OURGROUND
1 Comment

Stress, wat is dat eigenlijk?

Stress – Ik heb krampen in mijn buik alsof Badr Hari bedacht heeft dat deze zijn persoonlijke bokszak is, mijn darmen spannen samen alsof er een accordeonconcert plaatsvindt en ik ben nog nooit op een dag zo vaak naar de wc gegaan als in deze vier uur. Ook mijn ademhaling gaat tekeer als een bezetene en ik voel dat er zich zo waar een zweetsnor vormt op mijn bovenlip. En dat allemaal voltrekt zich terwijl ik stil zit achter mijn bureau. Het enige wat ik doe is denken aan de yogales welke ik die avond moet geven.

Ik heb stress

Ik ‘mevrouw zen’ heb stress. Ik ben een beetje verbaasd en snap er geen jota van. Wat is dit plotselinge verschrikkelijke gevoel en wat gebeurt er in godsnaam met mijn lichaam? Ik ben zo’n type dat nergens bang voor lijkt te zijn: live op televisie voor Ziggo Sport vertellen over de gezondheidtrends, geen probleem! Of draaien voor een paar honderd man in een club, ook geen probleem. Alhoewel, die zweetsnor heb ik dan ook en ik ben wel nerveus, alleen geeft dat fijne stress. Dan krijg ik klamme handjes, een sneller kloppend hart en giert de energie door mijn lichaam. Die gevoelens omarm ik volledig en daarbij heb ik inmiddels geleerd om op de golven van stress te surfen. Maar nu lijk ik in de wildste zee van de wereld gegooid te worden, en ditmaal zonder surfplank.

Wat gebeurt er als je stress hebt

Met stress an sich is niets mis. De stoffen adrenaline en noradrenaline komen vrij, die zorgen dat je klaar bent om in actie te komen. Je hartslag verhoogt waardoor zuurstof en bloed makkelijker rondgepompt worden en je spieren sneller kunnen reageren. Ook je zintuigen worden aangescherpt waardoor je sneller kunt handelen. Oftewel, helemaal top op het moment dat je een sprintje naar de bus moet nemen of een belangrijk gesprek gaat voeren.

Wanneer de stress te veel wordt

Het kan echter ook zo zijn dat je te veel stress hebt en je hersenen overbelast raken. Breinexpert Daphne Feller vertelt: ‘Tijdens het ervaren van stress wordt cortisol aangemaakt. Wanneer er te veel cortisol aangemaakt wordt, heeft dit een negatief effect op de hippocampus (het hersengebied waar je geheugenfuncties zich bevinden). Hierdoor zul je dingen minder goed onthouden. Ook maakt cortisol dat je constant snel en adequaat handelt, wat misschien niet altijd wenselijk is. Het geeft je een opgejaagd gevoel en dit heeft vaak een negatief effect op slaap (lees: slaapproblemen) en je concentratie. Door langdurige stress zul je je ook angstiger en emotioneler voelen. Dit komt doordat de grote hoeveelheid cortisol aanmaak ook impact heeft op je amygdala, het deel van je brein waar emoties worden aangestuurd wat je nu niet meer in bedwang kunt houden.’

Hoe kun je omgaan met stress?

‘Je kunt de belastbaarheid van je brein zien als een metaforische spier. Het is dus aan jou om die spier niet te overbelasten en op tijd rust te nemen. Als een spier eenmaal overbelast is (ook wel burn-out genoemd), kun je niets meer en heb je langdurige rust nodig. Vaak betekent dit een periode stoppen met werken en sociale evenementen op een laag pitje zetten. Je moet eerst en veel slapen en zorgen dat he weinig prikkels binnenkrijgt voordat je weer aan je herstel kunt werken’, aldus Daphne Feller.

En wat ik nu doe: keihard op de rem trappen wanneer de stress voelt als een ‘wilde zee zonder surfplank’. Even geen sociale verplichtingen, die telefoon vaker op stil zetten en enkel doen waar ik zin in heb, opnieuw heel kritisch kijken naar die ellendige to-do lijst op werk, extra trots zijn op mezelf als ik ‘nee’ zeg en die verdomde yogales ook afzeggen. Doei, het is even tijd voor mijzelf.

Wil je meer weten over stress en burn-outs? Check dan vooral deze videoserie die ik voor Women’s Health gemaakt heb.

Zit je zelf niet lekker in je vel en ben je op zoek naar een beetje hulp? Wie weet heb je iets aan de blogs van spreker en coach Jasper Scholten. Ook is het helemaal ok om advies in te winnen bij jouw dokter, ook als je het gevoel hebt dat het allemaal ‘nog niet zo erg is’. Je kunt er maar beter vroeg, dan te laat bij zijn!

About the author:
Has 91 Articles

1 COMMENT
  1. twanami

    Hoi Mylou, een mooi artikel over stress. Op de Zuidas in Amsterdam zit Mindfulbizz. Vier energieke, positieve dames die mindfulness willen uitdragen naar bedrijven. Groeten, Twan Roefs

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top