OURGROUND
No Comments

Is het hebben van (fijne) seks leeftijdsgebonden?

seks op alle leeftijdenSeks: we houden er nogal wat vastgeroeste ideeën op na als het om deze (plezierige) bezigheid gaat. Jongeren kunnen er geen genoeg van krijgen, ouderen hebben nooit meer seks en als de zin in seks minder wordt, dan zal het wel niet goed zitten in je relatie. Toch is het hebben (of niet hebben) van seks niet iets leeftijdsgebonden. En of het fijn of niet fijn is, al helemaal niet. 

De eerste (weinig gepassioneerde) ervaring met seks van Barbie en Ken

Mijn eerste seksuele herinneringen hebben eigenlijk weinig met seks te maken. Ik weet nog dat we op vakantie waren in Italië en mijn vriendinnetjes en ik met de Barbies speelden in het hoge gras. Één van mijn vriendinnen (ze was toen tien) had voor het eerst Goede Tijden Slechte Tijden gezien en dit wilde ze graag naspelen. Het resulteerde erin dat Barbie en Ken iets verderop op elkaar op een bedje werden gelegd, terwijl wij verder speelden met de andere Barbies. Pas toen ik zestien was, raakte ik echt werkelijk geïnteresseerd in seks. Een stuk later dan de rest van mijn vriendinnen. Niet omdat ik niet nieuwsgierig was, maar omdat ik het doodeng vond.

Het begin van seksualiteit

Hoewel onderzoek uitwijst dat zelfs kleine kinderen al een bepaalde mate van seksualiteit ontwikkelen, geldt voor de meeste jongeren dat de periode van tien tot achttien jaar bij uitstek de periode is waarin intieme relaties en seksualiteit worden verkend, zo blijkt uit project STARS. Dit is een grootschalig project geweest waarbij adolescenten voor langere tijd werden gevolgd om zo iets te kunnen zeggen over hun relaties en seksualiteit. Ook bleek uit dit onderzoek dat deze leeftijdscategorie een cruciale periode is waarop een bepaalde mate van seksuele identiteit, attituden en voorkeuren wordt gevormd.

Tieners worden vaak in de media afgeschilderd als geile pubers die er al vol op los experimenteren. Dit terwijl Rutgers stelt dat in werkelijkheid jongeren eigenlijk heel braaf zijn. Op zeventienjarige leeftijd heeft nog zeker de helft het niet gedaan. Ook blijkt dat de gemiddelde leeftijd waarop iemand plezier beleeft aan seks pas na de twintig ligt.

Hoe volwassener, hoe beter?

Jeffrey Arnett legt uit dat er seksuele fases bestaan, waarin je als mens behoefte hebt aan iets anders. Een nog weinig besproken fase is volgens hem de emerging adulthood. 

It is a period characterized by change and exploration for most people, as they examine the life possibilities open to them and gradually arrive at more enduring choices in love, work, and worldviews.

Dit is de periode waarop de seksuele behoeftes al meer expliciet worden. Voordat je in een stramien zoals een huwelijk of een langdurige relatie zit, heb je op dit moment nog de tijd om je onafhankelijk te ontplooien. Seks hoeft in deze periode dus niet per se verbonden te zijn aan intimiteit of verliefdheid, maar kan ook met een vriendin, een onbekende of een ex zijn.

Toch blijkt dat deze losse contacten vaak voor eenzaamheid en teleurstelling zorgen. Bij mannen heeft zeker een kwart achteraf geen goed gevoel over de ervaring, bij vrouwen is dit de helft.

Frequentie

De levensfase waarin we het meesten seksen is in de dertig. De oorzaak hiervan is mede dat dit de levensfase is waarin men gemiddeld toe is aan kinderen. Dit betekent dus vaak proberen! Als die kinderen er eenmaal zijn, zie je deze frequentie weer dalen. Niet vreemd op zich, aangezien je er een dagtaak bij hebt gekregen.

Op je oude dag doen we het ’t best

Misschien wel de beste leeftijd: 50-plus. Na deze leeftijd heb je over het algemeen meer tijd, voelt men zich over het algemeen wat zekerder over zichzelf en (voor vrouwen) is er het pluspunt dat zij minder last hebben van hormonen oestrogeen en progesteron. Het hormoon testosteron daarentegen is meer merkbaar en dat leidt tot meer zin. Dat vrouwen geen zin meer zouden hebben vanaf hun 50ste is dan ook een mythe, zo stelt de Deens-Duitse seksuoloog Ann-Marlene Henning. Zij zegt dat de overgang zeker geen beperkende factor hoeft te betekenen voor de seksdrive van een vrouw. Toch is het ook in deze levensfase afhankelijk van allerlei factoren, of een man of vrouw nog behoefte heeft aan seks.

Seksloosheid

Seksloosheid komt het meeste voor vanaf de 70. Dit omdat het simpelweg lichamelijk ook ‘lastiger’ wordt. Toch is dit volgens Henning geen reden om het niet te proberen. Seks is volgens haar veel meer dan geslachtsgemeenschap. Het blijft belangrijk om lichamelijk contact met elkaar te zoeken, hoe oud je ook bent.

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top