OURGROUND
No Comments

Stadsjutten met onze Gast

 

Onze GASTblogger van deze week is Koen Baars alias “De Vagant”. Ooit schreef hij hiphop lyrics (hoe cool!), evolueerde naar filosofisch poëet en sloot zich aan bij De Grote 8: een collectief van kunstenaars met ieder een eigen passie welke zij regelmatig tentoonstellen. Veelal zweeft hij door Amsterdam op zoek naar nieuwe pareltjes voor in huis!

Stadsjutten: speuren naar spullen.

Waar je vroeger nog schaamte voelde om spullen her te gebruiken, is het tegenwoordig niet meer dan normaal om gebruikte spullen aan te schaffen. In tegendeel zelfs, er is een hele nieuwe trend tot leven gekomen. Met hotspots als Marktplaats, de IJ-hallen en tweedehands kledingwinkels heeft het begrip ‘vintage’ zich diep in onze levensstijl geworteld. Ik was nog onbekend met dit fenomeen toen ik tien jaar geleden naar Amsterdam verhuisde. Veel beginnende studenten zijn er bekend mee; je eerste kamertje. Een kleine ruimte waarin je moet eten, slapen, studeren en recreëren. Ook ik werd hiermee geconfronteerd, wat betekende dat ik praktisch moest zijn met de spaarzame ruimte en het budget wat ik tot mijn beschikking had. Ik schafte een klein keukenblok met inbouw koelkast, een hoogslaper met geïntegreerd bureau en een bar van de Ikea aan. Alles bespaarde ruimte en was multifunctioneel.

Toch ben ik ook onbewust met de ‘tweedehands’ trend meegegaan. Na een avond stappen zag ik een Chesterfield bank staan. Op straat. Achtergelaten alsof het niets waard was. Ik had besloten om hem diezelfde nacht – met veel kunst- en vliegwerk – mee naar huis kunnen nemen. Toen ik uitgeteld op de bank zat, besefte ik dat alle meubels die ik zocht voor het oprapen lagen. De volgende morgen was het even wennen. Mijn hoogmoed was enigszins gezakt en de alcohol had die avond blijkbaar voor meer enthousiasme gezorgd dan de kater van die dag. Maar ondanks dat het wat onwennig was om spullen van straat te plukken, bleef ik mijn idee in eren houden.

Het klinkt wellicht wat shabby. Maar de spullen die ik ‘voor nop op de kop’ heb getikt, zijn dat allerminst. Ik ben later ook naar speciaalzaken (lees: kringloopwinkels) gegaan waar tussen alle troep soms pareltjes gevonden kunnen worden. Naast een Chesterfield bank heb ik bijvoorbeeld nu twee speakertorens van Audio Monitor in mijn woonkamer pronken. Ik heb deze boxen, met een nieuw waarde van €1500,-, voor slechts vijf tientjes bij een van de vele speciaalzaken in Amsterdam gekocht.

Het is misschien niet voor iedereen weggelegd. Maar als ik de balans opmaak na tien jaar struinen, kan ik mijn woning voorzien van meubels en items die ik normaal niet zou kunnen betalen. Nu vertel ik dit niet enkel om te vertellen. Ik ben op veel plaatsen geweest en ik moet ook eerlijk zijn: vaak was het troep en alsnog duur.  Maar als je lang genoeg zoekt en een oogje open houdt, vind je vanzelf wat je nodig hebt.  Kringloopwinkels in Amsterdam waar ik graag kom zijn: Mevius, Eco-logisch,  Pantar, Antiekbeurs 700, De Collerik, Het Juttersdok en De Lokatie. Ook het grofvuil van je buren is een prima juttersplek!

Wat: op zoek naar de mooiste pareltjes voor in huis.
Waar: diverse plekken in Amsterdam
Waarom: hergebruik van spullen die er nog mooi uitzien is zo gek nog niet!
Website: www.allekringloopwinkels.nl

 

About the author:
Has 76 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top