OURGROUND
No Comments

Game Changer – Freeride Skier Tijn Vuijk

Tijn vuijkieeeeMeet Tijn Vuijk: Deze Amsterdamse chick met ballen is Nederlands Freeride Ski Kampioen en haar kijk op het leven is een inspiratiebron voor ons all!

Je bent Professional Freeride Skier – wat houdt dat in?
Freeride is een sport waarbij je buiten de piste zo hard mogelijk naar beneden skiet. Het liefst met zoveel mogelijk airtime, rotsen en tricks. Het is niet op een afgebakend stuk grond of in een park waar alles volledig geprepareerd is, zoals je bij de Olympische Spelen ziet. Als Freeride Skier ski je over de ongerepte bergen en weet je van tevoren niet welke condities je tegen komt. Wij gaan het liefst door de diepe sneeuw. Als je een rots tegenkomt dan spring je daar gewoon overheen en het liefste doe je dan een trick. Je krijgt dus niet de tijd, zoals bij een park, om een speed check te doen om gecontroleerd een trick uit te voeren. Zie je tijdens een run een goede cliff dan moet je de kans grijpen om er alles uit te halen met de condities die op dat moment van toepassing zijn.

 

Je legt je lot in handen van de natuur en vertrouwt op de skills die je hebt opgebouwd en hoopt op het beste. Ben je niet doodsbang als je zo hard naar beneden skiet?
Soms wel. Als het super stijl is met veel ijs vooral. Ik dwing mezelf om bochten te draaien. Ik zou ook kunnen roetsjen (dat is simpelweg zijwaarts slippen) maar als ik weet dat het mogelijk is om ergens bochten te maken dan vind ik dat ik het moet doen, ook al is het risico op een fatale val groter. Ik ga vaak skiën met Paul en als ik hem bochten zie draaien dan weet ik dat ik het ook kan. Hij is tenslotte ook een mens.

Tijn vuijk4

Wie is Paul?
Paul is mijn vriend. Hij is ook Freeride skier en hij is twee keer op rij Nederlands kampioen geworden. Door hem ben ik wedstrijden gaan doen en hij helpt me om beter te worden. Als we gaan skiën corrigeert hij me zodat ik nog beter kan worden.

 

Dus je bent wedstrijden gaan doen toen je Paul hebt ontmoet. Hoe ben je begonnen met het Freeride skiën?
Mijn vader is ook een soort van Freeride skiër. Zo heette dat vroeger natuurlijk niet. Hij ging enkel skiën als er een dikke laag poeder op het balkon lag en anders bleef hij lekker voor de open haard zitten. Als kind nam hij me dus al mee en gingen we off piste skiën. Hij heeft het ons al jong aangeleerd en ik ben niet anders gewend.

 

Is het Freeride skiën niet super gevaarlijk?
Ja, Freeride skiën komt niet zonder risico’s. Je hebt er eigenlijk twee: lawines en blessures. Ik probeer mezelf zo goed mogelijk te beschermen met een soort action man pak. Ongeveer hetzelfde pak als een motorcrossrijder heeft. Daarnaast heb ik een zware rugtas mee met o.a. lawinemateriaal, EHBO spullen en een airbag voor als er toch iets mis gaat. Als ik naar boven ga lopen tussen de rotsen heb ik vaak ook stijgijzers, touw, een klimgordel en een ijsbijl nodig zodat ik kan abseilen als er op stukken geen sneeuw ligt.

 

Dit klinkt heftig. Denk je nooit “wat ben ik in godsnaam aan het doen, ik stop ermee”?
Voor een risicovolle sport moet je een beetje taai zijn. En omdat het vaak koud is moet je ook niet gaan zeiken als je bijvoorbeeld koude voeten hebt. Maar je krijgt er ook een onwijs grote kick voor terug. Wanneer ik van een hele stijle berg ski heb ik echt het gevoel dat ik leef. Bij elke misstap kan ik dood gaan. Ik ben dan super geconcentreerd en helemaal in het moment. Er is geen tijd om na te denken over gisteren, morgen of werk. Ik ski dan echt met volle concentratie. Hoe groter de risico’s des te meer ik focus. Voor mij is het eigenlijk heel meditatief.

