OURGROUND
No Comments

Leer, feest en ontdek Museumnacht

museumnacht AmsterdamYes, yes en yes! Eindelijk mag ik weer, nu het ”officiële” ADE voorbij is, gaat het mijne zaterdag beginnen. Tijd voor hippe ”kijk hoe cultureel ik ben’’ selfies, psychedelische feestjes in de Hortus en lekker midden in de nacht door de eregalerij dartelen: het is weer tijd voor de museumnacht! 50 musea die open zijn van 19:00 tot 02:00, gevuld met DJ’s, Champagne en lezingen. Voor ieder wat wils dus en na alle wilde snuifverhalen van vorig jaar ben ik nog benieuwder wat er nu weer gaat gebeuren. Praktisch iedereen heeft wel eens last van een existentiële crisis (wie ben ik, waarom heb ik een onderneming, waar ga ik heen met mijn leven?) en is het altijd fijn om daarin wat sturing te krijgen. Bij deze heb ik de taak op mezelf genomen, als toekomstige officiële kunsthistorica, om wat tips te geven voor de museumnacht van je leven.

Leer
Mijn eerste tips zijn leerzaam als je écht meer wilt weten over een bepaalde kunststroming, kunstenaar, een bepaalde tijdsperiode of een bepaalde levensvraag (waarom verzamelden de Russische Tsaren zoveel theekopjes?). In de tips staan lezingen, proeverijen en andere intelectueel verantwoorde activiteiten zodat je op je volgende Vrijmibo een heel relaas kan geven over hoe de brede flappentak zich zonder seks kan voortplanten of waarom Marlene Dumas überhaupt in het stedelijk is te zien.

 1. Living library @ Museum van Loon: Unesco, de VN, de atoombom en 400 jaar grachtengordel. Alles komt samen in de tot leven gekomen bibliotheek van museum van Loon. Wees erbij en laat je inspireren door deze geweldige sprekers.


 2. Rondleiding @ Rijksmuseum. Laat je leiden in het wondere paradijs wat de Nederlandse gouden eeuw genoemd kan worden in ons eigen Rijks. Je gaat het nooit zo mee maken en dit is de kans om te kijken waar iedereen het nou over heeft.

 3. Masterclasses voor het leven @ De Brakke Grond. TEDx achtige masterclasses van echte go-getters als Gerard Spong en Ans Markus.
 4. Sterrenwacht @ Planetarium Artis. “E.T. phone home” en Scotty beam me up! Staar hier naar de constellaties door een telescoop met echte astronomen!
 5. (On)gelovige Thomas @ Stedelijk Museum. Wie is Franciscus? De Paus van de moderne kunst houdt de mis in het Stedelijk. Laat je omdopen, heilig verklaren en biecht al je zondes bij de vervanger van de alwetende op aarde. Wie weet komt Malevich of Pollock nog tot je in een visioen..

Feest
5 letters die elke Amsterdammer wel naar de oren staan. Als het maar donker is, er een DJ booth en een bar is zijn we tegenwoordig al tevreden. Tijdens de museumnacht kan je uit je plaat gaan op locaties waar de wonderen de wereld nog niet uit zijn. Hier een selectie van mijn go-to places, waar je ook die selfie kan maken waar ik het net over had en er vast een potentiële culturele one night stand te vinden is die je kan versieren met een openingszin als ”Je ziet er mooier uit dan een originele Rembrandt”. 

