OURGROUND
No Comments

Staycation: waarom het heerlijk is om een vakantie thuis te blijven

Staycation: het lijkt hét woord van dit moment. Het is de nieuwe tegenhanger van de ‘we moeten allemaal naar Bali’-trend. Heerlijk Bali, begrijp mij niet verkeerd. Maar thuisblijven heeft ook zeker zijn voordelen. Waarom? For starters: je hoeft je tas niet in te pakken of diep in de buidel te tasten om de financiering rond te krijgen.

 

“Nederlanders lijden aan vakantiestress”, zo stelt Greg Richards, hoogleraar Leisure Studies aan Tilburg University (TSH). Richards legt uit dat het op vakantie gaan zelf voor de nodige onrust kan zorgen. Dit terwijl vakantie eigenlijk een moment zou moeten zijn om op te kunnen laden van de drukke werkweken. De sociale druk en de stress die er vaak van vakanties uitgaat, maken dat het volgens hem helemaal niet zo’n gek idee is om de optie om thuis te blijven eens onder de loep te nemen. Al is het maar omdat het een stuk beter voor het klimaat zou zijn. 

Insta pressure

Richards legt daarnaast uit dat er ook een vorm van prestatiedwang optreedt wanneer je op vakantie gaat. Je ervaart vakantiestress omdat het niet alleen leuk voor jezelf moet zijn, maar ook leuk moet zijn in de ogen van jouw omgeving: “Goede foto’s op social media zijn de nieuwe onderscheidingstekens van onze belevenissen, zoals vroeger de zongebruinde huid. Maar nu hebben we dus stress om de perfecte foto te maken op het moment dat we zouden moeten genieten van wat we zien.”

Nederland zegt verassend vaak “nee” tegen vakantie

In het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd uit 2016 blijkt dat een opvallend groot percentage Nederlanders aangeeft geen behoefte te hebben om op vakantie te gaan. Gek genoeg komt dit niet door redenen als familieomstandigheden, werk en studie. Hoogleraar Emoties en Welbevinden Ad Vingerhoets (TSB) stelt dat vakantie voor veel mensen geen optie is omdat het gelijk staat aan dingen moeten. En dit levert te veel stress op voor iets wat eigenlijk alleen maar leuk zou moeten zijn. Hij noemt vakanties dan ook schromelijk overschat.

Persoonlijke noot

Had je mij dit alles vijf jaar geleden verteld, dan had ik je niet geloofd. Geen zin hebben in vakantie? Het liefst stapte ik iedere dag op het vliegtuig, op weg naar een nieuwe bestemming. Maar de laatste tijd kriebelt het inderdaad ook bij mij minder. Alle lokkertjes op Instagram waarmee verre bestemmingen als gouden bergen aan mij voorgeschoteld worden, zijn minder reden tot impulsieve acties. Op een kameel zitten? Gaaf, maar ik zit stiekem net zo graag op mijn fiets terwijl ik met mijn leasehond langs de Amstel vlieg. Misschien wel liever, voor nu althans.

Moe van vakantie komen: ken je dat?

Want ken je dat moment dat je keihard gewerkt hebt en dat je zegt: “ik ben echt zo toe aan vakantie”? Ik zeg het toch zeker iedere maand wel een keer. En op vrijdag moet ik opbiechten dat de standaardzin: “jemig wat ben ik toe aan het weekend” is. Hoewel ik dit er voornamelijk uit knal als ik toe ben aan rust en een uitknop voor de sociale verplichting die kantoor heet, is het resultaat van mijn gewenste vrije tijd vaak omgekeerd. Na de kerstvakantie kom ik terug met een jetlag en dit weekend heeft me vooral een flinke kater opgeleverd.

Natuurlijk overdrijf ik nu: op vakantie gaan naar een ver oord is een voorrecht en op vrijdagavond met je vrienden in de kroeg staan is ook niet verkeerd. Ik schrijf dit alles dan ook zeker niet om zielig te doen om het feit dat ik een verwende troela ben. Wel omdat ik geloof dat ik mijzelf op een andere wijze, soms nog veel meer kan verwennen.

