OURGROUND
No Comments

Identiteit en autonomie: onlosmakelijk verbonden?


Autonomie voelt als los zijn van de grondEen jongen: hij draagt witte sokken. Hij weet dat witte sokken over het algemeen afgekeurd worden. Althans, dat is zo ongeveer de moraal van ieder gesprek omtrent de witte sok. Het kan niet, het is niet okay en mensen met witte sokken zijn, net zo overigens als mannen met strakke boxers, niet de moeite waard. Toch heeft hij ze aan, niet alleen vandaag, maar elke dag. Omdat het de eerste stap naar autonomie in relatie tot de ander direct onder de loep legt.
Als ik altijd witte sokken draag, dan weet ik tenminste zeker dat ik niet eindig met iemand die mij beoordeelt op de kleur van mijn voetcomfort.

Gelukkig van Hadewych en Mike

Deze anekdote komt uit het toneelstuk Gelukkig met Hadewych en Mike. Althans, niet precies zo natuurlijk. Mijn broertje droeg het mij voor en die versie heb ik mij eigen gemaakt. Autonomie, het intrigeert mij mateloos en toch lijk ik weinig autonoom gedrag te vertonen. Zelden heb ik witte sokken aan, want ik laat me nogal te graag eerst goedkeuren door de ander, alvorens ik mijzelf goedkeur.

Identiteit key voor liefdevol handelen

Psycholoog Erikson (1902-1994) stelt dat alleen mensen die voldoende identiteit hebben, het vermogen hebben om liefdevol te handelen (1987, p.702). Wat is het dan toch, dat jij en ik ons de helft van de tijd gedragen naar andermans maatstaf? Zo hoorde ik van iemand die een poosje bij een bakker werkte, dat het gespreksonderwerp wat doe jij nu precies voor de kost? een absolute dooddoener was.  Brood bakken, brood van de vloer vegen, brood in een zak stoppen. Niet heel sexy, zo vond hij. Wanneer er dan vervolgens gevraagd werd wat voorn werk hij deed, probeerde hij altijd op een weinig subtiele wijze, vaak gepaard met een beschaamde glimlach, om de hete (brood)brij heen te draaien. En daarmee legde hij eigenlijk al de fundering voor iemands reactie. Want als je jezelf niet serieus neemt, waarom zou iemand anders dit dan wel doen?

Iets nodig hebben om jezelf te legitimeren 

Ik herken het wel overigens. Als ik moet vertellen dat ik nog studeer, met name aan mensen die zelf al zoveel verder lijken te zijn, dan schaam ik me. Ik begin er nooit mee, met mijn studie. Ik leg altijd eerst uit dat ik ernaast al werk. Alsof ik mijn werk nodig heb om mijn eigen zijn te legitimeren. Tot vandaag. Ik leg in een soortgelijk verhaal niet uit hoe het zogenaamd zou moeten zijn, maar vertel gewoon zonder lading dat ik nog bezig ben met mijn master, daarnaast werk en eigenlijk best wel tevreden ben met hoe de situatie ervoor staat. Torenhoge studieschuld of niet, ik weet tenminste wat ik leuk vind. Geen rare gezichten, niemand die het iets uit leek te maken dat ik misschien wat achterloop op de norm, enkel interesse in wat mij ertoe zet om deze keuzes te maken.

Wat betekent autonoom? 

Maar wat betekent autonoom zijn nou eigenlijk? En hoe moet je dat voor je zien in het dagelijks leven?  Autonoom betekent volgens het woordenboek van Dale: zelfstandig en onafhankelijk. Binnen onderzoek wordt de term autonomie vaak in dezelfde zin gebruikt als bewegingsvrijheid. Iedereen moet ruimte creëren om zijn eigen pad te volgen, zonder zich daarbij al te sterk te laten beïnvloeden door de ander. Augustinus merkte al 1600 jaar geleden op dat zelfkennis, zelfliefde en naastenliefde onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In het boek Het Geheim van Duurzame Relaties van Kloens & van Duijn wordt zelfs uitgelegd dat deskundige uit de moderne psychologie denken dat iedere intieme relatie staat of valt met voldoende autonomie. Nagenoeg elk boek omtrent intieme relaties onderschrijft daarmee volgens hen autonomie als iets wezenlijks.

Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld in een relatie zit, je moet proberen om dicht bij jezelf te blijven. Je hoeft niet iets van jezelf weg te geven, om samen met iemand te kunnen zijn. Een goede relatie bestaat uit een duurzaam evenwicht van afstand en nabijheid. Dit geldt overigens ook in vriendschappen. Zodra je te veel mee gaat bewegen met andermans identiteit, wordt de vriendschap of dus relatie vaak al snel vermoeiend. Want uiteindelijk houdt niemand dat vol. We zijn als mens allemaal gemaakt om in the end op zoek te gaan naar ons eigen, persoonlijke geluk.

Oefening: Probeer eens, wanneer je in een situatie zit waarin je het gevoel hebt dat jij je anders (of misschien denk je wel onterecht beter) moet voordoen dan je bent, dit ingestudeerde riedeltje eens te vergeten. Wat gebeurt er als je eens jouw eigen twijfel uitspreekt? Of als je gewoon precies vertelt hoe het zit, zonder daarbij te letten op wat de ander daar misschien van zou vinden? Hopelijk voel je na dit een keer geprobeerd te hebben, dat er niks is veranderd behalve dan misschien je eigen gevoel in een positieve zin. Voel je iets van opluchting?

Meer lezen? Lees ook eens iets over hoe onzekerheid nogal eens onterecht doorgaat voor verliefdheid.

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top