OURGROUND
No Comments

De Markt – Een gefrituurd stukje geluk

Leuke plekken in Amsterdam. Waar begin ik? Wat heb ik toe te voegen aan de lijst met parels die de meiden hier al met jullie hebben gedeeld? De overdaad aan leuke plekken is de reden dat ik zo van deze stad houd. Altijd iets nieuws te doen, iets ouds te ontdekken, iets vreemds om je te verrassen. Één van de plekken die ik graag met jullie wil delen is onderdeel van mijn zaterdagochtendritueel. Een ietwat onhandig ritueel, maar je zal zien: het is de moeite meer dan waard. Ik sta dan rond 9:00 op (jawel, zelfs als ik de deuren van een willekeurige club weer eens heb gesloten) en dan ga ik naar de markt. De markt, het allermooiste stukje Amsterdam. Waar de mensen geen haast hebben, waar het allemaal niet zo hip en happening hoeft te zijn, waar nog Amsterdams wordt gezongen. Het geheim is om vroeg naar de markt te gaan, want ’s middags wordt je bedolven onder toeristengespuis en is er helemaal niets meer aan. In de ochtend zijn alle producten nog vers, de mensen nog vrolijk, hangt er nog magie in de straten en zingt de Westertoren iedereen een warm welkom toe. Heerlijk, mijn hoge hakken laat ik achter in de nacht en met een make-uploos gezicht loop ik op de meest comfortabele gympen naar de markt. 

Loempia kraamEen belangrijk onderdeel van mijn ritueel is de oester (probeer de Zeeuwse platte!) en de Vietnamese loempia. De loempiaman heeft de pensioengerechtigde leeftijd allang overschreden, maar deze loempia’s zal hij waarschijnlijk tot op zijn laatste dag blijven bakken. Nog beter dan de smaak van de loempia is de slogan op zijn zelfgemaakte reclamebord: eigengemaakt recept, enigste en uniek. Je moet meestal wel een kwartier wachten tot je een hap kan nemen want de beste man is de snelste niet, maar man wat zijn ze lekker. Oh, en dan vergeet ik bijna nog de ‘Tommes’, het goddelijke geitenkaasje. Het geitje dat voor jouw kaasje de melk heeft geproduceerd, kijkt je vrolijk aan vanaf een afbeelding op de toonbank.  

Ik weet niet precies wat het is met de markt, maar ik word er gelukkig van. Het heeft iets puurs, iets vertrouwds. In alles om ons heen dat zo snel veranderd, is de markt iets dat blijft. Daar kan geen Marqt, of wat voor hippe tent tegenop. Het is een onmisbaar onderdeel van de stad en dat zal het altijd blijven. Bij deze wil ik jullie uitnodigen om zaterdagochtend vroeg naar een markt te gaan (met je al dan niet brakke hoofd). Koop een oester, een loempia of helemaal niets. Kijk om je heen, praat met de mensen, neem de geniale Amsterdamse wijsheden in je op (let op: ze zijn vaak onherkenbaar verpakt in de meest simpele opmerkingen) and last but not least, ga alleen en laat je telefoon thuis. Wie weet treffen we elkaar daar, al wachtend op dat gefrituurde stukje geluk. 
Amsterdam

Rode lichten branden, toeristen dwalen,
verloren zielen spreken en straten stralen.

De klank van de kerken, de chaos in de stad,
de geur van de markt, de liefde in je hart.

Koffie op de hoek, dansen in de nacht,
dromen langs de Amstel of zwemmen in de gracht.

Elk mens is welkom, elk leven vrij,
evenveel ruimte voor jou als voor mij.

In jou wil ik wonen, jij bent mijn huis.
Hier is mijn leven, dit noem ik thuis.

IMG_0005Nanne is een blonde (nu ff brunette) schone met een liefde voor Amsterdam. Op haar blog lieflevenamsterdam.nl deelt ze mooie verhalen en gedichten. Lees hier meer of volg haar op instagram.

Wat: Zaterdagochtend vroeg naar de markt
Waar: Het liefst de Noordermarkt of Dappermarkt
Waarom: Omdat het niet Amsterdamser wordt dan dit
Website: lieflevenamsterdam.nl 

 

Tagged with: , ,
About the author:
Has 132 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top