OURGROUND
No Comments

Survival of the scrumptious – Yoepz Kip en Kreeft

_MG_1360 kopiëren“Yoepz Kip en Kreeft”. Kip dus… En kreeft. Ons welbekende kakelende scharreldier en de rode ‘hardshell’ kreeft zijn hier de 2 concurrenten op de kaart. Een populair restaurant in Utrecht is nu ook neergestreken in Amsterdam. Het is een groot restaurant, maar voelt toch als een warme houten strandtent waar de openhaard net is aangestoken. Aan het plafond hangen lampen met visnetten eromheen. Vers gevangen dus! Kip en kreeft allebei kunnen ze, mits goed bereid, mijn hart sneller doen kloppen. En ik ben blijkbaar niet de enige: van een bejaard oud stel dat op een romantische wijze hun honderdste jaar samen viert tot een zwetend voetbalteam dat kluivend één voor één een kip wegwerken. Er is van alles en iedereen te zien in het restaurant. Als hoofd neemt mijn vriend ‘Yoepz’ special’ aka de Surf & Turf, een halve kip en een halve kreeft en ik neem de salade met halve kreeft. Beide kiezen we een witte wijn van de wijnkaart, waarin keuze genoeg waaronder de welbekende Sauvignon & Chardonnay. Daarnaast hebben ze ook keuze uit verschillende speciaalbieren die de zwetende voetballers maar al te graag naast hun kip weg atten. Vlak voordat het hoofdgerecht wordt uitgeserveerd krijgen we 2 ‘slabbetjes’. En ze zijn fantastisch… Een slab met daarop een strijdende kip en kreeft en de tekst ‘En Garde’. In Utrecht schijnt het de normaalste zaak van de wereld te zijn om deze nuttige slab om te doen. De Amsterdamse hipster gebruikt deze slab liever als servet. Aangezien ik geen hipster ben maar wel hippe kleren heb, gaat hij om.

53b29a3544f036fe7c47372becd753be 0045-yoepz-amsterdam kopiëren

Alsof mijn toilet gemaakt moet worden komt er een grote hoeveelheid aan gereedschap aan. Het is niet mijn toilet, maar de kreeft die flink onder handen genomen wordt: het is tijd voor een slagveld, het hoofdgerecht! Mijn salade is neutraal, tegen het saaie aan zelfs. De kreeft was zoals altijd een drama om uit zijn schulp te krijgen. Soms word je hier dan rijkelijk voor beloond, dat was bij Yoepz wat mij betreft niet het geval. De kreeft had een goede structuur maar is verder helemaal neutraal gehouden waardoor er nauwelijks smaak aan zit. Niet echt een groot succes dus. Mijn vriend aan de overkant zie ik ondertussen volop genieten, een uitzicht waarbij het kwijl nog net niet langs zijn mond loopt. Het blijkt de kip te zijn. Ik jat de helft van zijn portie kip. Hij is heerlijk. Mals als boter en met een knapperig gebakken huidje. Ik ben niet zo’n kluiver, maar hiervan eet ik alles ongegeneerd tot aan het bot weg. Ze krijgen de kip hier zo mals door een ‘butterfly kip grill systeem’. Ze knippen de kip open waarna het gelijkmatig wordt gegrild onder een Portugese kippen gril. Het werkt zelfs beter dan de bbq van mijn schoonvader (sorry, schoonpa. Als je dit leest). Het resultaat is een zacht kippetje die op je tong smelt zodra je een hap neemt.

Het lot heeft besloten; de kip heeft het met vlag en wimpel gewonnen van de kreeft. Ondertussen is ons bord werkelijk een slagveld geworden. Maar dat hoort erbij. We delen nog een chocolade dessert met z’n tweeën om de avond af te sluiten. Maar niks kan meer tegen de kip op. De kip is goed, echt goed. Daar zou ik maar al te graag voor terugkomen. De kreeft is misschien eerder geschikt voor de verliefde stelletjes die het graag eens willen proberen voor een betaalbare prijs. Maar be prepared; de verliefdheid moet in volle toeren draaien, want bepaald aantrekkelijker word je niet van dit slagveld. And don’t forget: doe je slab om!

shalineMeet Shaline. Deze oud-hotello eet vaker uit dan thuis. Gelukkig weet ze dit te combineren met heel veel sporten, anders zou ze nu een tientonner zijn. Met al die ervaring in de (Amsterdamse) restaurants gaat ze OURGROUND voorzien van de lekkerste reviews en de updates waar jij als lezertje moet gaan kanen. Oftewel: volgen en lezen dus alles wat Shaline je aan leesvoer voorschotelt! 

Wat: Youpz Kip & Kreeft
Waar: Ferdinand Bolstraat 188A
Waarom: goeie kip!
Website: amsterdam.yoepz.nl/

Tagged with:
About the author:
Has 132 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top