 

Wat heeft jou succesvol gemaakt als Freeride Skier?
Ik heb heel veel geluk denk ik. Ik weet het niet. Ik ben altijd bezig om mezelf te verbeteren. Paul is mijn persoonlijke coach en ik vergelijk mezelf met de beste skiërs van de wereld. Ik wil net zo goed als hen worden en bekijk vaak hun video’s. Ik bestudeer hun lijnkeuzes, grabs (hoe je de ski’s vastpakt in de lucht) en bijvoorbeeld de manier waarop ze backflips draaien. Je kan bijvoorbeeld draaien als een klein bolletje of je kan jezelf helemaal uitstrekken en je ski’s kruisen. Dat laatste is veel stylischer en dat ben ik nu aan het oefenen.

Tijn Vuijk3 Tijn Vuijk2En je bent van plan om die backflip binnenkort op een wedstrijd te doen?
Ja, dat klopt! Nog nooit heeft een vrouwelijke Freeride Skier een backflip gedaan in een wedstrijd en ik vind dat dit nodig tijd wordt. Mannen doen namelijk wel vaak backflips maar vrouwen zijn te bang. In een wedstrijd krijg je punten voor techniek, airtime, stijl, tricks en lijnkeuze. Als je een trick doet krijg je veel punten. Technisch ben ik niet de allerbeste skiër: ik woon niet mijn hele leven in de bergen, dus heb ik minder uren gemaakt dan andere Freeride chicks. Ik moet dus slim zijn om te winnen en kan het systeem hacken door een trick te doen. Overigens is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Paul heeft zijn heup gebroken bij het doen van een backflip deze zomer. Maar het is dat risico wel waard. Als ik deze trick goed neerzet dan krijg ik fucking veel punten en maak ik een goede kans om me te kwalificeren voor de Freeride World Tour, het hoogste wedstrijd niveau voor Freeriders. Ik moet eerst aan allerlei kwalificatiewedstrijden meedoen en als ik veel punten heb kan ik naar de Tour. Op dit moment zijn er 15 ski vrouwen en 30 ski mannen die erbij zitten. Mijn doel is om hier ook aan mee te kunnen doen.

 

Wanneer en waar kunnen we horen of het gelukt is?
Ik moet het natuurlijk nog wel gaan doen! haha! Omdat het voor de wedstrijden cruciaal is om goed zicht te hebben worden ze vaak afgelast. Deze week is het Nederlands Kampioenschap maar het is dus nog niet zeker of het doorgaat. Ook is bij het NK waarschijnlijk geen goede cliff voor een backflip en wordt het niet gefilmd.

De volgende kwalificatie wedstrijd in Nendaz heeft sowieso helicopters met camera’s. Dus daar is de kans groot dat ik een backflip kan springen en dat die vastgelegd wordt. Zodra het gelukt is en ik heb er footage van dan ga ik het plaatsen op mijn FB pagina.

 

Tot slot: wat als je geen Freeride Skier zou zijn, wat zou je dan doen?
Ik heb neuropsychologie gestudeerd. Op een gegeven moment moest ik een keuze maken. Ik kan nog mijn hele leven psycholoog worden en dacht fuck it ik ga gewoon voor het Freeriden. Tot nu toe is het goed uitgepakt.

 

Het is zeker goed uitgepakt! Tof dat je gaat voor je droom en blijft pushen om jezelf beter te maken. Ik ga je Facebook in de gaten houden om die backflip op video te zien!

 

Foto’s © Menno Boermans, Iris Kammerhofer en FIH fotografie

About the author:
Has 91 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top