OURGROUND
15 Comments

Ik stop ermee

Een tijdje geleden werd ik opgebeld door een vriendin, zij stelde voor om samen een ‘stoppen met roken cursus’ te doen. We hebben het al jaren over stoppen, maar doen het niet. We zijn te verslaafd en vinden het te lekker bij de koffie in de ochtend/na het eten ‘s avonds/met drankjes in het café. Het is zo gezellig, ik heb al genoeg stress aan m’n kop en kan dit er nu echt even niet bij hebben, we zijn toch nog jong? Na haar vraag vlogen de volgende gedachten direct door mijn hoofd: OMG, is zo’n cursus niet triest? Dat werkt toch nooit? Wat is de catch? Ik denk dat ik dood ga als ik stop! (dat laatste is overigens een debiele gedachte) Blabla, altijd dezelfde domme smoesjes.

Zo jong zijn we dus inmiddels niet eens meer

RookhuidVolgend jaar word ik 30, mijn huid begint ook wel tekenen van ouderdom te vertonen en ik realiseerde me, tijdens dit telefoongesprek, nog iets veel ergers. Ik begon toen ik 12 was, stiekem in de bosjes achter de sporthal. Nu ben ik 29, dat zijn dus al 17 rookjaren! Ik rook langer (eigenlijk bijna m’n hele bewuste leven) dan dat ik niet rook. In die 17 jaar heb ik slechts 1 stoppoging gedaan. 1 juli 2007, met de ingang van het rookverbod. Deze poging heeft 1,5 dag geduurd. Mijn verkering smeekte na 1 dag al of ik niet alsjeblieft weer kon beginnen en toen ik op dag 2 van mijn niet-rokers-bestaan na een biertje of 6 in de Melkweg stond, hield ik het niet meer vol.

 

Cursus stoppen met roken

cursus

Nu wilde ik nog steeds niet stoppen, maar gestopt zijn leek me ineens een heel chill vooruitzicht. We regelden de cursus dus de datum stond vast: 20 augustus! Jezus, deze datum stond 1,5 maand lang vet gedrukt, onderstreept en met 5 uitroeptekens in mijn gedachten geprent. Alsof er een leven zou zijn vóór en ná de cursus. De week voor aanvang rookte ik meer dan ik normaal gesproken deed, sprak mensen die de cursus hadden gedaan (allen succesvol) en had ik letterlijk slapeloze nachten. Ik zag er zo tegenop, een van de spannendste dingen die ik ook heb moeten doen.

Daar stonden we dan op 20 augustus om 18:00 uur ergens in een gebouw in Amsterdam Oost met knikkende knieën. Man, wat had ik het warm. Terwijl de cursusleraar zich voorstelde als Hugo Hairwassers, schoten mijn vriendin en ik in de slappe lach, die naam! Whahaha, nee, we stonden natuurlijk gewoon stijf van de zenuwen. Als die man Ben van Dam zou heten hadden we dat ook grappig gevonden.

 

Wat er gebeurt met je lichaam en geest wanneer je rookt 

Hij vertelde over wat er met je lichaam en geest gebeurt als je verslaafd bent aan roken. Hij legde het proces uit van het roken van de sigaret zelf, dat het het maar drie dingen veroorzaakt; stress, vermoeidheid en honger. Het levert je echt niets op! Zelfs geen ontspanning, want je rookt om de ontwenningsverschijnselen die je vórige sigaret heeft veroorzaakt op te heffen.

sigaretHij vertelde wat voor ranzige toevoegingen er in een sigaret worden gedaan (GADVERDAMME) en hoe fucked up de tabaksindustrie is. Dat laatste heb ik natuurlijk weleens horen zoemen, maar steevast mijn ogen en oren voor gesloten.

Hij voorspelde precies wat er van dag tot dag met je zou gebeuren als je gestopt zou zijn en vertelde daarbij wat je dan moest doen of denken. Metaforen over kleine en grote monsters vlogen ons om de oren.

De eerste 3 weken (met name de eerste 3 dagen) komen die kleine monsters continue aankloppen. Als je ze accepteert dan is hij binnen 2-3 minuten weg. Dit is een hele geruststellende gedachte, want je weet dat het kutgevoel eindig is.

 

En 1 keer in je leven komt het grote monster tevoorschijn. Deze moet je proberen te weerstaan voor een heel uur.

 

Mijn laatste sigaretten

laatste sigaretAla de Allen Carr methode mochten we elke 1,5 uur naar buiten om sigaretten te roken. De laatste pauze rookte we verplicht twee sigaretten achter elkaar. En de mening was unaniem: Die tweede sigaret, dus de laatste van mijn leven, was zooooo ranzig!

Na afloop werden werden we gefeliciteerd, schoven we €100 richting ons motivator Hugo, kregen we ook nog een soort niet-rokers-diploma en mikte we allen ons pakje peuken in een doos voor de conciërge van het pand, de schooier!

Ik was eigenlijk wel opgelucht, dit was dan het begin van mijn nieuwe leven. Een leven waar ik eindelijk meer energie ga krijgen voor alles, inclusief sporten, beter kan ruiken (wat ik niet altijd op prijs stel) en lekkerder zou ruiken voor anderen, beter kan proeven, meer geld over zal houden en een betere huid krijg. Wie wil dat nou niet?!

 

De eerste dagen waren afzien, ik heb een paar keer op het punt gestaan om het noodnummer te bellen, maar mijn lieve-ook-niet-meer-rokende-

Sigarettendoosvriendinnetje stond elk moment voor me klaar, en de woorden van Hugo galmde af en toe nog door mijn hoofd.

