OURGROUND
No Comments

Je eigen ‘shop in shop’ bij Thrift Shop

De ondernemende Laura Luikens (29) opende afgelopen week samen met Donny Eimers (eigenaar van kapperszaken Bubblekid en Haarbarbaar) een inventief nieuw concept in De Pijp. In hun winkel ‘Thrift Shop’ in de Ferdinand Bol kunnen zowel particulieren als beginnende ondernemers met hun spullen een eigen ‘shop in shop’ starten. Hoe? Onder het genot van een munttheetje legde de creatieve blondine het ons haarfijn uit.

foto 1Ik loop het pand dat kapperszaak Bubblekid deelt met Thrift Shop in en tref daar de gloednieuwe winkel, die haast oogt als een klein museum – met kleurrijke kasten vol vintage kleding, uitgesproken sieraden en stijlvolle ‘indie’ modemerken. Het aanbod is heel divers, want iedere kast is eigendom van iemand anders…

Hoe steekt het concept in elkaar?
Iedereen – van particulier tot ondernemer – kan voor minimaal een week een kast huren en inrichten met te verkopen spullen. Thrift Shop helpt je met het ‘stylen’ van je kast en het labelen van je items en regelt vervolgens volledig de verkoop voor je. Hier heb je geen omkijken naar. Het huren van een kast kost € 35,- per week, € 30,- bij twee of drie weken en vanaf vier weken slechts € 25,- per week. Daarnaast sta je per verkocht item 15% servicekosten af aan Thrift Shop.

Wat een tof concept! Hoe ben je hier op gekomen?
Ik kende zoveel mensen die thuis mooie spullen hadden liggen en daar niets mee deden. Als je op de IJ-hallen staat is iedereen alleen maar bezig met afdingen; je krijgt amper een tientje voor een mooi item. En via Marktplaats heb je de rompslomp van het heen- en weer mailen en geïnteresseerden die plots niet meer reageren. Zo ontstond het idee om via een fysieke winkel mensen bij elkaar te brengen en hun spullen te laten verkopen. Bovendien ben ik niet zo foto 2weg van het online shoppen. Dat wat je koopt stelt vaak teleur. Neem ASOS bijvoorbeeld; je verheugt je op je pakketje, het komt binnen en dan blijkt de kleding toch van een flutstofje gemaakt te zijn.

Kleding recyclen an sich is natuurlijk duurzaam. Ik hoorde echter ook dat jullie samenwerken met goede doelen?
Klopt. We werken samen met De Voedselbank in De Pijp. Zij hebben een soort loods, waar mensen die het minder breed hebben één keer per maand gratis mogen winkelen. Ik heb ze benaderd, het zijn enorm lieve mensen. Zij zijn langsgekomen en vonden het concept fantastisch. Er staat nu een grote koffer bij ons achter de toonbank. Zodra items niet verkopen, kan de eigenaar beslissen het aan de Voedselbank te doneren.

Wat zijn de reacties tot nu toe?
Enorm goed! In drie dagen tijd hebben verschillende mensen en merken hun kast al moeten bijvullen. Iedereen die binnen komt slaagt haast wel, want er zitten zoveel diverse items tussen. Het is echt lachen; toeristen komen binnen lopen, maar ook mensen met folietjes in hun haar, die net een verfbeurt bij kapper Bubblekid hebben gehad. Afgelopen week liep iemand de deur uit en zei iets in het trant van: ‘Ik voel me veel meer voldaan, nu ik hier mijn foto 3geld heb uitgegeven aan tweedehands producten, in plaats van bij de Zara.’ Dat vond ik een hele mooie opmerking. Dat is precies waar het om draait. Ik hoop dat mensen zich bewuster worden van het feit dat er zoveel slechte kwaliteit kleding in de goedkopere winkels – zoals Forever 21 en Primark – hangt. Mensen gaan daardoor steeds meer kopen, omdat het heel goedkoop is maar snel uit elkaar valt.

Ben je selectief in wat je aanneemt?
Items moeten tijdloos zijn. Ik wil geen items in de winkel die op dit moment een hype zijn, zoals de Boef trui (no offense). Verder moeten de items van goede kwaliteit zijn; geen vlekjes of gaten. Dingen die langer meegaan. En dat is sowieso het geval bij vintage; die kledingstukken hebben vaak al een leven ‘overleefd’. Vorige week kreeg ik een aanvraag van iemand die neon T-shirts met beachprint wilde verkopen. Die heb ik vriendelijk bedankt; dat gaat niet aanslaan bij onze doelgroep. Ik heb een aantal merken, die ik heel graag wilde verkopen – zoals Nobody Has To Know en Crossing Objects – zelf aangeschreven. De rest is komen aanwaaien.

Stel ik zou mijn spullen willen verkopen – wat moet ik dan doen om zo’n kast te kunnen huren?
Je start met een grote lenteschoonmaak, maar wees wel selectief in de spullen die je bij elkaar verzamelt. Dus kies niet de dingen uit waarvan je denkt ‘hier kijk ik al drie jaar tegenaan en o, wat is het lelijk’, maar vooral de items waarvan je denkt ‘ik heb de verkeerde maat gekocht, of ben er op uitgekeken, maar doe ’t met pijn m’n hart weg.’ Vervolgens ga je – heel simpel – naar de site. Daar meld je je aan en voer je per item je gewenste verkoopprijs in. Hierna kom je naar de winkel met je tas vol kleding. Wij printen dan de prijsstickers voor je uit, gaan je producten labelen en helpen met het stylen van je kast. Elk product heeft een QR code; zodra één van jouw producten is verkocht krijg je een mailtje van ons. Je kunt ook zelf inloggen op de site en dit inzien. Aan het einde van de rit krijg je geld op je rekening. Easy is as easy does!

Thrift Shop is elke dinsdag tot en met zaterdag en iedere eerste zondag van de maand open van 10:00 tot 19:00. Ferdinand Bolstraat 145. Zelf een kast huren? Aanmelden kan via thriftshopamsterdam.nl.

Als Laura niet in de winkel staat, dan houdt zij zich bezig met het organiseren van Dance gerelateerde evenementen. Vanuit haar obsessie voor obscure locaties is Club Knijn ontstaan: het nieuwe discobowlen, waarbij bowlingcentrum Knijn wordt omgetoverd tot disco annex speelparadijs – compleet met discolampen, rookmachines, lasers, housemuziek en discohitjes. In september is de volgende editie. Inschrijvingen lopen altijd storm, dus houd Ourground in de gaten voor details!

 

 

About the author:
Has 37 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top