OURGROUND
No Comments

Vijf Nul Vijf Aziatisch street(smul)food

FullSizeRender (9) FullSizeRender (10) FullSizeRender (6)

Zo gek als ik ben op Aziatisch eten, zo gruwel ik van het Chinese restaurant waar nummer 20 Babi Pangang en nummer 23 Foe Yong Hai is. Stel nou dat je uit een familie komt met een Chinees restaurant. De horecagenen heb je, maar je wil het wat hipper en frisser. Dan open je een Aziatisch restaurant nieuwe stijl. Sinds een half jaar runnen de broers Jan en Joost samen ‘Vijf nul vijf’ op de hoek van de Insulindeweg en Molukkenstraat in Oost. Als kinderen van ouders met een Chinees restaurant kwamen zij op het briljante idee om een zaak met Aziatisch streetfood te beginnen. En daar word ik blij van.

De ruime zaak is hip ingericht maar mist her en der nog wat sfeer. Misschien wat grote planten? Of een paar kitcherige traditionele Chinese restaurants gadgets er in zetten? Niet dramatisch en gelukkig heeft het pand grote raampartijen waardoor je heerlijk kan staren naar alles dat voorbij komt.

FullSizeRender (11) FullSizeRender (8)

De kaart (met wat spelfouten, tikje slordig) is zeer uitgebreid. Er is keuze uit verschillende soorten sushi en sashimi, streetfood gerechtjes en dan zijn er ook nog een aantal hoofdgerechten. Wij gaan voor sushi en streetfood. Een van de broers, Jan, helpt je graag om te kiezen. Hij adviseert om ongeveer twee a drie gerechtjes per persoon te nemen. Veel gerechten hebben een persoonlijke twist. Zo zijn de salt en pepper shrimps een recept van zijn oma en de lamb sate is de smaak die hem herinnert aan het eten uit zijn jeugd.

We beginnen met een dragonrol sushi. Deze is lekker en vooral heel erg vers. Daarna willen we natuurlijk de garnalen van oma’s recept proeven en deze zijn heerlijk, net zoals de lam saté. Deze is zonder satésaus maar er is ook Maleisische saté, die komt wel met een hele lekkere, pittige pindasaus. We vragen nog wat extra huisgemaakte kroepoek want willen geen drupje satésaus onbenut laten. In de Thai beef salad zit munt en die smaakt daardoor heerlijk fris. We zijn in onze nopjes. Helemaal als Jan ons een Asian gin tonic voorschotelt met wat lychee likeur erdoor, om te smullen.

FullSizeRender (4) FullSizeRender (3)

Vijf nul vijf staat nu in mijn top drie van favoriete Aziatische restaurants in Amsterdam en wordt mijn nieuwe favo hotspot in Oost. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben.Dit is een restaurant waar ik vaker ga komen. Het eten, de bediening en de prijzen, alles is gewoon goed. sterker nog, twee dagen later zit ik er weer. Nu samen met mijn vriendje. Hij werd enthousiast van mijn verhalen en benieuwd naar dat wat ik denk ik het allerlekkerst vond: de bejing duck bin. Een soort gestoomd open broodje (denk aan een broodje bapao) gevuld met bejing duck. En tjongejonge wat is die lekker. Fuck de koolhydraten en het vet, want het is de moeite waard.

Wat: Vijf nul vijf
Waar: Insulindeweg 505
Waarom: omdat we gek zijn op Aziatische hapjes
Website: VijfNulVijf

About the author:
Has 72 Articles

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top