OURGROUND
1 Comment

De winterdip in de stad, hoe behandel je dat?

Hoewel we pas net iets langer dan een maand in het herfstseizoen zitten voel jij ‘m al aankomen doordat het steeds eerder donker wordt: de winterdip. Jezelf uit bed slepen, je blijft moe, je hebt weinig energie en jezelf tot sporten zetten is een ramp. Je bent minder productief, minder sociaal, voelt je somber en het leven is gewoon zwaar. Maar waar wordt een winterdip nou precies door veroorzaakt, en nog veel belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Het zal je niet verbazen dat gebrek aan daglicht de grote boosdoener is. Voldoende daglicht zorgt er normaliter in de ochtend voor dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt gestopt. Bij te weinig daglicht raakt je biologische klok ontregelt: je lichaam blijft ook overdag melatonine aanmaken. Daardoor kun je moeilijk opstaan, voel je je de hele dag moe en is je energieniveau laag. Melatonine heeft namelijk een negatief effect op de productie van neurotransmitters en activatiehormonen die je stemming, eetlust, concentratievermogen en prestatievermogen reguleren (o.a. serotonine en dopamine).

Daarom is lichttherapie zo effectief: een flinke dosis licht in de ochtend stopt de aanmaak van melatonine, en start daarmee de aanmaak van activatiehormonen en neurotransmitters waar jij je beter door voelt en beter door presteert. Zo begint je dag goed! Als jij het ’s winters vaak zwaar te pakken hebt is een wake-up light of lichttherapielamp de investering meer dan waard. Uiteraard hebben gezonde voeding, voldoende beweging en slaap in elk seizoen een positieve invloed op je gemoedstoestand.

Maar wat ik me toch blijf afvragen. Moeten we onze winterdip niet gewoon accepteren? Waarom houden onszelf voor dat we ons in de winter even vrolijk, energiek, en productief moeten voelen als in de zomer? Het is in de winter nou eenmaal meer donker dan licht, en het is koud en nat buiten. Bomen worden kaal, planten stoppen met groeien als de temperatuur onder ongeveer 12 graden komt en dieren houden een winterslaap of trekken zich terug op een warme plek. Toch verwachten wij bezige stadsbijtjes dat we op volle toeren kunnen blijven doordraaien. Dat we ook in de winter volop kunnen doorgroeien en ’s avonds nog vol energie zitten om van alles te doen. We willen eigenlijk maar één stand kennen en dat is volle kracht vooruit. En we balen ervan dat het winterseizoen met korte dagen en barre weersomstandigheden ons daarin beperkt.

Ik zeg leef deze winter eens wat meer mee met het seizoen. Gebruik deze maanden om letterlijk en figuurlijk meer naar binnen te keren. Een stok achter de deur om minder lang op kantoor te blijven hangen. Wat vaker thuis onder een dekentje op de bank met een goed boek. Meer aandacht voor jezelf. Meer aandacht voor degenen die dichtbij je staan. Maak je huis extra gezellig. Om de uren die je binnen doorbrengt zo fijn als mogelijk te maken. Ga vroeger naar bed. Zet wintergroenten op je menu. Ze bevatten niet voor niets juist die vitaminen die je helpen bij het opbouwen van een goede weerstand. En wanneer het dan een dag mooi weer is en de zon schijnt, maak daar dan optimaal gebruik van! Ga naar buiten. Het park in. De stad in. Het bos in. Elke zonnestraal en elk uur licht telt! Een ding is zeker. Je verzetten tegen de beperkingen van de winter gaat je niet vrolijker maken. Het seizoen kun je niet veranderen. Jouw reactie erop wel.

Ons Moppie Karin, is naast haar baan als marketeer vooral bezig met wat ze echt leuk vindt: een grote passie om mensen weer dichter bij zichzelf te brengen. Ze is coach in opleiding en organiseert activiteiten, workshops en yoga & meditatie weekenden voor o.a. Young Professionals in hun quarterlife. 

Karin OURGROUNDWat: Winterdip in de stad
Waarom: Omdat we allemaal er bijna allemaal last van hebben
Waar: Eerder een wanneer…in de winter!
Website: facebook.com/terugnaarjezelf

Tagged with: ,
About the author:
Has 132 Articles

1 COMMENT
  1. Kelly

    Feest der herkenning en affirmatie!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES
ARCHIEF
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND MOPPIES
OURGROUND

Een blog met gekke, waardevolle verhalen uit het leven van zes vrouwen in Amsterdam.
Geef ons maar Amsterdam!

Ads

Back to Top