OURGROUND
No Comments

Indonesian Kitchen – de beste Indonees van Amsterdam

Screen Shot 2016-03-01 at 16.16.23Wil je naar het beste Surinaamse restaurant van de stad? Dan vraag je jouw Surinaamse mattie waar je naartoe moet. Wil je naar de beste Indonees? Dan vraag je je pinda-vrienden om advies. Toen mijn Indo vriendin Milou mij vroeg om met haar bij de beste Indonees van Amsterdam te eten waren de verwachtingen dus hoog, torenhoog.
Het restaurant is gevestigd in hartje Amsterdam op de Herengracht. Onder het oude grachtenpand waar Ramses Shaffy heeft gewoond, zit de Indonesian ‘Kitchen’ verstopt in het onderste gedeelte van het pand. Klein en knus. Binnen worden we verwelkomd door een schattig dametje. We mogen in de hoek plaatsnemen. Het is een klein restaurant, voor maximaal 25 gasten. De inrichting lijkt een verzameling van verschillende stijlen; de bar is zeeblauw alsof je in een cocktailbar op het strand staat, er staan kleine houten tafels en zwarte loungebanken. Aan het plafond zie je oude houten stammen die eruit zien alsof ze net uit het bos zijn gehaald. Een aparte combi, maar het heeft wel iets knussigs. Zodra we plaatsnemen aan een tafel in de hoek komt Harry, de eigenaar, met een grootste grijns op ons aflopen om zichzelf voor te stellen. Hij vertelt ons met trots hoe zijn restaurant is ontstaan. Hoe komt Harry nou terecht aan de Amsterdamse Herengracht met een Indonesisch restaurant? Geloof het of niet… Door de Gay Pride! Harry legt ons uitgebreid uit hoe zijn loempia-succes op de Gay Pride hem liet inzien dat wij als Amsterdammers wel een goed Indonesisch restaurant konden gebruiken. Et voila! Vanaf 2 november 2015 was de ‘Indonesian Kitchen’ officieel geopend. Harry adviseert ons om niet op de kaart te kijken, maar ons door hem te laten verrassen. Wij gaan uiteraard akkoord, kom maar op!

 

IMG_0092FullSizeRender (1) FullSizeRenderWe krijgen een reeks van verschillende gerechten geserveerd. In totaal is het zelfs een 7-gangen menu van verschillende voorgerechten en een mini-rijst tafel als hoofdgerecht. Bij de meeste Indonesische restaurants heb je moeite om de grote hoeveelheden per gerecht naar binnen te krijgen. Hier daarentegen, ligt de focus op kwaliteit, niet op kwantiteit. We krijgen heerlijke kleine gerechten die ons één voor één smakelijk verrassen. Het zijn veelal gerechten de we kennen uit de traditionele Indonesische keuken maar allemaal met een eigen twist. Een eerste hoogtepunt wordt behaald als de coquille geserveerd wordt. Het is een perfecte zachte coquille met een dressing van verse kruiden naar een eigen bedacht geheim recept. Het enige dat ik kan onthullen is dat er koenjit blad en gele wortel kruiden specerijen gebruikt worden. Een tongstrelend geheel. Hierna komen onze favoriete gerechten van de avond: de Sate Ayam en Sate Kambing (kipsate en lamsvlees met soyasaus). Bij dit soort gerechten ben ik altijd bang dat de kip van rubber is gemaakt zoals een AH-kip. Maar we krijgen heerlijk mals vlees, gemarineerd in verse kruiden (onder andere jeruk puruk blad/vrucht en korianderzaad) die ons direct in Azië doen wanen. Misschien dat dit door de speciale lava grill komt waarmee deze gerechten gemaakt zijn. Na dit gerecht maakt Milou een sprongetje van blijdschap omdat ze haar ‘non-vegan-day’ op een goed moment heeft ingezet. We likken letterlijk onze vingers erbij af.

 

Ondertussen loopt het restaurant helemaal vol, ondanks dat het maandagavond is. Na verschillende voorgerechten, een mini-rijsttafel en een toetje zijn we helemaal voldaan aan het uitbuiken. Wat zijn we verwend. Binnenkort ga ik op vakantie naar Indonesië. Ik begin nu alvast met diëten zodat ik zeker weet dat ik daar volop kan genieten van de heerlijke Indonesische keuken. We hebben enorm genoten en komen zeker terug!

Wat: Indonesian Kitchen
Waar: Herengracht 287
Waarom: lekkerste indonesische restaurant is van Adam
Website: facebook/indonesiankitchen

shalineMeet Shaline. Deze oud-hotello eet vaker uit dan thuis. Gelukkig weet ze dit te combineren met heel veel sporten, anders zou ze nu een tientonner zijn. Met al die ervaring in de (Amsterdamse) restaurants gaat ze OURGROUND voorzien van de lekkerste reviews en de updates waar jij als lezertje moet gaan kanen. Oftewel: volgen en lezen dus alles wat Shaline je aan leesvoer voorschotelt! 

About the author:
Has 132 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top