 1. Tropenmuseum invites 22 Tracks @ Tropenmuseum. Een feestje van 22 tracks is altijd leuk en helemaal als het verpakt is als een tropische verrassing. Let’s go coco!
 2. 
Radio Religioso @ Bijbels Museum. Als je punten wil scoren voor in het hiernamaals kan dat tijdens radio Religioso. Elke religieuze muziek ter wereld wordt hier gedraaid wat vast een erg interessante DJ set oplevert. Daarnaast kan je beter je kansen spreiden toch? Dus ook dit feestje bezoeken. 
 3. DJ Goldinger, Moskow Diskow @ Hermitage ad Amstel. Na de roetsjbaan, lekker aan de wodka met wat glitterdisco op de achtergrond.
 4. Hunter Complex (live, i.s.m. Subbacultcha!) @ Huis marseille. Synthesizer muziek uit de 80’s, back to the future dan maar?
 5. Retro karaoke @ Pianola museum. In ”the roaring twenties’’ deden ze het zo: een knappe vent achter de piano terwijl een bloedmooie vrouw eroverheen gedrapeerd lag terwijl ze de sterren van de hemel zong. Combineer dat met je eigen karaoke-skills en je krijgt: retro-karaoke. Waarschijnlijk geldt hiervoor alsnog als beste karaoke advies: 2 flessen wijn.

Ontdek
Niks is leuker dan dingen doen die je verrassen, op flashes in een rookmachine na. Van Tsaristisch-keizerlijk-vermaak tot smaakexplosies in je mond, tijdens de museumnacht heb je het allemaal.

 1. Doolhof & Roetsjbaan @ Hermitage ad Amstel. Lekker vorstelijk van de roetsjbaan af,  je maatjes verliezen in het doolhof en tegen een knappe vreemdeling aanlopen, ‘let them eat cake’ zeggen ze toch?
 2. Geuren VJ op zaal @ Van Gogh Museum. Vincent is een van de liefdes van mijn leven, er is geen spannendere man dan één die niet goed bij zijn hoofd is en ook nog kunstenaar. Naast alle kleurexplosies in zijn werken voegen ze er vanavond intrigerende geuren aan toe om er bij op te snuiven.
 3. Cuisine Tabac @ Amsterdam pipe museum. Net gestopt met roken of rook je 5 pakjes per uur? tijdens Cuisine tabac kan je je verslaving doorzetten in de vorm van alcohol en andere versnaperingen met die ekte tabak smaak. Lekker hoor!
 4. De nachtmis @ Ons’ Lieve Heer op Solder. Heb je je teveel misdragen en wil je je zonden opbiechten, of gewoon in touch komen met ‘the divine’? Ga naar de nachtmis en kom als engeltje weer naar buiten.
 5. You and all our friends – the never ending selfie @ Huis Marseille. Let me take a selfie, hier kan je je ver&herenigen met alle museumnachtbezoekers die ook een selfie wilden maken. Stay connected!

AfterFeest
Wat is een zaterdagnacht zonder afterparty?

 1. Ourground DJ team@ Club NYX. Onze meiden gaan draaien, zonder dat het tijd voor Club Godverdomme is. Neem, zoals ik doe, je ma mee en herleef die RoXY tijden!!!
 2. L’amour toujours @ Canvas (op de 7e). Spetterend uitzicht, live muziek, performances en plus d’amour!
 3. Kill All Hipsters – London Calling @ Paradiso. Ja, ik ben er zo een, maar geef toe, wil iedereen niet in het paradijs terecht komen?

Natuurlijk heeft de museumnacht, zoals alles wat leuk is in dit leven (de Efteling, Absolut Vodka en Sesamstraat) een app. Check die zeker, zodat je altijd weet waar je moet zijn en hoe je er komt.

Tot daar!

manon OURGROUND Ons Moppies, Manon, is naast een ADHDer met het lichaam van Kate Upton, ook nog eens een cultuur expert. Ze studeert kunstgeschiedenis en schrijft voor onder andere ‘Jongens van de Wereld’. En deze week ook voor ons, ei ei we zijn blij!

Wat: De Museumnacht
Waar: 50 Musea door heel Amsterdam, waaronder de Hermitage en het Rijks
Waarom: Musea kunnen ook leuk zijn (echt)
Website: museumnachtamsterdam.nl


 

Tagged with: ,
About the author:
Has 132 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top