OURGROUND
No Comments

The Duchess

IMG_3397 duchess2-300x300

Het restaurant waar iedereen momenteel wil gaan eten is het deze week geopende The Duchess. Het is van W hotel (je spreekt het op z’n Engels uit; double u hotel); een hippe en bovenal sjieke keten van hotels die in iedere stad met een beetje naam is neergestreken. Binnenkort opent W Hotels in de oude Kasbank op de Spuistraat zijn deuren. Aan de overkant van de straat (je weet wel, waar die toeristische Appie is) komen (mindere sjieke) kamers. Als kers op de taart is daar ook nog bovenop het dak een rooftopterrace met infinity pool. Kan je het voorstellen? Een zwembad waar je bijna Atlas, die bovenop het Koninklijk Paleis op de Dam staat, een high five kunt geven? Hoe cool is dat?

Terwijl het W hotel volop in aanbouw is kan je al terecht bij het restaurant The Duchess. En een restaurant van zo’n sjieke en hippe keten dat is…..juist, een hele beleving. Dus toen een vriend mij vrijdagmiddag joelend opbelde met de woorden: “Het is gelukt!” wist ik voldoende. Hij had een tafel weten te bemachtigen op de eerste avond dat The Duchess voor het publiek open was.

Zodra je je voet op de trap zet van The Duchess waan je jezelf in een wereldstad en lijkt klein en kneuterig Amsterdam even heel ver weg. De oude Kasbank is omgetoverd tot een prachtige dinerzaal met mooie elementen van de oude bank erin verwerkt. Groene marmeren tafels, een prachtig hoog plafond wat zeer mooi verlicht is en in de hoek, achter glas de keuken waar de keukenbrigade uiterst geconcentreerd aan het werk is. De ruimte an sich is al een hele beleving en werkelijk waar prachtig. Ik verbaas me over het publiek. Ergens was ik bang voor de typische ‘polderglamour’ types; íets te blonde vrouwen en patserige mannen. Maar die zijn in geen velden of wegen te bekennen. Wat ik wel zie? Mooie mensen die niet allemaal Nederlands praten. Waar ze vandaan komen? Geen idee; maar het past precies in de hippe, coole en internationale stijl van The Duchess.

IMG_3413 FullSizeRender

Maar we zijn hier niet alleen maar om om ons heen te staren. Als je bij The Duchess gaat eten moet je niet naar de prijzen kijken (en te lang naar de prijzen staren moet je ook niet doen).  Goedkoop is het niet, maar het is het geld meer dan waard. Dus  ga er heen als je een keer een avond echt wil genieten en ervoor gespaard hebt (of als je, net zoals ik, een gat in je hand heb).

De kaart is Frans-Mediterraans en bestaat uit gerechten die je met je tafelgenoten deelt. Omdat we een beetje op hol slaan van de enorme keuze die op de kaart staat besluiten we om het over te laten aan de chef. We bestellen een goede fles wit en rood. En dan gaat het genieten echt beginnen. De oesters zijn gemarineerd met een ‘bloody mary’-dressing. Op iedere oester een klein toefje van een mengseltje met tomaat, selderij en wasabi. Die combinatie is zo gigantisch lekker dat als ze mij dat de rest van mijn leven zouden voeren ik een zeer gelukkig mens zou zijn. Wat een goede combi, vooral het pittige van de wasabi is verrassend.

De pittige smaak komt in meerdere gerechten terug. Verwacht  geen ouderwetse inslag door de Frans Mediterrane keuken. De gerechten zijn weliswaar klassiek; maar overal zit een mooie twist aan; onder andere doordat goede en verschillende pepersoorten zijn toegevoegd. De zeebaars carpaccio bijvoorbeeld. Het is niet alleen het stukje vis dat gewoon enorm goed is; maar met wat koriander en de juiste friszure en pittige vinaigrette smelt het op je tong. Ook de coquilles met paddestoelen is echt iedere hap genieten. De salade Niçoise krijgt ook een geheel eigen twist. Als ik iets lekker vind dan kan ik echt wel ‘hummen’ maar deze avond zit ik bijna bij iedere hap te kreunen. Wat is het allemaal lekker.  De enige twee gerechten die ik minder vind zijn de Beef Wellington -vind het bladerdeeg niet helemaal topgaar- en ben niet een mega vleeseter en de pasta vind ik net iets teveel worden.

 IMG_3411  FullSizeRender  IMG_3417

Het dessert de peach dream is ook weer zo’n explosie van smaken die precies bij elkaar passen waardoor we elkaar verwonderd aankijken; hoe perfect kan een dessert zijn? En dat niet alleen; hoe kan een restaurant dat de eerste avond open is al zo goed en soepel lopen? De bediening is super (ze zijn waarschijnlijk ingevlogen van de andere hotels), het eten is meer dan perfect en de sfeer is alsof The Duchess al jaren een van de beste restaurants van de stad is.

Als ik de trappen afloop en weer buiten sta draai ik me om en kijk naar dat grote, imposante gebouw waar jarenlang een saaie bank was gevestigd. Heb ik hier heel de avond gezeten alsof ik in New York zat? Mijn smaakpapillen verwend? En dit alles weggespoeld met de meest lekkere wijn? Ik voel mij een gelukkig wezen en het voelt als een droom. Dat ik maar nog vaak mag dromen over The Duchess.

Wie: The Duchess
Wat: Fantastisch sjiek en gaaf dineren alsof je in NY bent
Waar: Spuistraat 172
Website: The Duchess

About the author:
Has 72 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top