OURGROUND
No Comments

Een koekje bij de koffie

Sinds een aantal jaar is koffie niet meer de drank die uren pruttelt in een schenkkan en waar je lepel stijf van overeind blijft staan. Tegenwoordig is koffie een filosofie, een manier van leven, iets wat je bent en waar je voor staat. In Amsterdam zijn de etablissementen waar je alleen in Australisch-Engels kan bestellen niet meer weg te denken en is het zelfs Starbucks gelukt om na al die jaren voet aan de grond te krijgen zodat ook jij van een fat-free-white-mocca-tall-grande-latte kan genieten.

Ik vind dit groeiende aanbod in koffie en coffee concepten te gek. Op deze manier wordt de wereld van koffie transparanter, het aanbod diverser waardoor iedereen zijn eigen favoriete bak leut kan kopen, en weet je tenminste altijd je eigen koffiebeker te vinden; je naam staat er gewoon op. Maar deze stijgende interesse in de koffieboon, met goede initiatieven zoals fair-trade & direct-trade keurmerken, is ‘Joe’ niet in de koude kleren gaan zitten. Je mag de koffie nu niet zomaar door een filter proppen of op een simpele knop drukken; er moet nu gedraaid worden aan een hendel, het moet zonder óf juist alleen maar met schuim (bone dry), of er wordt met een soort gieter heel langzaam 85 graden warm water over heen gegoten. Maar waar de soorten bonen, de stand van de koffiemolen, het apparaat van het grootste belang is, blijft er een heel belangrijk Nederlands gebruik achter bij deze nieuwe vorm van koffie ervaren; het koekje d’erbij. Vroeger was dat iets waar je niet over nadacht, omdat de koffie toch niet te zuipen was. Maar waar je nu een goed gezette kop koffie krijgt van gefermenteerde bonen uit West-Ethiopië á €2,75, ligt daar nog steeds die zielige lange vinger te grienen, en voelt zo’n speculoosje in een glimmend cellofaan als een belediging voor mij, het keramieken handgebakken schoteltje, en de geurende koffie. Bovendien is het vaak nog spreken van geluk als je überhaupt een koekje krijgt, want de kans is groot dat je nu alleen nog een plak zelfgemaakte vegan bananen brood kan kopen omdat de uitbater weigert de bovenstaande rommel te geven aan zijn klanten. Daar heeft hij of zij waarschijnlijk een punt, maar ik wil andere koek bij mijn double shot Americano….

Om te laten zien hoe het wel kan kom je op 18, 19 & 20 maart naar het Westergasterrein, daar vindt namelijk het Amsterdam Coffee Festival plaats. Een festival vol met goede koffie, eten en muziek. Ondergetekende zal daar ook staan om te zorgen voor die broodnodige bewustwording voor het lekkerste koffie koekje van -waarom ook niet- de wereld. Kom daarom bij ons langs voor een koekje van ons eigen deeg die perfect samengaat bij die heerlijke beker West-Ethiopische koffie met je naam erop, maar waar je geen koekje bij krijgt..

Teyler Padberg (29), mede eigenaar van Farm Brothers, een Amsterdams bedrijf dat heerlijke biologische koekjes maakt. Zie Farmbrothers.com voor meer informatie. 

IrisDuvekot_28Aug2015_0305 (1)

Foto door Iris Duvekot

About the author:
Has 37 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top