OURGROUND
1 Comment

Landjuweel, parel van onze grond

Tussen de parels van onze grond op OURGROUND, mag het festival Landjuweel alleen al om zijn naam niet ontbreken. Amsterdam telt tegenwoordig meer dan 600 festivals per jaar, maar dit festival is al 29 jaar oud (toen deed ik net een oog open om het levenslicht te zien!). Hebben we hier te maken met de oorsprong van de festivalhype?

Ik vraag het aan Tycho Hellinga. Hij is de zoon van Gerben Hellinga, kraker van het eerste uur en geboren en getogen op Ruigoord, het kunstenaarsdorp waar Landjuweel plaatsvind.“Landjuweel is inderdaad een van de oudste festivals in zijn soort. Het is een unieke samensmelting van verschillende kunstgroepen, subculturen en gekke geesten uit Amsterdam en heel Nederland. Deze mensen staan al heel lang met elkaar in contact en komen jaarlijks samen op dit festival om elkaar hun creativiteit te tonen”, aldus Tycho.

Verwacht een uitbundig spektakel van live muziek, theater, verschillende podiumkunsten, DJ’s en als hoogtepunt de Beeldenroute op zaterdagavond. Ook is er een grote interactieve theatrale beleving gecreëerd door het collectief At World’s End, waar Tycho onderdeel van uitmaakt. “Het is een parcours waar je doorheen loopt als bezoeker met geheime gangen, acteurs en een boomhut. Je maakt vanalles mee op deze reis,” aldus Tycho.

Hoewel de creatieve broedplekken vandaag de dag als paddo’s uit de Amsterdamse grond schieten, was Ruigoord toch echt de aller aller eerste op Amsterdamsche bodem. En ondanks haar ruige leven is deze 41-jarige broedplek nog steeds niet grijs maar paradijselijk groen. Als wannabe hippie vind ik dit krakersdorp de beste plek om mijn haren los te gooien en mijn lange rok te laten zwierezwaaien. Je waant je in een andere wereld, eentje met een magische sfeer.

Het verschil met de andere hippiesque broedplaatsen zit volgens Tycho in de roots: “De meeste broedplaatsen vandaag de dag zijn ontstaan vanuit een  gemeentelijk programma met subsidie en hebben daardoor niet honderd procent vrijheid over de invulling. Ruigoord is ontstaan door een groep krakers die op hun manier de ruimte wilden invullen. Ze zijn niet afhankelijk van subsidie en dit maakt Ruigoord autonoom. Er was alle vrijheid om te pionieren. Dit soort plekken waren heel belangrijk voor emancipatiebewegingen, zoals de homo-emancipatie en arbeidersbewegingen. Hier kon creativiteit de vrije loop en konden nieuwe ideeën groeien. Veel van onze normen en waarden – die we inmiddels heel normaal vinden – zijn uit deze beweging voortgevloeid.”

Het festival Landjuweel en Ruigoord, zijn voor iedereen die de vrijheid wilt omarmen. Hier hoef je niet bang te zijn dat de plek op den duur wordt overgenomen door vrijdagmiddagborrels van de Zuidas. Daarvoor heeft Ruigoord een iets te rauw randje en is het bovendien te ver weg. Gelukkig maar!

Wat: Landjuweel festival
Waar: Ruigoord 76, Amsterdam
Waarom: het oudste festival van Amsterdam
Website: ruigoord.nl

About the author:
Has 38 Articles

1 COMMENT

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top