OURGROUND
5 Comments

Sleaze and dirt op de zondag

Red-Light-District-Amsterdam-Netherlands-28208

Zondag moet een dag zijn van rust. Rust, reinheid en regelmaat. Gelukkig is de ene mens de andere niet en zijn deze containerbegrippen vrij in te vullen. Ik zoek mijn rust met regelmaat op en wel in mijn favoriete Amsterdamse buurt: de Wallen. Die reinheid laat ik voor nu achterwege. Doordeweeks ben ik graag op plekken die niet naar bierpis, ganja en schimmelige peeskamertjes ruiken, maar op zondag is alles anders. Op zondag ga ik altijd lekker op vakantie in Amsterdam. Een beetje ‘n ordinaire vakantie. Dat wel.

Het begint meestal op donderdag al te kriebelen. Ik verzin dat ik heel erg nodig “iets” moet kopen in de Bijenkorf zodat ik door de Damstraat naar huis kan fietsen, voor mij de grens tussen deftig en dirty. Ik merk dan op dat de aanblik van een pokdalige Engelse toerist mij minder beangstigt dan de dag daarvoor.

Lekkende poriën 

Op vrijdag en zaterdag ben ik dan vervolgens klaar om daadwerkelijke plannen te maken voor de mini-vakantie in eigen stad. Soms houd ik ‘m kort, andere keren duurt dit uitstapje de hele dag door (dit hangt overigens geheel af van de intensiteit van het drankgelach de avond ervoor). Duidelijk is inmiddels wel dat bij elk bezoek, hoe uitgebreid ook, een aantal boxes geticked moeten worden. De belangrijkste betreft de zoektocht naar een zwetende neus. Dit fenomeen is al snel bekend komen te staan als “effe een zweus halen” en betekent zoveel als het tot je nemen van een grote hoeveelheid pittig voedsel totdat je neus-poriën gaan lekken. Dit moet je dus vooral doen bij de Aziaat. Ik geef daarom hieronder mijn top drie zweus-adresjes door:

bewoners-oosterdokseiland-willen-sea-palace-niet-deur

 

1. Oriental City: drie verdiepingen hemelse spices op de hoek van de Damstraat en de Oudezijdsvoorburgwal. Het is hier soms even wachten geblazen, half Nederchina gaat hier namelijk lunchen op de zondag. Dit verklaart daarom ook meteen de kracht van deze tent: want waar de Chinezen zijn doen de pepers pas echt pijn.Tip: vraag naar de Chinese kaart en bestel nummer 3.

2. New King: de Zeedijk is natuurlijk de onbetwiste Aziatenstraat. Je zou hier zomaar onder de voet worden gelopen door een groep eenden die rennen voor hun leven. Ik snap dat je hier even de kluts kwijtraakt en daarom geef ik je bij deze een veilige haven: New King. Ook vaak druk maar met ruime selectie en snelle, goede service. Probeer de sizzling beef en je bent verkocht!

3. Sea palace: dit is eigenlijk een beetje smokkelen, want deze topper valt net buiten het gebied maar mag echter niet vergeten worden. Als je hier binnenloopt word je ondergedompeld in Chinese chique. De dim sum kaart is prima, maar ik kom hier vooral voor de kreeft.

Verder vertier 

Voor een bak koffie loop je naar Quartier Putain. Buiten dat de naam echt briljant is, is ook het concept heel strak. De zaak bestaat uit twee verdiepingen. Beneden is koffie, thee en ander lekkers te bestellen en op de bovenste verdieping worden regelmatig hiphop meetings georganiseerd. De zaak hangt namelijk onder het Nederlandstalige label Topnotch. Dit merk je ook als je koffie besteld, dan krijg je namelijk een token die je in de old-school jukebox mag mikken. Je mag dan een hiphop plaat laten draaien. Swag.

1a49cf66193c77fa3bb06a403aad30d3

Het is tijd om even uit te rusten en dat doe je bij Mata Hari. Heerlijke oase in dit toch wel hectische gebied. Achter het raam drink je lekker loom een drankje en knaag je op een bitterbal. Daarna rol ík in ieder geval tevreden naar huis. Als je nog even wilt blijven zijn er tal van lage tenten (of ramen) te vinden om je geluk te beproeven en vooral te vergeten dat het over niet al te lange tijd alweer maandag is. Jij hebt je vakantie gehad en die heb je in stijl gevierd…

Wat: viezigheid op de zondag
Waar: de Amsterdamse Wallen
Waarom: zondagen mogen wel wat spannender
Website: lees je hier in voordat je aan dit avontuur begint

About the author:
Has 100 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top