Het is nu 18 dagen geleden en ik ben nog steeds gestopt. En dat ben ik ook van plan te blijven. Elke dag wordt makkelijker en ik ben zo blij met de keuze en trots op mijn prestatie. Geen slaaf meer van dat hele ranzige heerlijke tabak staafje. Ik dacht altijd dat niet-rokers een saai leven hadden, niet echt rock&roll, maar dat is eigenlijk helemaal niet waar. Ze hebben zelfs veel meer energie om leuke dingen te doen en zien er op duur veel lekkerder uit!

Update: dit artikel heeft Charlotte ruim 3 jaar geleden geschreven. Eerder vertelde ze al in een update artikel dat stoppen niet zonder slag of stoot ging. Maar we hebben steengoed nieuws: Charlotte is nog steeds gestopt met paffen! Olé! Er is dus serieus hoop voor iedereen en dus ook voor jou! Dit jaar ga jij je goede voornemen om te stoppen wel volhouden! Zet ‘m op tijgers! 

 

 

Wat: stoppen met paffen
Waar: in Amsterdam (maar ook Utrecht en andere gekke steden)
Waarom: als je echt wilt stoppen, moet je lekker zelluf de cursus volgen (het is de € 100,- echt waard)
Website: ikstopermee.nl

About the author:
Has 44 Articles

15 COMMENTS
 1. patrick

  als je ermee begint is het stoer en doe je het omdat iedereen het doet, maar zeg eerlijk, zo lekker is echt roken niet, toch?

 2. Sjors

  Ben toen ik ging stoppen met roken eerst een tijd elektronisch gaan roken. Doordat ik mijn schuldgevoel ook opbouwde was op een gegeven moment de stap kleiner om resoluut te stoppen! Cold turkey was niets voor mij;)

 3. J

  Nog steefs gestopt? Ga ook de cursus volgen en lees je verhaal…lachen maar ook van lukt het echt door deze cursus??

  1. admin

   Hi J! Nog steeds gestopt, al bijna 2,5 jaar. Ben je al bij Hugo geweest?

 4. Love&light

  Ik heb de cursus gedaan. En te bizar ik ben ook gestopt. Ik had nooit verwacht dat de cursus mij eraf zou helpen. Maar echt ! Ik ben er af!!! Eindelijk!

  Leuk stuk.

  1. admin

   Wat goed!! Gefeliciteerd 🙂

 5. nel

  Na de cursus gestopt met roken.Nu 6 weken zonder tabak..zo nu en dan wel trek in een sigaret maar wordt steeds minder. ik hou vol . voel mij beter hoest niet meer.Kan het iedereen aanraden het werkt echt.
  Ik ben er naar toe gegaan en dacht hoe kan dat na 4 uur stoppen met roken.maar het kan .mij is het gelukt .
  Hartelijk dan Hugo.

 6. Ray

  Ben er ook heen gegaan met de gedachte baat het niet dan schaad het niet, want was er eigenlijk wel klaar mee na ruim 29 jaar afhankelijl te zijn van de sigaret. Het verhaal van 4 uur heb je nodig om de reis van roker naar niet roker af te leggen. Luister en geloof het verhaal, dat is alles. De reden waarom het nooit eerder lukte kwam naar boven en werd oh zo duidelijk. Na 4 uur wist ik het zeker, ik rook nooit meer en was klaar voor de ontwenningsverschijnselen – die best meevallen als je de dingen doet die men je verteld – en bereide mij voor op de komende weken.
  Heerlijk, wat een opluchting dat ik nu zeker weet en voel dat ik nooit meer zal roken.

  1. Hans

   Nooit meer roken, dat duurt langer dan je denkt, mooi dat het bij jou lukte maar jomanda had dat in jouw geval ook kunnen bewerkstelligen denk ik.

 7. Tony

  Ik zal een advies geven, helemaal voor niks. Laat je lichaam wennen aan je rookgedrag. Als je bijvoorbeeld 15 sigaretten rookt ga je de volgende dag 14 sigaretten roken, de dag daarna 13 etc. Echt zo simpel is het. Ik lees deze methode nergens maar het werkt echt. Een ander voorbeeld is; in een keer in het koude water springen vind je lichaam ook niks, wel langzaam het water in glijden, dat gaat goed. Ik kan nog wel 100 voorbeelden noemen. Van roken krijg je honger! Staat er echt. Het tegendeel is waar, klopt dus ook niet. Heb je nog een doel voor ogen, in wat voor opzicht dan ook, zal het alleen maar makkelijker gaan. Succes??

 8. Dorien

  Meer dan 3 jaar geleden ben ik naar Hugo gegaan na jouw artikel te hebben gelezen. Jouw verhaal was mijn verhaal dus ik dacht als zij het kan kan ik het ook. En ook ik ben nog steeds gestopt! Een beetje laat maar heel erg gemeend: dankjewel!!!!

  1. Catherina

   Wat onwijs goed!! Dankjewel voor je reactie:)

 9. Hans

  Nou, die Hugo hebben we ook weer gehad, misleidend en leugens, dat gaat hem niet worden en stoppen doe je ZELF, hulp, oké, maar dan wel op een eerlijke manier, zoals stop bewust .nl, niks vooruit betalen voor een jomanda of tsjakka verhaaltje, maar eerlijk de mogelijkheden benoemen.

 10. Hanneke van Krieken

  Hoi hier ook gestopt sinds 27 februari 2018… Wat bij mij de trigger was dat ik al jaren arsenicum heb gerookt.. dat idee was zo erg bij mij dat ik tijdens de rook pauzes van de cursus mijn peukkies niet eens kon op roken.. tot nu toe gaat het goed,al wil in het wknd het monster nog wel op mijn schouder tikken.. en wat de kilo’s betreft ben zelfs wat af gevallen.. ???

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top