OURGROUND
1 Comment

Weekbreek: Wel hippig maar niet hipster

Jeroen Rijskamp kwam uit het verre noorden naar Amsterdam voor de master ‘New media and digital culture’. Inmiddels werkt hij als online expert bij DTG en wordt dit jaar dertig. In zijn vrije tijd maakt hij mensen gelukkig door ze te laten dansen: op de feestjes van Weekbreek is stilstaan niet toegestaan.

Omdat we allebei bij Bijlmer Arena werken, spreken we daar af voor een bakkie. Jeroen heeft echter honger en neemt me mee dieper de Bijlmer in. Hij heeft zin in ‘Pekingeend’ en weet een tentje waar je heel veel eten krijgt. Terwijl we wachten op onze bestelling, raken we in gesprek.

weekbreek

Zeg Jeroen, wat zijn jouw favoriete plekjes in Amsterdam?
“De binnenstad van Amsterdam is één groot museum, vooral vanaf de grachten. Ik hou ervan dat ik als Groninger zomaar ergens een zijstraatje in kan fietsen dat ik nog totaal niet ken. Ik ben een groot Vondelparkfan, maar ga ook graag hardlopen in het Amsterdamse Bos. Verder ga ik graag naar rooftop bars zoals bij DoubleTree by Hilton en Ramada. De super hippe plekken sla ik meestal over, ik maak een plek liever zelf bijzonder.”

meloenen

En qua festijnen?
“Ik sta niet meer elk weekend tot diep in de nacht in de club, maar pak nog steeds graag een feestje. Binnenkort draait DJ Harvey bijvoorbeeld bij Woodstock, een legende uit Engeland die hele vette disco draait. Dat wil ik niet missen. Oh en Horizon in Canvas, dat is wat meer sophisticated.”

Ons eten arriveert, Jeroen heeft niets teveel gezegd. Op tafel staat een enorme bak noodles, daarnaast een bak met de Pekingeend en een bekertje jus. Ik volg Jeroen zijn voorbeeld, schep mijn bord vol en voorzie het geheel van een flinke scheut jus. “Hè fijn, een meisje dat kan eten” krijg ik als commentaar.

Je houdt dus van feestjes, maar organiseert ze ook zelf. Hoe is dat zo gekomen?
Jeroen“Nadat ik eerste werd bij een DJ-contest in Groningen, kwam ik in aanraking met mensen van KopjeK-creatives.” KopjeK? “Kus-Op-Je-Kut. Zij hadden voor de grap een feestje gegeven in een verlaten boerderij. Dat bleek zo succesvol dat er een feest in een verlaten zwembad volgde en ze er mensen bij vroegen. Sindsdien is KopjeK een DJ-collectief en organiseren we feesten. Bij het draaien in Groningen ontmoette ik Rik en Nijs met wie ik nu Weekbreek vorm.”

 

Wat is Weekbreek dan?
Jeroen vliegt ineens uit zijn stoel. Voor ik in de gaten heb wat er gebeurt, staat hij met een klein meisje in zijn armen. Ze stond op het punt om te onderzoeken wat er gebeurt als je je vingers in het stopcontact steekt. Tussen neus en lippen door redt hij even een kind van elektrocutie.

Eh, ja over Weekbreek dus…
“Weekbreek is gestart met de intentie om een feestje te organiseren voor mensen die al werken maar nog steeds zin hebben in een feestje door de weeks. Even de sleur achter je laten en alles van je af dansen. Een midweekse battery recharcher. Oorspronkelijk organiseerden we Weekbreek dus alleen op woensdag, maar nu ook met Oud & Nieuw of Koningsdag bijvoorbeeld. Op Hemelvaart (13 mei) is er weer een traditionele Weekbreek op woensdagavond.”

weekbreek3

Wat typeert jullie feestjes?
“De missie is altijd om er echt een feest van te maken. Niet te zwaar, met toegankelijke disco en house. Alles met een hele grote knipoog. Het publiek is meestal hoogopgeleid, wel hippig maar niet hipster. Het is gewoon grappig, om je heen zie je dronken gekken die keihard staan te dansen, maar die hebben bijna allemaal een goede baan. Dat is geen criterium, blijkbaar trekken we dat soort publiek gewoon aan.”

Jullie draaien dus vooral disco, waarom?
“Disco is altijd vrolijk en gezellig. Je kunt er bijna niet, níet op dansen. Dat is elke editie ons doel. Er zijn een aantal dingen waar mensen gelukkig van worden. Op plek één staat lachen. Daar wordt je kennelijk gelukkig van, heel raar. Twee is dansen. Ons doel is mensen te laten dansen: het mag geen staande receptie worden, dan zou ik ermee willen stoppen. Staan doe je maar in de rij voor de kassa.” Denkt even na en voegt dan toe: “Tenzij je discoboodschappen doet.”

“Op een feest moet je je vrij voelen. Vrijheid om lekker te doen waar je zelf zin in hebt. Daar draagt disco heel erg aan bij. Het is lieve, bijna gezellige muziek: It’s all good! Op 13 mei hebben we Melon (oud-resident van Trouw) als headliner. Voor iedereen die de disco van Trouw mist.”

weekbreek1

Hoe zie je de toekomst van Weekbreek?
“Onze ambitie is om feesten te organiseren die leuk blijven, daarom willen we liever niet heel erg groeien. Ik zie vaak concepten die steeds groter worden en daardoor hun charme verliezen. Weekbreek blijft een kleiner feestje, eens in de zoveel tijd. Je weet wat je kunt verwachten: een hoop gekheid op een stokje.”

“We blijven wel nieuwe dingen erbij doen. Zo hosten we dit jaar een dag een stage op Mystic Garden. De ‘Weekbreek Secret Superstage’, dat wordt een klein festivalletje in het festival, heel gaaf. Als Weekbreek Soundsystem draaien we ook op feestjes als Club Knijn waar het draait om, hoe kan het ook anders, discobowlen.”

Als Jeroen praat, weet ik nooit precies wanneer hij me voor de gek houdt en wanneer hij het meent. Hij zegt dat bij hem de verhouding 80/20 is. Tachtig procent bullshit, twintig procent waarheid. “In het leven is de verhouding over het algemeen 90/10, dus dan valt het bij mij nog wel mee”.

Na drie keer opscheppen is de bak eten nog niet leeg, maar ik geef het op. Jeroen neemt een doggybag mee naar huis, plus een extra portie ‘voor een vriend’. Yeah right… Ik zet 13 mei in elk geval in mijn agenda, om even helemaal los te gaan op de discodeuntjes van Weekbreek.

Wat: bakkie met Jeroen Rijskamp van Weekbreek en heel veel Pekingeend
Waar: in de Bijlmer bij Lucky King & Hong
Waarom: Om alles van je af te dansen op een lekker discofeestje
Website: weekbreek.nl

About the author:
Has 4 Articles

1 COMMENT

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top