OURGROUND
No Comments

Rijks; Nachtwacht op je bord

Rijks 2

Het Rijksmuseum, de trots van Amsterdam, is heropend in april. Half juichend fietsten mijn vrienden er doorheen, en ik reed erachteraan op de scooter. Het gevolg? Een boete. Ik begrijp het; die 375 miljoen moeten ergens vandaan komen. Met liefde draag ik een steentje bij. Sinds november kan er ook gegeten worden. Kunst proeven doe je in het bijbehorende restaurant in de Philipsvleugel.

 Chef-kok Joris Bijdendijk leidt de exclusieve keuken van het Rijks. Hij is zelf ook best smakelijk om te zien. Het publiek is wat ouder dan ik en komt zakelijk over. En dat op een vrijdagavond. Maar dat mag de pret uiteraard niet drukken. Ik neem plaats op een grote zwarte bank tegen de muur. Er is zicht op een open grote keuken. Boffen wij even. De uitstraling is modern en vrij donker. Er staat geen kaars op tafel. Het heeft wel zo zijn charmes.

Rijks 1

Onze ober brengt een stukje entertainment van het hoogste niveau. “Maakt u gerust een culinaire wandeling door het menu,.” luidt zijn binnenkomer. Elke keer als hij een gerecht uitlegt heb ik het idee dat hij aan het speechen is. Ik heb een vrij korte spanningsboog en ben soms al op de helft afgehaakt. Het was iets met een sneeuw van…’, en ‘geconfijt in…?’ Prima. Het smaakt in ieder geval bijzonder. Er zijn twee soorten ‘Rijks Tafels’ te bestellen, dat zijn assortimenten waardoor je van alles iets proeft. Vijf of zeven gerechten van de kaart passeren dan de revue. Op zuurdesem gebakken kabeljauw is onze favoriet.

Eigenlijk is Rijks net als kunst. Het spreekt je aan of niet. Het is geen restaurant waar ik wekelijks te vinden ben, maar je moet er wel geweest zijn. Het is een ervaring op zich. Aan professionaliteit niets te kort. Het eten is puur en een genot voor het oog. Het personeel is gepassioneerd en deskundig. PS: Als je ober Jan Willem heet, heb je gegarandeerd een mooie avond.

Wat: Restaurant Het Rijks
Waar: Doe eens een gokje
Waarom: Een stukje kunst op je bord
Website: http://www.rijksrestaurant.nl/

About the author:
Has 44 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top