweden dat doen. “Om 10.00 uur en 15.00 uur stoppen de Zweden met werken om, op een andere plek, achterover te leunen met koffie en zoetigheid (fikabröd).” Denk aan kaneelbrood, kardemomcake en zoet gistbrood. Ik zou moddervet worden maar TOP! Twee keer per dag koffie drinken met mijn vriendinnen. Joehoe where can I sign up?

De tijden dat ik dagelijks met mijn bestie om 01:00 doner kebab haalde onder het genot van een paar wijntjes, Modern family aanzette en in slaap viel met Phil op de achtergrond, zijn voorbij. Natuurlijk blijven er nog steeds genoeg mensen crashen op de bank. Maar ik denk toch dat mijn vriend raar op zou kijken als ik drie keer per week s’avond aangeschoten thuis kwam met mijn partner in crime aan de linkerhand en een zak doner in de rechterhand.

Man. Dat waren nog eens tijden. Maar met fulltime werken worden dit soort tijden schaarser. Hoe fantastisch is de zweedse Fika. Beetje babbelen met vriendinnen over alles & niks, werk, het leven, je kent het wel. Je bent blijkbaar productiever als je rust hebt genomen. Het blijkt ook dat Zweedse werkmensjes het minste stress ervaren, ter wereld! Af & toe je irritaties bespreken en veel lachen helpen ook bij stress verlagen. En daar lieve mensen, daar heb je nou precies je vriendinnen voor.

About the author:
Has 44 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top