OURGROUND
No Comments

Revolutie van de Amsterdamse vrouw

Schermafbeelding 2015-07-24 om 00.29.48Oké, oma heeft moeten vechten voor gelijke vrouwenrechten en mama heeft aan het glazen plafond getoornd; maar de echte vrouwenrevolutie vindt nu pas echt plaats. De Amsterdamse vrouw ligt namelijk goed in de markt en dat leent zich uitstekend voor het benutten van allerlei mogelijkheden die tot voor kort als nooit haalbaar werden gezien. Zij neemt, terwijl de hele mannelijk populatie dat maar al te graag toelaat, namelijk alle deugden, die tot voor kort grotendeels man eigen waren, over. Zij is de baas thuis en jij zal het weten. Als Amsterdamse man sta je namelijk, zo blij als je bent met je nieuwe vriendin, tegenwoordig al snel haar shirts te strijken, haar ondergoed te wassen, haar vloer te swifferen en minimaal 2-sterren michelin menus voor haar te kokkerellen (als haar favoriete vega-hippe restaurant weer eens is volgeboekt omdat jij vergeten bent op tijd te reserveren). Met de nieuwe recordbrekende hittegolven (wat fijn die opwarming van de aarde) mag jij dan straks, als jouw portemonnee, plan- en kookkunsten nog aan haar minimum graadmeter voldoen, haar cavia/kat/hond/niet-bewegend-reptiel en al haar cactussen en orchideeën dag in dag uit verzorgen. Dit alles terwijl zij met haar vriendinnen naar allerlei gymklasjes (lees: bodypump, crossfit, bootcamp), bikram yoga en onbekende festivals – die sinds dit jaar weer als paddenstoelen uit de Amsterdamse grond gekomen zijn – bezoekt.

Toch wel fijn dat ze af en toe vraagt om jouw creditcard te mogen lenen want jouw zwaar verdiende geld levert toch niks meer op bij die Triodos of  ASN spaarrekening van je en zij leeft in het nu en niet in jouw toekomst. Yolo. Ondanks dat ‘we’ – de nieuwe generatie mannen – ons best doen hip en stoer te zijn door middel van baarden, tatoeages en te grote petten, om zo aan ons (waarschijnlijk niet al te accurate) idee van haar verwachtingen te voldoen, zijn we eigenlijk hansworsten die het liefst thuis op de bank op onze mooie  Amsterdamse dame wachten. 

Schermafbeelding 2015-07-24 om 00.38.36 Schermafbeelding 2015-07-24 om 00.39.34Die scharrel die ze heeft (wordt vaak best-friend genoemd want hij is zo leuk, no-homo) en het feit dat ze haar tinder en happn profiel nog niet verwijderd heeft, neem je dan op de koop toe. Want aan het einde van de dag is het toch het mooiste van de hele wereld als ze thuis komt voor een kusje, om vervolgens snel te douchen, omkleden en opmaken om weer naar het volgende feestje te gaan (als dit gedurende de dag is dan heeft ze een broek met open kniegaten, want dat is ook in). Ook zo leuk dat ze barista – helaas kom ik niet verder dan veredelde hartjes-in-koffie-maker –, sportinstructrice en CEO van haar eigen kledinglijn is (nog niks verkocht maar daar gaat het niet om; haar eerste zelf-gemaakte t-shirt met print is straks helemaal nieuw en trendy en wordt ooit weer retro). Kan je namelijk opscheppen bij je vrienden hoe leuk en succesvol ze wel niet is.

Afijn, Amsterdamse dames zijn je-van-het op dit moment en deze machtspositie benutten zij ten volste. Het tijdperk van ‘going Dutch’ (man en vrouw delen de rekening), ooit door mama bedongen om te laten zien hoe onafhankelijk ze is, is al lang weer voorbij gestreefd en in de vergetelheid geraakt (wat trouwens ook een erg goed idee is). Zelf ben ik net aan een cursus Portugees begonnen met het idee om zo spoedig mogelijk naar Brazilië te emigreren  (onder met mom van yolo) aangezien de dames daar nog lichtjaren achter liggen in het realiseren van een emancipatierevolutie. Gelukkig voor iedereen hier zal ik dan ook geen gemis zijn voor de Nederlandse dames. Mijn huishoud- en kookkunsten zijn ondermaats en ik ben geboren met twee linkerhanden als het gaat om klussen. Gelukkig spreekt het idee mij aan dat ik straks met de voeten in het zand op het strand van Ipanema een ‘acai con granola’ kan bestellen terwijl al het huishoudelijke werk is geoutsourced. Maar ik zal de Amsterdamse vrouw wel met veel pijn in mijn hart gaan missen. 

Adeus minhas amantes!

Schermafbeelding 2015-07-24 om 00.44.10Mark, onze gastblogger deze week, droomt van buitenlandse avonturen maar vermaakt zich voorlopig prima op de Zuidas. Deze vrijgezellen bankier houdt van feesten en lekker eten. Eten dus. Niet koken dames!

Tagged with: , ,
About the author:
Has 76 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top