OURGROUND
No Comments

Manifeest – dansen voor de vrede!

manifeestAls je denkt dat je dit weekend een rustig weekend gaat hebben, dan heb je het mis. Er moet gefeest worden én flink. Deze keer niet om je saaie baan te vergeten of een nieuwe hottie aan de haak te slaan. Neen, niks van dit. Er moet gefeest worden voor de vrede tijdens het nachtfestival Manifeest. Manifeest is een Vredespaleis aan mooie muziek, bijzondere lezingen en indrukwekkende documentaires. Een feest dat in het teken staat van de vrede. Een avond waarin een bombardement van creativiteit gemengd met muziek, film en kunst. In het bijzonder kijken we uit naar de documentaire: ‘Migratie in Beeld’.

Tijdens zijn verblijf op Lesbos ziet Jacob, een van de makers, van dichtbij de gevolgen van de demografische veranderingen die het eiland de afgelopen tijd doormaakt. Politieke onwil en langdurige onderhandelingen hebben de opvang op Lesbos een permanent karakter gegeven. Kampen die voorheen dienst deden als registratiecentrum bieden nu langdurige opvang zonder onderwijs, psychische begeleiding, medische zorg, dagbesteding en traumaverwerking die daarbij hoort. Verschillende NGO’s proberen deze gaten zo goed en kwaad als het gaat op te vullen. Vriend en filmmaker Daniel Herter hoort de verhalen van Jacob en wil graag een bijdrage leveren. Ze bundelen hun krachten en besluiten dat ze de vluchtelingen zelf laten bedenken wat ze willen laten zien. Het resultaat is een mix van verhalen die samen de documentaire “Migratie in Beeld” vormen.

Een documentaire die nog niet zo simpel te maken was. Jacob en Daniel improviseren een kapperszaak op een heuvel vlak naast registratiecentrum Moria om mensen te ontmoeten die hun persoonlijke verhaal willen delen. Vervolgens brengen ze een dag door met iedere vluchteling. In de praktijk blijkt het niet altijd even makkelijk om hun project te realiseren. Ze hebben te maken met mensen in een crisissituatie en plannen blijkt haast onmogelijk. Afspraken worden omgegooid of niet nagekomen en personen kunnen uit het niets verdwenen zijn. De migratiecrisis zorgt voor een hoop onzekerheid, ook tijdens het maken van de reportage.

schermafbeelding-2016-09-21-om-12-51-34Het verhaal van Adnan: Adnan vertrekt vanuit Syrië naar Lesbos en komt via Turkije terecht in kamp Moria waar hij zijn onzekerheden, angsten en gevoelens omzet in woorden. Hij schrijft alles van zich af in zijn dagboek en uit zich in prachtige poëtische teksten over de 100 dagen die hij doorbrengt in kamp Moria.‘Ik wil vrede delen zoals ik deze bloem deel, net zolang tot Syrië weer veilig is en we naar huis mogen. Dat lukt alleen als mensen oorlog begrijpen, daarom moeten ze lezen wat ik en de andere vluchtelingen doormaken.’

Het verhaal van Hamada: Hamada is een zelfbewuste, intelligente student uit Syrië die zijn land ontvlucht uit angst voor militaire dienst. Op Lesbos realiseert hij zich dat zijn leven tot stilstand is gekomen. Tijdens zijn verblijf wordt hij geplaagd door een grote mate van onzekerheid, verveling en angst. Van zijn studie voortzetten kan geen sprake zijn. Het verhaal van Hamada maakt op pijnlijke wijze duidelijk wat dit met een mens kan doen. ‘Geweldig potentieel wordt vernietigt door verveling en frustratie’, aldus Jacob.

Het verhaal van rapper Scream: Opgegroeid in Palestijnse vluchtelingenkampen in Syrië komt hij via Libanon en Turkije in Griekenland terecht. Zijn muziek heeft hij verwijderd uit angst voor het regime, maar op Lesbos verlangt hij weer naar de mic. Scream wil het verhaal van Moria vertellen. Jacob en Daniel nemen hem mee naar een studio waar hij voor het eerst sinds zijn vlucht weer een nummer opneemt. Ze schieten ook een deel van zijn videoclip die uiteindelijk gecombineerd zal worden met eigen beelden uit het kamp waar buitenstaanders absoluut niet mogen filmen.

Op 24 september gaat het eerste deel van de documentaire tijdens Het Manifeest in de Stadsschouwburg in première. Wil je hierbij zijn? Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Tagged with:
About the author:
Has 132 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top