OURGROUND
No Comments

Morning-afterpil – Zonder hoesje niet in het poesje

Ik word wakker. In een bed dat duidelijk niet mijn bed is. Ik draai me om en zie een Amsterdamse hipster: stoppelbaardje, onverzorgd lange okselharen en lange manen waar hij misschien wel een knotje van kan maken. Knallend het nieuwe jaar ingaan, dat is mij zeker gelukt. Maar dan krijg ik een misselijk gevoel. Het is niet de kater, maar ik realiseer me dat we geen condoom hebben gebruikt. Natuurlijk olie(bollen)dom, want naast dat deze slurf mij een SOA bezorgd kan hebben, slik ik niet de pil en heb ik geen spiraal. Zo stil als een muis raap ik mijn spullen bij elkaar en besluit ik dit mannenhol te verlaten. Geen zin in awkward confrontaties en gesprekken.

 

Op straat begin ik me toch wel een beetje waardeloos te voelen. Stel je voor dat deze man superzaad heeft en ik dalijk zwanger ben. Mijn leven is op dit moment een redelijke puinhoop; ik kan nog net voor mezelf zorgen maar heb menig plant al laten sterven. Moeder worden lijkt me iets prachtigs, maar op dit moment is dat het slechtste idee ever. Met lood in mijn schoenen loop ik daarom de apotheek in om te bespreken wat mijn mogelijkheden zijn. Gelukkig reageert de apotheker heel begripvol en vertelt hij mij het interessante weetje dat er wekelijks 6.000 morning-afterpillen verkocht worden, waarvan veel in Amsterdam. Ik ben dus gelukkig niet de enige die dit doet, maar vind het tegelijkertijd ook wel treurig dat zoveel mensen deze pil nodig hebben. Condooms gebruiken vinden we duidelijk nog ‘kapot(je)’ lastig met z’n allen. Ook vertelt hij mij dat de morning-afterpil niet de eventuele zwangerschap afbreekt, maar deze juist voorkomt. De morning-afterpil stelt de ovulatie (eisprong) uit, waardoor spermacellen de eicel niet kunnen bevruchten en een zwangerschap voorkomen. Zelfs op je twee meest vruchtbare dagen (de twee dagen voor je ovulatie), kun je met de morning-afterpill van ellaOne een ongewenste zwangerschap voorkomen. Dat vind ik dan wel weer een fijn idee, omdat een abortus voelt alsof ik toch iets ‘dood’ maak. Ook de bijverschijnselen vallen waarschijnlijk wel mee. De morning-afterpil is namelijk geen hormoonbom en de ellaOne-pil bevat zelfs helemaal geen hormonen. Net voordat ik de apotheek verlaat vertelt hij mij ook dat de pil gewoon bij Het Kruidvat te koop is. Heel erg fijn, maar hopelijk heb ik deze pil nooit meer nodig!

 

Thuis aangekomen neem ik de pil in met een kopje thee. Ik besluit naar bed te gaan en mijn roes uit te slapen. De volgende dag word ik wakker, voel ik me fit en ben ik vooral ontzettend blij dat er voorlopig geen ‘mini-me’ op deze wereld komt. Ook al heb ik nauwelijks last gehad van de morning-afterpil, wil ik wel benadrukken dat dit een noodoplossing is. Een noodoplossing waarvan ik heel blij ben dat die beschikbaar is in Nederland en goed dat deze in bijna de hele EU verkrijgbaar is zonder doktersrecept. Maar toch lieve mensen: Seks gewoon met condoom, dan voorkom je niet alleen een mogelijke zwangerschap, maar ook nog eens een SOA. Dus knoop het goed in je oren: zonder hoesje, niet in het poesje.

 – advertorial –

Dit artikel is in samenwerking met EllaOne geschreven. Dit betekent niet dat alles wat wij schrijven minder waar is. Er was nog steeds een man met lang okselhaar en we willen nog steeds (voorlopig) niet zwanger worden!

Tagged with:
About the author:
Has 132 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top