OURGROUND
No Comments

Of je worst lust

Sinds enkele weken zit er een vegetarische slager op de Rozengracht. Nu dacht ik eerst: zal mij een worst wezen, doe mij maar een echte biefstuk. Maar plofkip en uitstervende blauwvintonijn smaken me tegenwoordig toch niet meer zo lekker. Nu kan ik natuurlijk als (parttime) vegetariër door het leven. Maar met de winter op komst wordt het toch een beetje karig. Want wat is zuurkool zonder worst of een pitabroodje zonder shoarma? Dus stapte ik binnen voor een vleeskeuring. Geloof me: juist voor wie van vlees houdt, is dit een aanrader. En ik zal je geen worst voorhouden.

Deze diervrije slager noemt zichzelf ‘best vegadeli in town’, wat ik natuurlijk niet geloof zonder eerst zelf te proeven. Van de winkelchef Ali Ballout krijg ik vegetarische hamreepjes, shoarma en kipfilet te proeven. En eerlijk is eerlijk, vooral de kip komt qua smaak en structuur griezelig dicht bij de werkelijkheid. Van de meeste vleesvervangers zoals tempeh en tofu word ik niet erg opgewonden. Dan maar een dagje geen vlees, denk ik vervolgens. Maar deze diervrije opties hebben de smaak en bite van echt vlees. Ik vraag me af of je het verschil zou proeven.”Verhip, is dit géén kip?”

De ballen en burgers bij deze slager zijn vis nog vlees, maar wat is het dan wel? Eigenlijk is de basis hetzelfde als bij gewoon vlees, wordt mij uitgelegd. Dieren groeien immers ook van bonen, granen en groenten. De smaak van vlees wordt nagebootst door toevoeging van diverse soorten specerijen en kruiden, groente- en gistextracten. Zonder kunstmatige E-nummers. En ook als diepvriesvariant verkrijgbaar. 

Doe dus mee aan een blinde steekproef en houd je vega-hatende partner voor de gek. Laat je vegetarische, islamitische of Joodse vrienden eindelijk boerenkool met spekjes proeven. Of serveer je kritische collega’s stiekem vegetarische bitterballen tijdens de vrijdagmiddagborrel. Een dagje zonder vlees is zo erg nog niet. 

Wat: De Vegetarische Slager Amsterdam
Waar: Rozengracht 217, centrum
Waarom: voor wie in theorie minder vlees wilt eten maar in de praktijk nog steeds naar een hamburger snakt
Website: devegetarischeslageramsterdam.nl

About the author:
Has 38 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top