OURGROUND
No Comments

Kut Hipsters?

Screen Shot 2015-10-29 at 16.22.21Daar staat ze dan op een regenachtige zondagmiddag op de Ferdinand Bol. Licht brakjes van een nachtje doorhalen in de Radion. Met haar veel te dure groene regenjas een beetje hip te wezen. Om haar heen spat het water omhoog door de voorbij crossende Vespa’s. Zo tegen de blote enkeltjes. Langs de lage sokjes sijpelt het hemelwater de nog niet goed ingelopen Doctor Martens in. Snel de broekspijpjes van de skinny afrollen is het enige wat helpt. Zich voorover bukkend zakt haar zorgvuldig geformeerde knot finaal uit elkaar.Het is helemaal kut om hipster te zijn in de herfst. Het doet allemaal ook wat onhandig aan. Op die dunne bandjes van je krakkemikkige racefiets de tramrails ontwijken. Die katoenen tote bag die links en rechts, te pas en te onpas van de schoudertjes dwarrelt. En dan allemaal lekker jezelf taggen bij de opening van een nieuwe brillenwinkel in de Pijp. Net doen of je niet doorhebt dat er een foto wordt gemaakt maar toch je beste kant laten zien.

 

Het is haast aandoenlijk. Hoe ze allemaal proberen anders te zijn. Tegelijkertijd. Samen lekker anders zijn, dat heeft iets paradoxaals. Het voelt aan als een kudde zondagskindjes die zich heel betamelijk af probeert te zetten tegen papa en mama. Dit zijn geen gabbers die ineens met een kaalgeschoren kop en strak van de pillen aan het ontbijt verschenen op zondagochtend. Nee, dit is gewoon Annemijn. Die rolt haar broekspijpjes op uit rebellie. Die zet zich af door een miniem neuspiercinkje en een veel te dure raincoat. De doerak!

 

 

Een tijdje geleden was het best gelezen artikel op het Parool: ‘9 hipsterfenomenen waar Amsterdam wel klaar mee is.’ Van de koffie tot de barber en de fixie. Schijnbaar is Amsterdam er wel klaar mee. Wat is het alternatief? Dat je voor je standaard outfit weer naar de C&A gaat en een hippe broek scoort bij de Jack & Jones? Dat je weer braaf op je brakke fiets stapt om koffie te drinken bij de Bijenkorf? Eigenlijk is het schattig dat hipsters dingen graag anders aanpakken. Dat ze liever filterkoffie drinken dan Senseo. Dat ze liever vinyl draaien dan dat ze naar Spotify luisteren. Ja, het hipsterschap heeft iets aandoenlijks, beetje puberen in de marge. Maar altijd nog liever dat dan van 9 tot 5 werken in je Hema outfit en daarna met je magnetronmaaltijd thuis op de bank RTL Boulevard kijken. Ik blijf dus lopen op mijn Docs, in een te dure regenjas, met opgerolde broekspijpen en een Ace & Tate brilletje. Lekker eenheidsworsten. All day, all night.

 

hipsterWe all love to hate. Amsterdammers al helemaal. Alles is kut, iedereen is stom, maar stiekem houden we meer van het haten dan dat we elkaar echt haten. Freek van Kraaikamp beschrijft in zijn serie ‘We love to hate’, iedere subcultuur die Amsterdam rijk is. Van hipsters tot koorkutjes. Lekker haten. Freek schrijft zijn stukjes onder andere voor NSMBL en Intermediair. Hij schreef een boek over solliciteren en geeft loopbaancoaching vanuit zijn eigen bedrijf FREEK.

Tagged with: ,
About the author:
Has 76 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top