OURGROUND
No Comments

Het grote mensen ontmoetingsdiner

In Tinder-achtige tijden met exclusieve Inner circles klinkt ‘Het grote mensen ontmoetingsdiner’ als de zoveelste propositie die een graantje probeert mee te pikken uit de Amsterdamse dating ruif. Een soort speed-daten, maar dan inclusief diner? Niets is minder waar. Althans, je ontmoet er ook je stadgenoten, maar zeker niet enkel de ‘vrijgezelle, ambitieuze professionals met gedeelde achtergrond en interesses’. Want, laten we eerlijk wezen, een beetje voorspelbaar is het wel dat we op techno festival A, in hip biologisch restaurant B of tijdens bootcamplesje C veilig omgeven worden door dezelfde stadgenoten. Tijd dus voor een ander avondje. Daarom meldde ik mij aan voor ‘Het grote mensen ontmoetingsdiner’.

Tijdens ‘Het grote mensen ontmoetingsdiner’ worden allerlei groepen met totaal verschillende achtergronden uitgenodigd; senioren, studenten, asielzoekers, allochtone jongeren uit de bekende minder goede wijken van de stad, post-psychiatrische patiënten en young professionals. Voorafgaand aan het diner worden workshops gehouden. Ik word ingedeeld bij een groep ‘senioren’ met als onderwerp privacy en het al dan niet toenemende belang hiervan. In hoeverre was dit vroeger al een onderwerp dat speelde, en verschillen ouderen en jongeren hierin van mening? Een interessant gesprek, maar waarschijnlijk met niet zoveel vuur in de discussie als het ‘jongeren Lagerhuis’ over zwarte piet. Na de workshops met z’n allen aan het diner. Nog niet eerder heb ik zo’n grote gemixte groep druk pratend en etend aan één lange tafel gezien, wat een mooi gezicht. Mohammed van 12 uit Nieuw-West zit tegenover mij. Hij vertelt vrolijk staccato en vol zelfvertrouwen aan mij en Els uit Oud-Zuid (nooit leeftijd raden van dames, maar pensioenleeftijd zeker gepasseerd) over zijn levensplan: ‘VMBO afmaken, goede studie doen, bij broer in autobedrijf gaan werken, autobedrijf overnemen, vrouw vinden, kinderen, drie stuks, hard werken en dan lekker met pensioen.’ Dan plotseling: ‘En jij Els, heb jij ook een leuk leven?’ Tijdens het diner wordt een aantal keer van plek gewisseld. De onderwerpen zijn veelzijdig. Zo spreek ik met een man, die alles in Nederland achterliet en zijn liefde achterna reisde naar Scandinavië, over de verschillen van het Adamse nachtleven nu en in de jaren ’70. Zijn verhaal over een soort LSD waarvan je ging horen wat je zag, zag wat je hoorde en proefde wat je rook (ja, ik moest ook even schakelen) bevestigde onze conclusie dat het ondanks alle berichten vandaag de dag toch nog wel mee valt. Vroeger ging het er ook al best wild aan toe..

De avond wordt afgesloten met een optreden van een aantal rappers. ‘Alle handen in de lucht op en neer!’ Bewust van mijn motoriek zoek ik een wat bescheiden plek achterin op. Een paar oudere dames hebben meer ritmegevoel en staan als ware groupies voor het podium. De rapper heeft de smaak te pakken en gaat nog een stapje verder: ‘give me all east-side sign’. Dat gevraagde handgebaar lijkt zelfs voor de dames een stap te ver, na wat vingergepruts steken ze maar een ferme duim in de lucht. Tijd om de avond af te ronden. Mohammed moet mee met zijn begeleider: ‘Ik wil nog niet weg. Het is hier zo gezellig. Volgende keer wil ik weer!’. En dat geldt zeker ook voor mij!

Jan, onze gastblogger van deze week, is naast goed tafelgezelschap ook een expert op het gebied van financiële zaken. Hij is werkzaam bij de Bank (die met de  oranje leeuw) en  kroop eerder voor het Financiële Dagblad in de pen!

Wat: Het grote mensen ontmoetingsdiner, iedere 3de donderdag van de maand
Waar: De Nieuwe Poort, Claude Debussylaan 2-8
Waarom: even die yuppen bubble uit
Website: denieuwepoort.org

Foto’s © Joris Tobe

About the author:
Has 76 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top