Staycation

Thuisblijven tijdens de vakantie opent namelijk deuren, ook al moet je enkele tips ter harte nemen. Zo raadt Iris Hannema (schrijver van reisboeken) je aan om tijdens de staycation vooral niet te haasten en jezelf niet te veel op te leggen. Ze legt uit dat het de truc is om de dagen rustig te beginnen. “Ergens koffie drinken, mensen kijken, een krant of boek lezen, middagdutje, alles in een kalm tempo. Zodra ik het gevoel van ‘iets moeten’ voel opkomen, stop ik met wat ik aan het doen ben of waar ik naar toe op weg ben. Dat gevoel weiger ik, het ontneemt me mijn vrijheid. Dit kunnen mensen thuis precies zo doen.”

Valkuilen moet je zoveel mogelijk uit de weg gaan. Denk bijvoorbeeld aan je werktelefoon aan laten staan, jezelf straffen door alle stomme klusjes te gaan doen waar je normaal niet aan toe komt of jezelf niet op vakantie achtige wijze verwennen. Als je probeert deze dingen uit te sluiten, dan is een vrije week in Nederland opeens een groot feest. Waar je bijvoorbeeld normaal bakken geld uitgeeft aan benzine, voorpret, vliegtickets, huurhuizen en vreetpartijen, kun je nu al de helft op je bankrekening laten staan door dicht bij huis te blijven. Dit betekent: meer geld voor leuke dingen en lekker eten. Of voor dingen die stres wegnemen (leven de schoonmaker!).

Voordelen en tips staycation

Alain de Botton stelt daarnaast in zijn documentaire The Art of Travel dat het niet gaat om waar je heen gaat, maar wat voor een houding je aanneemt tijdens deze reis. Het kan dus net zo goed dat wanneer je door de vertrouwde straten van jouw thuisstad wandelt, je een ongelofelijk vakantiegevoel ervaart. Dit door bijvoorbeeld een stadswandeling te maken, een boek mee te nemen of naar een museum te gaan. Je voelt geen stres, er is ruimte om nieuwe dingen te ontdekken en bovendien kun je jouw telefoon thuislaten omdat je de weg meestal kent.

Andere leuke tips: ga je huis opnieuw inrichten, spreek met vrienden af die je al lang niet meer gezien hebt, ga op ontdekkingstocht in eigen stad of stel themadagen in. Ik kies er tijdens een staycation bijvoorbeeld voor om lekker naar de kapper te gaan, een massage te nemen of drie dagen in de avond een meditatiesessie in te plannen. Het kan allemaal.

“Maar wat als het regent? Dan valt je vakantie in het water.. En in Nederland is die kans toch heel groot?” True, maar regen biedt juist ook hele mooie kansen. Wat dacht je van de rust vinden om eens echt te lezen? Of jouw favoriete films te kijken? Niks heerlijkers dan met een glaasje rode wijn op de bank naar buiten te staren. Zie het als een uitdaging!

Kortom: het is een leuk en interessant experiment. Het enige wat je moet doen is een aantal vrije dagen inplannen en je bent ready to go. Oh fuck, ready to stay bedoel ik;)

Meer lezen over leuke uitprobeersels voor in je vrije tijd? Lees hier over de voor- en nadelen van de trend van het moment: wielrennen. Gewoon nog wat meer lezen over staycation ervaringen? Lees dan hier wat onze Darla er van vindt.

About the author:
Has 64 Articles

Uiteraard is dit schrijfsel weer uit de pen van Catherina gekomen! Na haar ode aan Amsterdam is onze nieuwe OURGROUND telg over haar passie ‘vreten’ gaan pennen en schreef ze de mega hit: de Amsterdamse superficial succesformule. Ze schrijft met een gezonde dosis liefde en toewijding, voor OURGROUND maar ook op haar eigen blog: www.thewritersblog.com. We zijn blij en vereerd met deze top aanwinst in het team!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top