OURGROUND
No Comments

Nacional Gebral

Nacional 1

Eigenlijk had ik wel zin in een avondje sjiek, hip en urban doen. Daarom had ik met een vriend afgesproken bij Nacional, de nieuwe tent van Casper Reinders (die stoere horecaman van onder andere Jimmy Woo, B05 en Rosa’s Cantina). Casper is neergestreken op het Leidseplein met een zaak die een internationale uitstraling heeft. Denk aan een Franse Brasserie in het meatpacking district van NY. Hoe dat eruit ziet? Het is een smalle zaak met veel spiegels en smalle tafeltjes aan de wand. Obers in witte overhemden, witte tafelkleedjes en een klassieke Franse kaart met een Amerikaanse twist. Zo kan je er ook een hamburger bestellen.

Het publiek vooral sjiek, glad en Zuidas. Denk aan advocaten in een pak van Oger met witte sneakers. Mannen die ik ook tegen kan komen bij George WPA of in de Players. Mannen waarvan ik het eigenlijk stiekem wel leuk vind als ik er sjans mee heb. Met dit soort mannen heb ik weleens een hele avond doorgebracht met flessen Champagne. Dat soort types dus. Dit type is het type man dat niet gaat voor de beste restaurants vanwege de kwaliteit van het eten, maar een zaak uitkiest omdat deze hip en happening is. En Nacional is nu booming.

Ik krijg er een beetje jeuk van. Allereerst die kaart. De helft is in het Frans en ik begrijp het niet. De ober is geïrriteerd als ik vraag wat een ‘poussin’  en wat ‘plaice’ is. Vervolgens komt er wel een tevreden glimlach op zijn mond als mijn tafelgenoot een fles ‘Sancerre’ bestelt; een van de duurdere wijnen op de kaart en blijkbaar cool om hier te drinken, want de vier advocatenmannetjes naast ons zitten er ook aan te lurken.

De fles wordt in een koeler een eindje verderop gezet; dus de ober zal de hele avond ons glas moeten bijvullen. Als de oesters als voorgerecht komen is ons glas al lang leeg en zitten wij ongeduldig op de refill te wachten. Aan oesters kan je niet zoveel verkloten en deze zijn dan ook gewoon lekker. Alleen jammer dat de ober niet naar ons gezwaai lijkt te kijken. Want we willen de oesters wegspoelen met een glas wijn; is dat te veel gevraagd?

Nacional 3Nacional 4Nacional 2

Uiteindelijk wordt het glas bijgevuld als de ober de oesters van tafel haalt. He he, eindelijk. En als dan het hoofdgerecht komt (plaice, oftewel de schol) is het glas alweer leeg maar de ober is al foetsie. De schol met de frietjes en sla zijn prima. Maar daar is alles mee gezegd. Bij de koffie krijgen we -op z’n Frans- Madeleines met vloeibare chocola. De Madeleines zijn te zwaar na al dat eten en ze lijken ook al minstens een dag oud. Ik ben gek op klassieke gerechten (daarom zijn de Ysbreker, Dauhpine en Café Amsterdam nog steeds favoriet) maar deze Madeleines zijn niet bijzonder.

Mooie zaak hoor, Nacional. En grappig al die types. Maar het concept is nog niet goed uitgevoerd. De kwaliteit en service kunnen echt beter. Mijn tafelgenoot en ik verlaten de zaak met maar één fles wijn achter de kiezen en dat hadden er wel drie kunnen zijn. Gemiste kans voor Casper. Voor ons heeft het ook een voordeel; hebben we een keer geen kater.

Wat: Nacional
Waar: Kleine Gartmanplantsoen (Leidseplein dus)
Waarom: als je zin hebt om niet bijzonder te kanen maar wel een beetje te brallen
Website: Nacional.nl

About the author:
Has 72 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top