OURGROUND
No Comments

Nieuw open: Wolf Atelier

CIFm2juWoAAk55RIk fietste er zo vaak langs, maar was er nog nooit binnen geweest. Het glazen gebouw op de monumentale spoorbrug nabij de Haarlemmerstraat, waar voorheen het pop-up restaurant Le Coq en weer daarvoor café-restaurant Open gevestigd waren. Kortgeleden opende de in Oostenrijk geboren sterrenchef Michael Wolf (voormalig chef Envy) er met Bert van der Leden (horecamogul van o.a. Supperclub, Envy en Nevel) zijn eigen zaak. Die zaak noemde hij doeltreffend zijn ‘Atelier’; een plek om te experimenteren met gerechten.

De locatie is heel tof; industrieel, licht, met 80 hoge glazen ramen die een 360-graden uitzicht op het mooi verlichte IJ brengen. We doen een poging om buiten te zitten, maar het terras is onbeschut en vangt zoveel wind dat zelfs mijn laatste bodempje Verdicchio (die overigens heerlijk fris en lichtvoetig is) op de houten vlonder sneuvelt. Dat 11327432_835458376545587_494274630_nverklaart waarschijnlijk de ietwat kale en ongezellige terrasaankleding; de tafels zijn ongedekt en alles van plantenbakken tot sfeerverlichting ontbreekt.

Tegen 20:00 uur worden we naar binnen geleid, langs de bar en richting het restaurantdeel waar het gros van de 2- of 4-persoonstafels inmiddels bezet is. Zo lyrisch als ik ben over het pand en de locatie, ben ik minder gecharmeerd van de styling van de tent. Voor de oppervlakkige waarnemer is het interieur weinig bijzonder; eenvoudig, steriel en onpersoonlijk – evenals het terras. Ook de muziek, die té Ibiza-like doet klinken, doet wat ons betreft afbreuk aan de eetervaring. Maar daarmee zijn dan ook gelijk de enige minpunten gecovered.  

IMG_9577fgMeneer Wolf en zijn ‘wolfpack’ staan uitermate geconcentreerd te werken aan de meesterwerken die keer op keer de open keuken uitgedragen worden. Prachtig gestileerde borden: elk stukje groente, elk druppeltje saus en elk stukje garnering heeft een eigen smaak en structuur. Zelfs mijn vriendin – die zelden groenten eet en professioneel criticus is als het om culinair dineren gaat (sorry Ang ;-)) – staat paf van de kwaliteit van de gerechten.

Er zijn menu’s (4-gangen voor 39 euro en 5-gangen voor 45 euro), maar we eten á la carte, waarbij de spontane en goed-geïnformeerde bediening ons een aantal verrassingsgerechten voorschotelt.

We maken een feestelijke reis van frisse ceviche van hamachi vis met een vinaigrette van sinaasappel, lente-ui en mierikswortel naar heerlijk malse scholfilet en boterschuim, met IMG_9573tomaat, parelcouscous, zuring en raapsteel. Dan is het de beurt aan vlees. We krijgen een gegrilde entrecote met olijfolie-aardappelcrème, rode biet en saus van rode port. Alle smaken zó verrassend lekker en uitgesproken. Ik ben geen doorgewinterde gastronoom, maar de gerechten prikkelden wel een snaar. Na het dessert kan het niet meer stuk; wentelteefjes, maar dan de overtreffende trap ervan. Ze zijn gemaakt van fluffy brioche, met een crème van vanille-ijs en afgetopt sticky caramel. Op z’n Oostenrijks, aldus de chef.

Alle gerechten die de revue passeren zijn fingerlicking good. Een luxueuze en gastronomische ervaring, maar dat wel in een hele toegankelijke setting. Die setting mag wat mij betreft iets gezelliger, maar voor dat kleine beetje commentaar hoef je een bezoek aan Wolf Atelier absoluut niet laten. Op z’n Johannes van Dams: het scoort 8 punten.

Wat: Wolf Atelier, het nieuwe kindje van Michael Wolf
Waar: Westerdoksplein 20, Amsterdam
Waarom: kunst x food = een topervaring
Website: www.wolfatelier.nl

About the author:
Has 37 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top