OURGROUND
No Comments

Bakkie met Kanen-Bij-Titus

 kanen bij studio k ourground (4)kanen bij studio k ourground (2)

We drinken een bakkie met de geestelijk vader van openlucht restaurant Kanen Bij: Titus Gorissen. Deze enthousiaste ondernemer begon vorig jaar met Kanen bij Ten Kate en Kanen aan het IJ. Inmiddels is de voedselkaravaan uitgebreid tot een keten(tje).

 

 

 

Kanen Bij was er vorig jaar ineens, zo leek het. En meteen een succes ook. Hoe ontstaat zoiets?

“Ik wilde heel graag iets anders doen. Met een paar vrienden zijn we toen begonnen met Kanen bij Ten Kate. Meer ondernemen, meer samenwerken met interessante mensen. En ook heel belangrijk: supergoed eten tegen een goede prijs. Daarbij wilde ik ook heel graag de mensen uit de buurt wat meer bij elkaar brengen.”

Dat klinkt wel een beetje als een gemeentelijke hiep-hoi-participeren-is-zo-leuk-slogan? Daar krijg ik kriebels van..

“Nee, nee, zo is het zeker niet. Mensen iets opleggen of contact forceren is helemaal niet de bedoeling, dit moest juist erg losjes en ongedwongen zijn. Wel hebben we expres lange tafels en bankjes neergezet zodat mensen bij elkaar aan tafel moeten zitten. Maar dat is dan ook alles, niets moet, alleen lekker eten. Het is heel leuk om te zien dat mensen ook echt met elkaar gaan praten. Ook mooi is dat mensen zich genoeg op hun gemak voelen om alleen te komen eten en een drankje te drinken en daar ontstaan dan weer contacten uit.”

Maar jullie zijn ‘gewoon’ begonnen? Dat lijkt me toch een heel gedoe met alle deelnemers, de buurt en vooral de gemeente?

We hadden een idee in ons hoofd wat we ooit in Amerika hadden gezien. Daar stonden hele goeie chef-koks op straat te koken vanuit hun foodtrucks omdat ze in de restaurants niet aan de bak kwamen en toch ergens hun talent kwijt moesten. Die mensen wilden hun passie uitoefenen en de mensen daarvan laten genieten. Te gek! Zo ontstond de eerste Kanen Bij… Eigenlijk ging het best makkelijk. Ik stond al regelmatig met een truck op de Ten Kate Markt (The Eatery) dus ik had veel contacten in de buurt. Ik ben gewoon rond gaan bellen wie er mee zou willen doen. Dit heb ik gevraagd aan ondernemers met foodtruck en  ondernemers zonder foodtruck met de wens er een aan te schaffen. Als heel snel was er een leuke groep die wel mee wilde doen en we werkten samen aan het idee. De eerste locatie was snel gevonden en de gemeente was wonderwel ook heel enthousiast en meegaand. Eerst klein en nog een beetje voorzichtig op de Ten Katemarkt maar toen dat al snel een succes werd hebben we gelijk doorgepakt en was daar ook Kanen bij het IJ. Dit jaar staan we ook in Oost en in de Pijp, bij de Amstelcampus voor de studenten en zijn we buiten de ring uitgebreid naar Haarlem , Rotterdam en zijn er plannen voor Den Haag en Utrecht.”

kanen bij studio k ourground (3)We hebben de Rollende Keukens gehad, wat op een soort Koninginnedag leek qua drukte. Kanen Bij is zo schattig en rustig, heel relaxed vind ik. Willen jullie het ook zo klein en lokaal houden of komt er binnenkort een Kanen bij Festival of iets dergelijks?

“We willen het kleinschalig houden omdat het een buurtavond is maar tegelijkertijd is het te gek om in veel buurten tegelijk te staan. We willen dus wel graag uitbreiden in het aantal locaties. De avonden zelf worden wisselend druk bezocht. Het weer speelt daarin natuurlijk een grote rol maar in principe gaat het altijd door. Bij slecht weer plaatsen we tenten die de tafels overkappen. Bij elke Kanen Bij staan per avond ongeveer vijf foodtrucks die allemaal hun eigen specialiteit verkopen. In totaal doen er zo’n tien ondernemers mee en deze rouleren per avond en per locatie zodat het elke week weer een beetje anders is.”

Geen last van boze horeca-uitbaters uit de buurt vanwege broodroof?

“Nee helemaal niet. Iedereen is juist blij. We brengen eee hoop positiviteit, lokken mensen uit huis met het heerlijke eten. We verkopen alleen eten en geen drank dus als mensen dan een drankje erbij willen halen ze dat in het café in de buurt wat de omzet daar weer ten goede komt. Bij de Ten Kate Markt staan we voor een café waar het nu veel drukker is dan op de avonden dat we er niet zijn. Dat is niet afpakken van handel maar juist een zeer slimme samenwerking waar iedereen van kan profiteren.”

Klein, eerlijk, geen spatjes of pretenties. Niet hysterisch biologisch maar wel gezond en gewoon lekker en leuk (vooral het Griekse pitabroodje met vegetarische gyros van Vleesh noch Visch!) . Tof dat een concept wat is ontstaan uit zoveel enthousiasme zo snel kan groeien en toch knus en klein blijft.  Als Baarsjes-bewoonster blijf ik toch het liefst bij ‘mijn’ Kanen bij Ten Kate maar voor de mensen die niet in West wonen ( jullie mogen er ook zijn hoor): de gehele Kane Bij line-up vind je hieronder:

Wat: Kanen bij…
Waar & Wanneer:

  • Kanen bij ten Kate: donderdag van 16:00-21:00, ter hoogte van Ten Katestraat 119
  • Kanen in de Pijp: Donderdagen van 17:00-21:00, Van der Hel, stplein
  • Kanen bij Studio K: Donderdagen van 16:00-21:00 , Timorplein
  • Kanen aan het IJ: Jammer genoeg tot nader orde uitgesteld vanwege de verbouwing van de Toren Overhoeks

 Website: Kanenbij

 

About the author:
Has 44 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top