OURGROUND
3 Comments

Vlam in de pan met Flammkuchen

Flammkuchen

Een tijdje geleden zag ik het voor het eerst op een menukaart staan. Nu, inmiddels een paar weken later, heb ik er een nieuwe favoriete borrelhap erbij: de flammkuchen.

foto 1De wat? Ja het klinkt een beetje raar maar in het Duits heet het flammkuchen. In het Frans Tarte Flambee. Wat het is? Eigenlijk gewoon een soort pizza die uit de Elzas komt; een streek tussen Frankrijk en Duitsland in. En toch is het geen pizza. Een flammkuchen is een flammkuchen; krokant dun deeg met daarop wat crème fraiche en belegd op verschillende soorten manieren.

En ja: het is gewoon echt fucking lekker. Sorry. Meer kan ik er niet van maken. Het is de ideale borrelhap. Volgens mij niet zo vet als ouderwetse bitterballen, niet belachelijk duur en je kunt het delen; wel zo gezellig.

Ik merk dat ik mijn ‘uit eetgedrag’ aanpas op de flammkuchen. Oftewel; ik wil voortaan bij de restaurants afspreken waar ze flammkuchen hebben. Ik heb ze inmiddels bij twee zaken in Amsterdam ontdekt: bij Bar Bukowski in Oost en bij Hotel V op het Nesplein. Laatst genoemde is voor mij een nieuwe ontdekking; wat een leuk restaurant middenin het centrum. Als je daar buiten zit voelt het bijna alsof je op een pleintje in Italië zit. 

En dan Bar Bukowski. Ook zo’n leuke tent. Die eigenaren begrijpen gewoon hoe een goede horecazaak moet zijn want ook van de Biertuin, Maxwell en Cafe Kuijper word ik blij. En van het personeel ook; altijd vrolijk en goed (stiekem vind ik die krullenbol van een eigenaar best een lekker ding).

foto 4

Eigenlijk wilde ik een vergelijkend warenonderzoek doen; welke zaak heeft de beste flammkuchen? Maar ik kom er niet uit. Bij Bar Bukowski vond ik denk ik die met salami (terwijl ik daar normaal niet zo van houd) het allerlekkerst. Bij Hotel V heb ik ze nog niet allemaal geprobeerd (een reden om terug te gaan).

Normaal gesproken word ik niet bijzonder blij van nieuwe trends en rages; maar die flammkuchen hadden we veel eerder mogen ontdekken. Hierbij dus een oproep aan alle horecazaken: zet ze op de kaart! En een oproep aan mijn vriendinnen: ik beloof een cadeau voor de eerste die ze thuis gaat proberen te maken.

 

Wat: de nieuwste borrelhaptrend: Flammkuchen
Waar: Hotel V (op het Nes) & Bar Bukowski (in Oost)
Waarom: omdat soms niet al het goede uit Amsterdam komt
Website: hotelvnesplein.nl & barbukowski.nl

About the author:
Has 72 Articles

3 COMMENTS
 1. Madelon de Rooij

  Cafe Kostverloren heeft ze ook op de kaart!

 2. alex

  Probeer ze ook eens bij restaurant Diverto, restaurant Anna, Dutch Design Hotel Artemis, brasserie Harkema, Cobra, Ron’s Gastrobar, The International, tante Roosje, Players, Stanislavski….

  En wil je thuis aan de slag?
  Er zijn kleine probeersets verkrijgbaar op http://www.flammkuchen.nl

  1. Sophie

   Ahaa, een echte Flammkuchen specialist! Thanks voor de tips!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top