OURGROUND
1 Comment

Madame Jeanette en garnalensambal: Soso lobi!


Het is wat ongebruikelijk voor een Hollandse kazin zonder spoortje exotisch bloed maar als mijn eten laf smaakt ben ik niet gelukkig. Pas als er een traantje over mijn wang rolt en mijn neus begint te lopen kijk ik op van mijn bord en concludeer ik glimlachend dat het goed is. Naast een voorkeur voor heet ben ik ook nog picky wanneer het op soorten pittig aankomt. Voor het assortiment Hollandse sambals uit de supermarkt haal ik echt mijn neus op.

Ik ga liever voor het echte werk. Bij de tropische winkel op de Ten Katemarkt lachen de Madame Jeannettes mij glimmend tegemoet. Deze kleine gele peper lijkt op een onschuldig mini-paprikaatje maar ze is een van de pittigste van allemaal (ik voel een verwantschap in karaktereigenschappen). Vanaf de Kinkerstraat is het de eerste toko aan de linkerhand (achter de bloemenstal). Het winkeltje wordt bestierd door twee vrolijke heren en is een van mijn favoriete vanwege hun  huisgemaakte sambals.  De felgele Madame Jeanette peper komt na een nek-aan-nek-race op de tweede plaats, net na de verse garnalensambal.

Nu is dit natuurlijk niet de enige plek in de stad waar deze producten verkocht worden. Er zijn door de hele stad de lekkerste verse producten te krijgen (op de dappermarkt maakt mijn hart ook altijd een bescheiden sprongetje). Deze winkel heeft echter een streepje voor vanwege de vriendelijke heren achter de toonbank die net dat beetje extra smaak geven aan het assortiment.

Hoe slecht mijn humeur ook is die dag, zodra ik de winkel binnenstap word ik blij door de vrolijkheid die me tegemoet komt. “Goedemorgen mevrouw, wat kunnen we vandaag voor u doen. Garnalenpeper? Ja, nou even kijken hoor.. Heb je nog peper voor die mevrouw?” Bijna altijd wordt er iemand naar achter gestuurd om te kijken of er nog verse peper is. Dat het best wel vaak op is maakt mij geen ontevreden klant. Zo weet je zeker dat het vers is. Grinnikend hoor ik het komische gemopper tegen mij en de discussie tussen de mannen aan. Ondertussen gooi ik het ene na het andere product op de toonbank. Dan maar naar huis met vele andere potjes en groentes; echte Pindasambal, Sopropo (ja google maar even) en een porti rotikoeken om mijn ijzeren voorraad in stand te houden. Onlangs vroeg ik de heren of ze ook Borgoe verkopen (rum). Glunderend was het antwoord: “Nee dat verkopen we niet, maar ik heb wel een slok?”. En daar sta je dan op de dinsdagochtend te proosten met een slok rum. Kijk, dat geeft de burger moed, soso lobi!!

Ga vooral in de winter als je humeur wat Surinaamse warmte kan gebruiken. En mocht je daar niet zo gevoelig voor zijn dan zorgt Madame Jeanette hier wel voor. 

Wat: de verse Sambal van Asian Caribbean Market
Waar: Ten Katemarkt, Ten Katestraat 40
Waarom: omdat de zon binnen altijd schijnt
Website: nee, je moet er gewoon naar toe maar dit is de locatie

About the author:
Has 44 Articles

1 COMMENT

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top