OURGROUND
No Comments

De vooroordelen over modestudenten

Toen ik op mijn achttiende de brief van het Amsterdam Fashion Institute kreeg waarin stond dat ik was toegelaten, kreeg ik onmiddellijk wilde visioenen van een belachelijk succesvolle toekomst. De euforie en vooral de gedachte “Ik word een modestudent in Amsterdam” deden mijn hoofd op hol slaan. Natuurlijk kon ik het niet laten om iedereen in z’n gezicht te wrijven aan wat voor geweldig avontuur ik na de zomer zou beginnen, waarop de meesten met een schaapachtige blik antwoordden: “AMFI… Oké, leuk! Dus je wordt modeontwerpster?” Als ik een euro kreeg voor elke keer dat die vraag me gesteld werd, had ik nu mijn studieschuld afgelost. En die is niet zuinig. Maar dat is lang niet de enige aanname die mensen maken als je zegt dat je mode studeert.

 

De term “modestudent” doet veel mensen een plaatje te binnenschieten, een stereotype als je wil: een poppetje, niet al te intelligent, financieel ondersteund (lees: verwend) door mama, papa of allebei, enzovoorts. Nu is dat niet volledig hun schuld, dat is vaak de manier waarop de media of films de modestudent afschilderen. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet met alle liefde even een paar vooroordelen de wereld uithelp.

 

– Ze zien er altijd picture perfect uit.
Dit geldt hooguit voor de eerste twee weken van je loopbaan als modestudent. Geef het iets langer (zo ongeveer tot de eerste deadline) en je vraagt je af waarom je op straat muntjes krijgt van vreemdelingen.

– Ze hebben een reusachtig ego
Nee. Niet iedereen in de industrie heeft een ego van The Devil Wears Prada-niveau. En als je wel met een attitude begint aan een mode-opleiding, leer je dat snel genoeg af, in elk geval op het AMFI. Don’t get me wrong, ik ben dankbaar voor alles wat mijn leraren me hebben geleerd, maar het woord ‘genade’ komt niet voor in hun vocabulaire.

– Ze zijn zo rijk dat ze net zo goed hun diploma zou kunnen kopen.
Een klassieker. Newsflash: ook modestudenten struggelen vaak aan het einde van de maand. Een modestudent moet aan het eind van de maand beslissen om de laatste 50 euro uit te geven aan een gelikt magazine of toch aan eten Ondertussen spoken de meest radicale alternatieven door je hoofd: zou ik met een creditcard kunnen omgaan? Hoe zou het zijn om een sugardaddy te hebben?

 

– Alle mannelijke modestudenten zijn gay. Period.
Stereotiepen strike again. Vooruit, op mijn school zijn veel jongens gay, waardoor de hetero’s op onze school vaak met een schuin oog worden aangekeken. Zo van, “weet je het zeker?” (of juist een horde meisjes achter zich aan krijgen). Toch is het niet zo dat je als mannelijke modestudent bij je toelatingsbrief tevens een seksuele geaardheid krijgt toegewezen. Dus nee, mode is niet gay. Net zo min als hetero, bi of welke seksuele voorkeur dan ook.

Voor alle modestudenten (in spé): Blijf lekker jezelf en ga je vooral niet in allerlei bochten wringen om te voldoen aan andermans eisen of perfecte plaatje. Uiteindelijk is het enige wat telt je talent, en daar kan geen enkel stereotiep aan tippen.

10955340_795136227232965_3753620906288029495_nMeet Ruby. Met een mooie bos krullen, volle lippen en een killer body zien we haar in de lampen hangen van menig feestje. Maar deze beauty heeft ook de brains! Ze is momenteel freelancer voor i-D, studeert branding  aan het Amsterdam Fashion Institute, en heeft een eigen website rubycruden.com! Gelukkig vindt ze in al haar bezigheden ook tijd om een blog te schrijven voor OURGROUND. Thanks Ruby! 

About the author:
Has 132 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top