OURGROUND
1 Comment

Kauw hier maar eens op


Of ik naar de opening van &Samhoud Foodlab wil komen. Geeft een koe melk, of wat? Natuurlijk! Ik wil naar elk event waar gerechten uit de keuken van Moshik Roth geserveerd worden. Wel ben ik huiverig voor wat er bedoeld wordt met een “foodlab”. Knutselen met het DNA van eten vind ik eng en lastig om te bevatten wat de impact op lange termijn is. Toch besluit ik na het ontvangen van een mysterieuze uitnodiging me open-minded op te stellen en te vertrekken naar IJsbaanpad 11.

 Ik kom binnen in een steriele blauwe ruimte. Er komen twee zusters naar mij toe met reageerbuisjes met een blauwe substantie erin. Ik neem een slok en proef tequila. Een goed begin van de avond. Een vrouw komt op me af en vertelt dat ze van &Samhoud is. Het vragenuur over wat koken met DNA inhoudt gaat van start. Ze legt uit dat het DNA van het voedsel wordt aangepast waarbij de meest voedingsrijke bestanddelen vermenigvuldigd worden. En dan krijg je SUPER SUPER foods. Klinkt goed! We beginnen de avond met een “Filet Americain” van Tomaat. Een heerlijke mini burger waar geen vlees aan te pas komt terwijl door de smaak en de textuur het wel ‘Filet American’ lijkt te zijn. Dit maakt het wel heel makkelijk om vega te worden. De avond vervolgt; naast verrukkelijke cocktails worden ook verrukkelijke gerechten geserveerd van Escabeche van Jonge Makreel tot geroosterde eendenborst met Afilla Cress. Allemaal even lekker maar als ik doorvraag over wat uit het eten daadwerkelijk gemanipuleerd is lijkt niemand echt mijn vraag te kunnen beantwoorden. Na het hoofdgerecht verandert het licht van blauw naar rood, komen er mannen in witte overalls de tafels weghalen en wordt er een video afgespeeld. Een video van Food for Thought. Hierin wordt duidelijk dat de avond een hoax is. Een eenmalige samenwerking tussen het Nederlandse Genomics Initiative (NGI) en &Samhoud om meer aandacht te vragen voor voedselinnovatie.  

 Voedselinnovatie. Feit is dat wat we nu eten en de hoeveelheid hiervan,  onvoldoende beschikbaar zal zijn in de toekomst. Zo eten we bijvoorbeeld wereldwijd dagelijks 134 miljoen kippen en met het groeien van de wereldbevolking zullen er te weinig kippen zijn. Is het eten van insecten en andere vervangers de oplossing? Of moeten we voedsel genetisch manipuleren? Een hele lastige vraag om te beantwoorden. Dit wordt onderstreept door de reacties op het bedrijf Monsanto. Monsato is een chemiebedrijf dat zaden genetisch manipuleert zodat zij resistent zijn voor allerlei gifstoffen. Het bizarre aan dit bedrijf is dat zij zowel fans als tegenstanders hebben: wereldwijd in 320 steden zijn ruim 2 miljoen mensen de straat op gegaan om tegen hen te protesteren terwijl zij dit jaar ook de Nobelprijs voor Food (World Food Prize) hebben gewonnen. Het idee dat zaden zo worden gemanipuleerd zodat deze bestand zijn tegen gifstoffen geeft me rillingen. Als dit gif toch in aanraking komt met het gewas en ik het daarna eet dan komt het toch uiteindelijk in mijn lichaam? Of denk ik dan te ver door? Ik begrijp dat we moeten nadenken over hoe we op een sustainable manier in de toekomst alle monden kunnen voeden. Gehoor geven aan de wens van mensen om aardbeien met ananas smaak te kopen in de plaatselijke Albert Heijn gaat ons echter niet helpen met het oplossen van dit vraagstuk.  Vóór voedselinnovatie of tegen? Ik ben er nog niet uit. Jij?

Wat: voedselinnovatie
Waar: niet meer bij het &Samhoud foodlab
Waarom: omdat we in de toekomst te weinig voedsel hebben en moeten zoeken naar creatieve oplossingen
Website: Facebook.com/samhoudfoodlab

About the author:
Has 91 Articles

1 COMMENT
  1. Ingrid Lamme

    tsja, voor of tegen voedingsinnovatie, ik denk voor. Precies zoals je zegt, onze huidige manier van eten is niet sustainable.. dus op zoek naar alternatieven. Meer planten en minder dieren om beschikbaar oppervlak zo optimaal mogelijk te benutten (las eens dat een kilo vlees ongeveer 5.000 liter water nodig heeft, gezien alle voeding etc etc.. dus dan beter plantjes eten).
    We haalden al eeuwen geleden aardappelen uit zuid-amerika, en alle groente die we nu eten is volgens mij ontstaan uit kruisingen van verschillende planten, oer-innovatie zou je kunnen zeggen, maar innovatie was het… denk dat we ons goed af moeten vragen wat korte en lange termijn effecten zijn van voedingsinnovaties, en indien niet helder, niet inhalen! Dan gewoon een lekker hapje zuurkool met aardappel, goede bacteriën voor je darmen ook nog! Eet smakelijk!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top