OURGROUND
1 Comment

LEG DIE TELEFOON WEG

Vorige week stond ik in één van de grotere tenten op Down The Rabbit Hole Festival, om de opkomende popster FKA Twigs te aanschouwen. Nu ben ik een mini-mens van 1.60 meter en niet het type dat op schouders gaat zitten, met als gevolg dat er vrijwel altijd minstens één lange slungel (of groep lange slungels) nietsvermoedend pal voor mij gaat staan. Ik slaak dan een diepe zucht, maar probeer me  – bier, brandende peuken en okselontwijkend – in ieder geval te focussen op de muziek. Dit terwijl ik een blik werp op de hoog opgehangen LED schermen om alsnog een glimp op te vangen van (in dit geval) het ranke silhouet en de geraffineerde dansbewegingen van miss Twigs. Maar iets verstoorde wederom die mooie concertervaring, mijn zicht belemmerd door een parade van zo’n twintig selfie sticks.

Iets soortgelijks overkwam me op PITCH, toen twee piepjonge meiden hun weg baanden door de menigte, om vooraan te staan bij de gehypte producer annex dj Jamie xx. Ze bereikten ‘front row’ om vervolgens gedurende zijn hele show verveeld door hun Instagram te scrollen. Toen ik verbaasd vroeg of ze zich vermaakten, verklaarden ze dat ze ‘Hudsen Milwaekee’ (in de veronderstelling dat Hudson Mohawke voor ze stond) toch niet zo goed vonden. I – kid – you – not.

Maar het toppunt was toch wel bij een intiem live optreden van een beginnend singer-songwriter, in een souterrain van een Amsterdams grachtenpand. Het merendeel van de aanwezigen zat vanuit een klapstoel geboeid en met kippenvel te luisteren naar zijn emotionele zang- en gitaarspel. Ik? Ik kon me niet concentreren. Vanuit mijn ooghoek werd ik onophoudelijk afgeleid door de flits van een reusachtige iPad, waarmee een debiel vóór me, op 10 centimeter afstand van de artiest, het gehele optreden zat te filmen. En alsof dat niet onbeschoft genoeg was ‘unlockde’ plotseling Siri, om en public te delen waar de dichtstbijzijnde afhaalchinees was. Enfin: het verpestte de atmosfeer.

FullSizeRenderNu ben ik af en toe ook schuldig aan het maken van een foto’tje (zie het mooie shot van FKA Twigs hiernaast ;-)), maar… we zijn soms té afhankelijk van onze telefoons. Ze zijn zo goed als een extensie van ons lichaam geworden, totaal niet rekening houdend met het feit dat het vrij asociaal is voor de mensen om je heen. En niet te vergeten respectloos voor de artiest. Mensen vergeten te klappen, omdat ze te druk bezig zijn met het zoeken van de perfecte Instagram filter. En to be honest, wanneer kijk je zo’n filmpje nou in hemelsnaam terug? Het is meestal een waardeloze documentatie, met een nog waardelozere geluidskwaliteit. Dat je via een soort digitale pseudo-interactie meer voldoening uit een concert- of festivalervaring haalt, kan ik me niet voorstellen.

Volgend weekend staat Social Garden Festival op de planning (OURGROUND draait overigens op de after in de Chicago Social Club!). Dit klinkt enorm cliché, maar laten we alsjeblieft genieten van het moment. De Amsterdamse dj’s, het exotische weer, de heerlijke Waterkant Parbo-biertjes en de idyllische setting van de Nieuwe meer. Seize the moment and put that damn camera down, zoals Beyoncé onlangs preekte.

About the author:
Has 37 Articles

1 COMMENT
 1. Owen

  Hoi Darla.. Ik ben het echt honderdduizend procent met je eens! Wat is er gebeurd met de écht experience, de herinneringen opbouwen, het kippenvel van een magisch moment tijdens een optreden?? Die dingen lopen ze tegenwoordig allemaal mis, doordat ze zo hard hun best doen om te filmen. En waarom? Dat filmpje laten ze waarschijnlijk welgeteld één keer aan iemand zien..en verder? Dan staat het maar op je telefoon, totdat je geheugen vol is en je het noodgedwongen moet verwijderen.. Ik vind dat zo jammer tegenwoordig..

  Ik ben onlangs naar Adam Levine geweest in de Ziggo Dome, waar hij het publiek ook verzocht om even voor twee minuten de telefoons en tablets op te bergen.. Iedereen (op een paar rebellen na) deed wat hij vroeg en dit resulteerde uiteindelijk in het mooiste moment van de avond..

  Persoonlijk hoop ik dat meer artiesten dit de mensen zullen aanspreken, zodat liefhebbers zoals jij en ik het moment optimaal kunnen seizen !

  Take care,
  Owen

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top