OURGROUND
No Comments

De partysmoker: net zo slecht of onschuldig feestje?

Stoppen met roken, ook als je een partysmoker bent

De partysmoker: ik sluit me zonder moeite bij de groep aan wanneer het tijd is voor een onderonsje. Nooit sigaretten op zak maar ach, het is er altijd maar eentje. Is roken op feestjes net zo schadelijk of kan ik zonder problemen onder begeleiding van een wijntje zo af en toe een sigaretje opsteken?

“Ik rook niet. Ja, alleen af en toe op feestjes. Of althans, alleen in de avond. Naja, in ieder geval niet zonder alcohol.” Ik hoor het mezelf zeggen en ik vind het eigenlijk een verdomd goeie beschrijving van mijn rookgedrag. Soms rook ik weken niet, soms rook ik iedere dag. Met name de feestdagen, stressmomenten en festivals doen het goed. Tot ik mezelf met een sigaret in mijn mond op de begrafenis van mijn tante zie staan. Overleden aan longkanker. Geen fervente rookster. Wel veel te jong om eraan onderdoor te gaan. Het roept de vraag op: hoe schadelijk is roken nou eigenlijk en geldt dit net zo goed voor een enkel sigaretje?

Partysmoker ook hogere kans op vervroegde dood

In 2017 kwam er een grootschalig onderzoek uit van het CBS en het Trimbos-instituut naar het rookgedrag van Nederland. Het onderzoek is gebaseerd op de antwoorden van bijna 40 duizend respondenten tussen de 20 en 80-jaar oud. Deze antwoorden zijn verzameld tussen 2001-2006. Voor de partysmoker is er goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws: óók af en toe roken is slecht en verhoogt de kans op een vervroegde dood. Hoewel zware rokers een gemiddeld 13 jaar kortere levensverwachting hebben ten opzichte van mensen die nooit hebben gerookt, moet ook de lichte roker (niet dagelijks roken) nog geschat 5 levensjaren inleveren. Voor matige rokers (minder dan 20 sigaretten per dag) is dit naar schatting 9 jaar.

Stoppen met roken loont, zelfs op latere leeftijd

Het goede nieuws is dat er uit het onderzoek blijkt dat stoppen met roken op welke leeftijd dan ook loont. Ex-rokers die vóór hun 35ste stoppen, hebben een vergelijkbare levensverwachting als nooit-rokers. Rokers die rond hun 50ste stoppen, halveren het sterfterisico.

Om de schrik er nog even goed in te krijgen: uit het onderzoek blijkt dat 4 op de 10 overlijdensgevallen vóór leeftijd 80 zijn veroorzaakt door tabak. 11 procent van de rokers overlijdt voor zijn pensioen aan de gevolgen van kanker. Dit tegenover 3 procent van de niet-rokers.

In de kou roken: is dat het waard?  

Misschien is een van de belangrijkste problemen bij het party smoken wel dat zodra de gouden combinatie van alcohol en sigaretten voorhanden is, het inschattingsvermogen van wel of niet vijfenzestig willen worden wat minder scherp wordt. De oplossing om dan ook maar direct de fles te laten staan, gaat wat ver. Je rokende vrienden vaarwel zeggen? Ook niet echt een leuk vooruitzicht. “Well GROW SOME BALLS”, zei een sigaretten hater laatst terecht toen ik buiten in de kou met een biertje stond te bibberen. Maar ook dat weerhield mij twee dagen daarna niet. Hoe zorg je er dan wel voor dat je met een feestje die verdomde sigaret in het pakje laat voor wat het is?

De eerste tip: kijk de documentaire Brandend Verlangen van de NPO over roken en de gevolgen van het roken. Auch, confronterend. Ook de docu Macht van de Tabaksindustrie is zeer de moeite waard en zet je aan het nadenken. Wat voor een ellende er bijvoorbeeld eigenlijk wel allemaal niet in een sigaret zit. En hoe we de planeet er mee verneuken.

Maar echt stoppen: daarvoor moet je toch bij jezelf zijn. Een goeie tip is: laat je gehele omgeving weten dat je niet meer wil roken. Dat kan al een goede stok achter de deur zijn, als je toch weer twijfelt over een sigaret. Immers ben je wel een beetje een droeftoeter als je na hoog en laag te beweren dat je gestopt bent, je twee dagen later zonder ruggengraat weer een peuk staat te blaffen. Of kies iemand in jouw omgeving waarvoor je stopt. Bij mij is het mijn tante,  want ik moet haar nalatenschap op zijn minst eren door de rommel die haar misschien wel heeft vermoord, niet meer aan te raken.

Cursus stoppen met roken

 

Onze Charlotte was een flinke roker, maar is dankzij een cursus volledig gestopt. Meer weten? Lees het dan in haar blog!

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top